Cocktailin historia järistyksen kourissa

Cocktailin historia järistyksen kourissa

Olen pitkään ollut baarimestarin ominaisuudessa erityisen kiinnostunut cocktailien historiasta. Noin viisi vuotta sitten kuvittelin tietäväni aiheesta paljon, kunnes ryhdyin toden teolla tutkimaan 2000-luvulla kirjoitettuja tekstejä ja kirjoja juomien historiasta. Mikäli aihe kiinnostaa, kannattaa tutustua arvostettujen historioitsijoiden tuotantoon: David Wondrich, Anistatia Miller & Jared Brown sekä Ted Haigh, muutamia ”auktoriteetteja” alalta mainitakseni. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tieto juomasekoitusten historiasta on lisääntynyt valtavasti, voidaan puhua historiantuntemuksen mullistuksesta. Todellisen ”pommin” pudottivat kuitenkin hiljattain Miller & Brown, jotka pariskuntana tutkivat juomien historiaa ja julkaisevat löydöksiään erittäin mielenkiintoisissa teoksissa.

Tähän asti koko cocktaileja rakastava maailma on ollut siinä käsityksessä, että juomasekoitus, cocktail, on amerikkalainen keksintö. Tätä näkemystä on pitkään tukenut muun muassa se, että sana ”cock-tail” on löytynyt printissä ensimmäistä kertaa New Yorkilaisesta The Balance and Columbian Repository -lehdestä vuodelta 1806.  Sitä on tukenut sekin, että on olemassa käsite ”American Bar”. Käsite on syntynyt amerikkalaisten aloitettua tihenevät visiittinsä ”vanhalle mantereelle” ja tuotuaan mukanaan ”amerikkalaiset juomat”, joista valtaosa vaati erilaisten alkoholien ja muiden ainesten sekoittamista keskenään.

Viimeisimmässä kirjassaan Spirituous Journey – A History of Drink Book II, Miller ja Brown kuitenkin kertovat löytäneensä Lontoolaisesta The Morning Post and Gazetteer -lehdestä vuodelta 1798 sanan cock-tail. Väite on herättänyt erityisesti amerikkalaisissa alan asiantuntijoissa sellaista kuohuntaa, että jopa huijausta on epäilty. Pariskunta Miller & Brown kuitenkin vaiensi moiset pahat kielet julkaisemalla kopion kyseisestä lehdestä CLASS magazinessa alkuvuodesta. Kopiosta löytyy aavistuksen humoristinen palsta, jossa kerrotaan erään ravintoloitsijan pyyhkineen velkakirjat pubinsa seinältä kuultuaan kohdalleen osuneesta lottovoitosta. Lehti kuitenkin huvittaa lukijoitaan julkaisemalla kyseisen velkakirjan. Alla suurennos lehdessä julkaistusta palstasta, kohdasta missä sana lymyää…

Mr. Pitt on velkaa useamman cock-tailin

Miller ja Brown luovat kirjassaan lisää epäilyksiä ”amerikkalaisten juomien” ympärille muun muassa toteamalla, että amerikan yhdysvallat perustettiin eurooppalaisten voimin ja perustajat olivat pääosin brittejä. Heidän näkemyksensä mukaan nuo perustaja-isät ovat vieneet cock-tailin käsitteen mukanaan uudelle mantereelle.

Ajatusta, että juomasekoitusten juuret olisivat sittenkin Britanniassa, tukee myös David Wondrichin viimeisin teos Punch – The Delights (and Dangers) of the Flowing Bowl. Kirjassaan Wondrich kertoo East India Companyn brittiläisten kauppiaiden aloittaneen ensimmäisen juomasekoitusten buumin. Hänen mukaansa boolista, joka on kaikkien juomasekoitusten äiti ja isä, on kirjoitettu edellä mainittuun kauppaliittoon viitaten jo vuonna 1632.

Totuudesta päästään tuskin koskaan selville, mutta yksi asia on varmaa. Tämän hetken valtava cocktailarkeologia-villitys ja maailmanlaajuinen kiinnostus alkoholijuomien historiaa kohtaan tekee tästä ajasta tällä alalla kiintoisimman pitkään, pitkään aikaan.

Cheers

-Mikael

 

Vastaa