Oma Baari

Oma Baari

Jokaisen baarimestarin, ainakin jossain vaiheessa työuraa, unelma on oma baari. Osa tuon unelman myös toteuttaa, kuten tekivät Juha Eskelinen ja Pekka Makkonen, joiden Cafe & Bar 21 avasi Rovaniemellä huhtikuussa. Yrittäjäksi baarin pitäjänä – onko siinä mitään järkeä? Maailmahan on jo täynnä toistensa tyhjiä kopioita, samanlaisia liikeideoita ja miljöitä, samanlaista tekemistä – tiloja joita myös baareiksi kutsutaan.

Heti alkuun täytyy todeta, että yrityksen nimellä – Cafe & Bar 21 – ei ole mitään tekemistä helsinkiläisen A21:n kanssa. Poikien ravintola nyt vain sattuu sijaitsemaan Rovaniemellä osoitteessa Rovakatu 21. Siitä voidaan kyllä keskustella, että onko tuo numero 21 maaginen luku kun ruvetaan tekemään asioita laadukkaasti ja tarkoituksena on menestyä.

Kuvassa taustalla näkyy erikoisen oloinen viinikaappi josta myöhemmin lisää

Juha – miksi oma baari?

”Se on aina ollut haave, siihen on ollut palo. On ihan hullun siistiä tehdä asioita itselle. Syyttää ja kiittää itseä, vastata omista tekemisistä. Nyt kun siihen tarjoutui mahdollisuus, niin miksi ei.” – Juha muuten on Lapin matkailuopiston (silloin vielä Lapin ammattiopisto) ensimmäisen, ja legendaarisimman, baarimestarin erikoisammattitutkinnon 2007 ryhmän jäsen. Tuolloin lauteilla oli ammatillisesti todella taitava ryhmä (”opiskelijaryhmä”) näkemyksen kera. Porukka jonka ei olisi tarvinnut, mutta kun he halusivat – kaipaanko tuon ryhmän kanssa käytyjä keskusteluja ja näkemyseroja? Kaipaan!

”Yrittäjyys sinällään on helppoa sillä tukea, apua ja ohjausta on saatavilla helposti, mutta kyllähän ravintolabisnes on vaikea ja haastava laji. Ihmisen liikuttaminen kotoa ravintolaan on haaste.” Ravintola avasi 21.4. 😉 Miten homma on lähtenyt käyntiin? ”Päivän kahvilatoiminta erinomaisesti. Vohvelit esim. myy todella hyvin. Iltatoiminta odotetusti eli hyvin.”

Mikä on se teidän oma juttu jolla erotutte?

”Kun uskoo omaan erilaiseen juttuun ja on valmis tekemään asioita sen eteen, niin ei tarvitse kamalasti kilpailijoista välittää. Hyvä fiilis, tyylikäs miljöö – sellainen paikka jossa itse viihtyisi.”

”Laadukas juomatuote, on se sitten kahvi, viini tai drinkit. Vohvelit, erilainen jäätelö… – vahvoja ja selkeitä makuja. Kahvilatoimintaa päiväsellä ja iltasella muuntaudutaan sitten baarimiljööksi, se on meidän juttu.”

Yksi parhaista vastaan tulleista esillepanoista pitkään aikaan. Suodatinkahvi elää (siitä kannattaa maksaa) vain kolmekymmentä minuuttia jona aikana se on parhaimmillaan – fakta. Tuosta ”eliniän pituudesta”, niin asiakkaille kuin henkilöstölle, kertoo kello – tässä tapauksessa kahvi oli erinomaisen tuoretta, n. 20 sekuntia vanhaa.


Salty and Sweet Waffles, Cupcakes, Gelato ice cream… Kuvat © Café & Bar 21

Ja nauttimaan auringon paisteeseen takapihan terassille. Kuva © Café & Bar 21

Viinistä

Ravintolasta löytyy viinihana (myy hyvin) ja ns. ”typpiviinikaappi” (kuvissa alla), joka korvaa avatussa pullossa olevan hapen typellä, eli estää viinin hapettumisen ja siten pidentää avatun viinipullon myyntiaikaa aina kahteen, jopa kolmeen viikkoon, mikä taas mahdollistaa erilaisten, harvinaisten ja arvokkaiden tuotteiden valikoimassa pitämisen ja laseittain myynnin – myytäviä ”kaappiviinejä” ei löydy Alkosta, ei edes tilausvalikoimasta. Kyseinen kaappi on ainoa laatua Lapissa ja koko valtakunnassakin puhutaan vain kymmenkunnasta. Viini on muutenkin sydäntä lähellä ja siihen liittyen on syksyllä tulossa mm. ohjattuja viini- ja juustotastingejä.

Baaritiskillä oleva näyttö jossa vaihtuvat tuoteselosteet antava asiakkaille infoa yrityksen tuotevalikoimasta

 iPadit asiakkaille. Asiakas voi ottaa tiskiltä iPadin pöytään ja lukea esim. päivän lehdet sähköisesti, surffailla netissä jne. Kaikkiaan iPadeja on asiakaskäyttöön neljä – aivan loistava idea sen yhden asiakkaille tarkoitetun jumittavan tietokonenurkkauksen, tai liian pienen älypuhelinnäytön sijaan.

Erilainen baaritiski  

Iltatoiminta

Mitä porukka juo? ”Maku-Mojitot ovat suosituin juttu. Mustikan, mansikan ja vadelman makuiset Mojitot. Valmistetaan siten, että käytetään tuorepuristettua limemehua, juomaan ei laiteta limejä murskattavaksi, vaan tuodaan tekstuuri juomaan tuoreella mintulla. Kaikissa juomissa käytetään vain tuoreita ja parhaita raaka-aineita, oli kyseessä sitten hedelmä tai vaikkapa yrtti. Kaupallisia siirappeja tai pyreitä ei meillä ole, eikä tule, vaan ihan perussokerisiirappikin tehdään itse. Mehutkin, esim. appelsiinimehu, puristetaan itse niin pitkälle kuin se on mahdollista. Myös lasivalikoimaan ja lasien muotokieleen on kiinnitetty erityistä huomiota.”

Teillä ei ole oluthanaa, miksi ihmeessä? ”Kun asiakas ei näe sisään tullessaan ensimmäisenä panimohanaa, samanlaista kuin kaikkialla muuallakin, niin ehkä hän uskaltaa tulla ulos kuplasta ja tilata jotain muuta. Meillä toki on olutta. Tarkkaan mietitty pullovalikoima.” Kuva © Café & Bar 21

Näkymä naisten WC-tiloihin. Vessojen sanotaan olevan baarin sielunelämän peili joka kertoo toiminnasta paljon – missä kunnossa vessat (=baari!?) ovat: siisteys, viihtyisyys…

Kuin tilauksesta sisään käveli pari kanta-asiakasta – tytöt olivat lähteneet baariin – ja kuten kuva kertoo; asiakkaita kiinnostaa tuotteiden perusinfo, tarinat niiden takana…

Juha ja neidot – ”Täällä me käydään!” 🙂

Missä? Rovaniemellä, keskustassa, Rovakadulla numerossa 21 – Lapin Las Vegasissa.

 

 

One comment

  1. Pingback: Moderni baari kansainvälisessä virtuaalimaailmassa » Blog Archive » 8720 henkilöä on käynyt tässä sivustossa

Vastaa