IBA 2011 (60th I.B.A.) – Warsaw callin`

IBA 2011 (60th I.B.A.) – Warsaw callin`

Markku Raittinen (teksti Ari Manninen)

Zdrowy – terveiset Puolasta. Kyseessä on Kansainvälisen baarimestarien järjestön (I.B.A. = International Bartenders Association) juhlavuosikokous joka tänä vuonna järjestetään Varsovassa 5.-10. marraskuuta 2011. Suomea kisoissa edustavat Greta Grönholm After dinner-sarjassa ja Rauno Tiainen Flairtendingissä. Kaikkiaan katoamatonta mainetta ja mammonaa tavoitellaan kuudessa eri kategoriassa: Pre dinner cocktail, After dinner, Long drink style, kuohuvat drinkit, Fancy ja Flairtending.

Onko seisova vesi alkanut juoksemaan? Näin voitaneen kysyä, sillä siksi sähäkkää on I.B.A.:n päätöksenteko ollut koskien tämän vuoden kilpailujen sisältöä. Varsovassa kilpaillaan kaikkiaan kuudessa eri sarjassa, koko kilpailutapahtuman huipentuessa keskiviikkona eri kategorioiden voittajien keskinäiseen mittelöön. Onko nykyisen kaltainen kilpailutapahtuma, jonka loppuhuipentumana täysin erilaiset juomasekoitukset kilpailevat keskenään, oikea päätös, selvinnee myöhemmin, mutta ainakin se viestittää muutoksesta, erityisesti organisaation päätöksentekokulttuuriin liittyen – ja maailmahan saa tällä kertaa ison liudan uusia maailmanmestareita 🙂

Mitä Varsovassa tapahtuu, kuka pärjäsi jne. -> seuraa Markku Raittista twitterissä.

Varsovan baarikulttuuri

Kaupungista joka perusilmeeltään on ankean oloinen, ei turhan montaa osaajaa löydy. Palvelua saa hymyn kera, mutta ”Tee minulle jotain hyvää” tilaus sekoittaa jo useimpien baarien arjen. Juomakulttuuri rakentuukin hyvin pitkälti vodkan ja mixereiden (erilaiset mehut esim. omenamehu ja energiajuomat) sekä oluen ympärille. Hyviä baareja toki löytyy, erityisesti kansainvälisten hotellien auloista, mutta yleinen tekemisen taso on vielä vaatimatonta, johtuen pitkälti jo mainitun juomakulttuurin luonteesta.

Baarikoulussa

Kahden viikon peruskurssi hintaa 300€. Baarityöntekijän perusosaaminen nopeasti näppeihin ja ulkomaille töihin, erityisesti Irlantiin (Brittein Saarille) – siinä monen paikallisen ravintolatyöntekijän selkeä suunnitelma, joka juuri nyt on ”jäissä” Irlantia koettelevan laman myötä.

Kahdessa viikossa osaajaksi – ei todellakaan, mutta koulutuksessa ja kouluttautumisessa on hyvä meininki, sillä kaikki perustuu innostuneeseen tekemiseen. Mikä koulu? Kuvat kertovat, ja kun katsot tarkemmin, niin vieraileva kouluttajahan on tuttu kaveri.

Huomatkaa kuvissa työpisteiden vastakkain asettelu – hieno idea.

Do widzenia!

 

Vastaa