Otsikko saattaa kuulostaa raflaavalta, mutta tuotahan baarimestarin eat:n suorittaminen on. Osaaminen on jo hyvin pitkälti olemassa, mutta mitenkä se ammatillinen ymmärrys? Viskistä – ”kaikki” sitä kuulemma osaa käyttää ja yhtä moni sen tietää ja tuntee, mutta kuinka moni sitä oikeasti ymmärtää? Kaikki siitä viskistä puhuu ja lisää haluaa oppia, mutta kuinka moni sitten loppupeleissä on oikeasti valmis haastamaan itsensä ja jossain vaiheessa ammatillisesti valaistumaan. Söör Nikkanen Edrington Finlandilta, Tervetuloa! Emme ylenkatso perusteita, mutta lähdetäänkö kuitenkin liikkeelle niistä, ennen kuin siirrymme jyvät akanoista erottaviin nyansseihin.
2016 – tämäkö on se vuosi kun viskin Suomi-litrat vihdoin ohittavat konjakin ja brandyn litrat?
Mitä snadimpi kanisteri, sitä…
Fill vai tammi? Aktiivinen tammi vai aktiivinen baarimesu – molemmat? Mikä on aktiivisen meiningin merkitys? Mikä köyhdyttää puun ja mielen? Miksi? Millainen on ammatillinen Phylloxera ja mistä se kumpuaa?
Millä porttiteorialla joku saadaan kompastumaan viskien ihmeelliseen maailmaan – kanadalaisella viskilläkö? Millä se stetsoni lentää päästä ja matka ”pimeälle puolelle pelottavien tuotteiden maailmaan” alkaa?
Märkää aaltopahvia ja kosteita vessapaperirullien keskiöitä, kaukana vilkuttelevia viikunoita ja taateleita, hiilihankomaisen keveitä kelekkahaalareita larauksella lihalientä, likaisen irstaalla leimalla, kesäisen kepeästi liikkuvia, tähtitieteellisen lyyrisiä…
Miltä se tuoksuu ja maistuu on se juttu, ikämerkinnät ovat täysin sekundääristä. Älä mieti tuotteen ikää vaan mene aromit edellä. Vesi – yksikin vesitippa on se juttu!!? Hicksillä vai ilman? Leikkuupisteiden merkitys. Whaaat? Jos et sitä osaa, niin… Whaaaaaaaat? Miksi vanhoja tisleitä muuten ei enää ole? Tuhannesta tulee 420. 77/13/10/0 vai 70/15/15/0 vai 70/0/14/6? Maissia, ruista…
…pää olisi kuin kiukaan sisällä ja nuolisit sisäpintaa. Iloisuus kohtaa kärähtäneen fillarin takarenkaan sisäkumen.
Kulmat kurttuun, sillä viskihän on vakavaakin vakavampi asia. Ensin kumarrat ennen kuin nautit mallasviskisi – miksi ihmeessä? Mihin muuten baarimestarin natsat riittävät ja milloin ja miksi asiakas pitää ns. ammatillisesti pysäyttää? Millainen on suomalainen viskin kuluttaja? Hyvin pragmaattinen arvioija – tämä maksaisi varmaan sen ja sen verran, mutta onko tämä sen arvoista? Milloin hinta ja sisältö kohtaavat – mitä on tuotteiden järkevä hinnoittelu? Millainen on järkevä tuotevalikoima ja mikä on luksusta? Backbaarin hienot pullorivit vai se tyyppi asiakkaan ja backbaarin välissä? Mikä muuttaisi kivet kullaksi?
Etiketti saa maistua ja sen pitää elää.
Irlantilaiset sen keksi, mutta Skotit siitä sellaisen teki kuten me sen ymmärrämme.
Missä me oikeasti hävitään Suurelle maailmalle – visuaalisessa miljöössä, mutta missä muussa muka? Miksi me ollaan copycatteja? Miksi ei mennä omaa tietä ja pistetä muut kopioimaan meitä? Suomessahan on olemassa omaan baarityöskentelyyn liittyen kollektiivinen usko – ei me tarvita San Franciscoa tai Lontoota. Piste. Tarvitaanko – miten niin muka tarvitaan?
Jos sekoiteviskit katoaisivat, niin montako mallasviskitislaamoa katoaisi samalla? Monta! Eksotermisiä reaktioita ja…
…Ja isot miehet itkee mille?
1405…1975-1993… ja mitä nyt vuonna 2016 – isoja kysymyksiä viskin tulevaisuuteen liittyen. Tiedätkö missä mennään ja missä tullaan menemään? Pitäisikö?
AYE! Valaistuttiinko – porukan ilmeiden perusteella lähinnä päädyttiin sille pimeälle puolelle, mutta tämäkin ”bööööörböni” aukeaa ihan varmasti. Tapahtuu pienellä viiveellä ja vaatii omaa aktiivisuutta ja siitä se botski sitten lähti kohti Islayta. Omakin hehkulamppu vaihtui lediksi. Thank You very many Söör Nikkanen ja Edrington Finland. Sláinte! 🙂
Thänks !
Kuvat © Ari Manninen