humulus lupulus – ylempiä maistajia kaikki

humulus lupulus – ylempiä maistajia kaikki

1

Yksi Baarimestareiden viikon 41 teemoista oli mallas, joten ei muuta kuin olutkouluun Mikko Pietikäisen (Servaali) oppiin. Hienoa, että ala on keksinyt oluen uudestaan – onko? Nyt kun olut tuntuu olevan juomatuotteena kaikkien huulilla ja kovin trendikästä, ainahan se on ollut olemassa, niin toivoa sopii, että rehellistä tuotetta myös kohdellaan rehellisesti sortumatta liialliseen ”hifistelyyn”. Sen verran voinemme kuitenkin odottaa näyttämisen tarvetta, että jokaista oluen tilaaja kohdellaan jatkossa ylempänä maistajana. Miten? Terve tuote puhtaaseen lasiin, vaahdon ja hymyn kera oikeassa tarjoilulämpötilassa lasinalusella – aina! Liian vaikeaa – ei pitäisi olla. Onnistuuko – yhä useammin, mutta silti kaikki tuo samaan aikaan ihan liian harvoin. Miksi ei onnistu – kerro sinä, olethan rautainen juomatuote-ammattilainen.

2

3

Humalaa, mallasta, vettä ja…

4

5

Osaatko itse antaa ensiavun (usein korjata ”vian”) – tiedätkö miten hanalaitteistot toimivat?

7

Kokematon oluenlaskija 😉 vai… – seuraavalla Prahan reissulla muista tilata ”milk”

8

9

Vaahto on olutta, ei vitsaus – ”Tulin juomaan olutta, en vaahtoa!” Kuulostaako tutulta? Osaatko kertoa vaahdon merkityksestä?

10

OHO!

11.1

11

Paranee

12

Helppoa!

14

Täydellistä 🙂

15.1

15

17

Mietoa – vahvaa, pohjaa – pintaa, helppoa – vaativaa… – Kunpa joku myisi minulle ensi kerralla olutta kun eksyn ravintolaan ruokailemaan.

18

Viinistä tiedämme paljon, väkevistä kaiken ja maailman suosituimmasta alkoholijuomasta oluesta, maassa jossa on ollut olutkulttuuri jo ainakin Kalevalan ajoista lähtien ja aikanaan yli 100 panimoa, emme mitään!!? Ja se sahti – taitaa hävitä kokonaan ennen kuin ymmärrämme sen arvon.

19

Olut juomasekoituksen ainesosana? Kyllä, mutta missä menee taas raja? Hunajaviskilikööriä + IPA + inkiväärilimonadia + jäitä + inkiväärinkuoritwist…

20

”All aboard” – viini- tai kuohuviinilasi, jäitä, 3cl Chambordia, Anchor Liberty Alea ja…

21

…niskaan tippa kaksi kolme bitteriä – kaikessa maistuvassa yksinkertaisuudessaan nerokasta!

22

23

Seuraava vieras on jo ovella – sisään 😉

ps. Lapissa on alkanut sesonki ja yhä useampi olut tilataan pullossa, jollain muulla kielellä kuin suomeksi. Antakaa pullo asiakkaalle, sillä etiketti ja pakkaus kiinnostavat – silläkin uhalla, että itselle tulee ”enemmän hommia”. Antakaa asiakkaan kaataa itse olut lasiinsa, sillä kyseessä on monelle henkilökohtainen rituaali jota ei parane häiritä – hetki joka saa oluen maistumaan paremmalta.

 

Kuvat © Ari Manninen

 

Vastaa