Kadonneen alkoholin metsästys

Kadonneen alkoholin metsästys

Mitä löytyi tämän vajan pimeydestä?

Katoavaa ranskalaista kansanperinnettä ja herrasmiehet Florimond ja Marcel, sekä mainio juoma nimeltään ”Trousseminette”. Juoma on kotitekoinen, punaviinipohjainen, aromaattinen väkeväviini, joka pohjautuu Vendéen alueen omaan Sangria tyyliseen juomaan nimeltään Trouspinette. Tuohon isäntien juoman nimen muokkaukseen muuten sisältyy sanaleikki, mutta jääköön tällä kertaa suomentamatta 😉

Ja vain lääkinnällisiin tarkoituksiin – kuten etiketti kertoo

Mestarit avaavat juoman valmistukseen liittyviä salaisuuksia. Paikallista punaviiniä, n. 50til-%:sta alkoholia, mauste- ja yrttiseosta sekä erilaisia appelsiineja – tarkkojen ainesosasuhteiden kera. Sekoitetaan ja uutetaan pöydällä olevan kaltaisissa astioissa kuukauden ajan, päivittäin maistellen – erittäin tärkeää laadukkaan lopputuloksen kannalta 😉 Lopputuloksena on mainio aromaattinen väkeväviini joka toimii esim. aperitiivina tai seurustelujuomana.

Santé !

Merci Mösjöös

Thank you so much for the chance to visit your “factory”. It was a pity that the stay at your place was such a short one, but it truly was one for the memory books. All the best, Ari and Päivi.

Viinikauppaan

Florimondin ja Marcelin luona tapahtuneen elämyksellisen pysähdyksen jälkeen, oli aika katsastaa ranskalaisen viini(viina)kaupan valikoima, jo ihan pelkästään mielenkiinnosta, mutta myös tuliaisiin liittyen.

Kauppoja on paljon ja niiden valikoimat ovat laadukkaita. Viini eri muodoissaan näyttelee pääasiaa, mutta myös väkeviä alkoholeja löytyy, tosin tiettyihin tuoteryhmiin keskittyen, esim. viskeihin, joita ranskalaiset juovat paljon. Paikalliset oluet ym. kannattaa hankkia suoraan marketeista, sillä viinikaupat keskittyvät usein vain tylsiin tuontioluisiin. Mielenkiintoista oli löytää tavallisen viinikaupan hyllystä erilaisia maustekatkeroita, ja ensi viikolla niitä olisi kuulemma ollut hurjasti enemmän kun lähetys alan liikkeestä, Pariisista, saapuisi. – Taas väärään aikaan oikeassa paikassa.

Seuraavassa on erään Challansin pikkukaupungista löytyneen (ei sattumalta) alkoholiliikkeen valikoimaa kuvien kera.

Laadukkaita siirappeja joiden makumaailmat pikkaisen poikkeavat totutuista. Alahyllyllä todella mainioita vanhan ajan limonaadeja litran pulloissa – itselle tarttui mukaan Pamplemoussea eli pinkkiä greippiä (jo pelkästään värin takia).

Yleisnäkymää kaupan sisältä – saatavilla oli laadukkaan viinivalikoiman ohella kaikkea viinin liittyvää välineistöä, aina käytettyihin viinitynnyreihin asti

Väkevä alkoholi ranskalaisen ruokaravintolan tuotteena

Ranskalaiset juovat viskiä ja se näkyy, niin alkoholikauppojen kuin ravintoloidenkin valikoimassa – kauppojen hyllyiltä löytyy laadukkaita valikoimia herkkujen kera, toisinaan jopa keräilyharvinaisuuksia. Ruokaravintoloissa viski näyttelee suurta osaa väkevästä alkoholijuomasta puhuttaessa. Lähes kaikilla laadukkailla ruokaravintoloilla on omat viskilistansa ja tuotteita kaupitellaan esim. aperitiiveina. Konjakkia ei juurikaan juoda, jos ei sitten olla Cognacin alueella, ja usein ravintolan ”valikoima” koostuu vain yhdestä tai kahdesta tuotteesta (pullosta). Konjakki onkin usein korvattu laadukkaalla armanjakkivalikoimalla, esim. Laubaden tuotteilla. Tummia rommeja juodaan myös jonkin verran ja niissä on selkeästi keskitytty muutamaan laadukkaaseen merkkiin.  Meille niin tuttua vodkaa et ruokaravintoloista löydä – jossain saattaa olla jokin merkki edustettuna, mutta pullot ovat vain lähinnä olemassa. Väkevistä likööreistä löytyy yleensä perustuotteet kuten Cointreau, paikallisilla erikoisuuksilla ryyditettyinä, esim. Kamokilla, joka on loistava Vendéen alueen oma kahvilikööri. Ranskalaiset juovat pastista – eivät ainakaan ruokaravintoloissa, ja miksi joisivat, sillä aniksen vahva maku peittää kaiken alleen (tuhoaa), kuten eräs Chef totesi. Hänen ravintolan valikoimista ei pastista löytynyt. Tässä kohtaa on vielä mainittava ranskalainen aperitiiviviini nimeltään Lillet, jota käytetään todella paljon sellaisenaan ja myös juomasekoitusten ainesosana. Juomasekoituksiin (cocktaileihin) et kuitenkaan perusruokaravintoloissa, laadukkaissakaan, juuri törmää.

Ruokaravintoloissa ympäri Ranskaan maan paistaa myös selkeästi paikallisuus puhuttaessa juomatuotteesta – oman ja lähialueen tuotteet ovat näyttävästi esillä ja niitä suositaan.

…Ja se kuuluisa Pariisi – aika moni ranskalainen sanoo, että Pariisi ei ole Ranskaa!? Oli miten oli, niin on harmi, että monelle Ranska on yhtä kuin Pariisi. Omiin kokemuksiini pohjaten uskallan väittää, että töykeällä Pariisilla ei ole mitään tekemistä todellisen Ranskan ja ranskalaisten kanssa.

Monenmoista herkkua tarjolla

Rommeja juodaan nimenomaan tummina – Diplomatico tuntui olevan juuri nyt se rommi jonka kaikki osasivat mainita

Armanjakki näyttäisi syrjäyttäneen, viskin ohella, konjakin lähes tyystin avecina tai digestiivinä. Digestiivinä käytettään paljon myös alueiden omia hedelmäviinoja (esim. päärynästä tai omenasta), tai esim. appelsiinilla maustettuja konjakkipohjaisia väkeviä alkoholeja. Alla Le Petit Saint Thomas ravintolan armanjakki- ja viskivalikoimaa.

Edellisen kuvatekstin aasinsillan myötä onkin aika sukeltaa Le Petit Saint Thomasin Lappilaisen Suomi-illan pyörteisiin – mitä loihti ranskalainen Chef porosta, lakoista, puolukasta, korvasienistä…

 

 

Vastaa