Asiakkaita vai vieraita – vai kenties jotain muuta? Baarimesujen vuoden 2017 viimeinen lähijakso käynnistyi enemmän kuin räyhäkkäästi. Vieraaksi saapui Mikael Karttunen Altialta, ja koko homma sai ihan uuden twistin, kun tyypit ”tungettiin käsiravistimeen”. Syvään päähän oltiin porukan kanssa jo pulahdeltu, mutta nyt sukellettiin ja pohjaan asti. Aaaaaaa – tämä onkin niin paljon muuta kuin ylivertaista tietämystä ja teknistä osaamista, asiakkaiden kustannuksella tiskin takana turvassa kollegoille touhuamista. Ja baarimestarin tehtävä oli…
Niin – niinhän tämä on. 4-vuotiaskin osaa sekoittaa täydellisen kuivan martinin, jos se hänelle opetetaan. Eikö? Mikä on oleellista ja tärkeää – siinäpä jälleen kysymys? Mikä on baarimestarin työn suola – puuttuuko se omasta työstäsi?
Minkä voi tuosta pyramidista poistaa?
Millainen on sinun ammatillinen imago ja kuinka tuot sen esille?
Tieto on valtaa ja baarimestarihan tietää kaiken!? Minkälainen on roolisi asiantuntijana? Pystytkö säilyttämään asiantuntijuutesi asiakkaan edessä – oliko sitä edes olemassa? Täydellistä vai optimoitua?
Jos se ensivaikutelma ei toimi, niin… – onhan se ainakin 110%, aina?
Älä anna itsesi hyväksyä harhakäsitystä (luule), että he tulevat luoksesi vain juoman ja ruoan vuoksi – mikä motivoi asiakkaan tulemaan sinun luoksesi edustamaasi yritykseen? Mikä tekee jostakin houkuttelevan?
What – how – WHY? Miksi – kaiken motivaation lähde, eikö? Lähestytkö asioita oikeassa järjestyksessä?
Sen pitää olla aitoa tunnetta – kesytettyä raivoa sieraimet sauhuten?
Ymmärrä – tarjoa – tyydytä – ylitä…
Ymmärrätkö miksi ihmiset tekevät niin kuin he tekevät? Miksi se paska lentää tuulettimeen toisinaan (turhan usein?) niin lujaa? Lähtökohta ei voi olla, että asiakkaalta vaaditaan…
Mitä jos välinpitämättömyys voittaa – miksi? Kauanko sitä jaksaa sokeasti tehdä työnsä puolesta kaiken? Pitäisikö jaksaa – huomasiko kukaan…
Janoatko rakentavaa kritiikkiä – pitäisikö?
Todellinen ammattitaito ei ole kopioimista vaan soveltamista…
Nyt aukesi – nyt se valkeni, tämän edelleen suuria tunteita aiheuttavan katoavan ammattinimikkeen (ja sehän oli baarimestari) syvin olemus. Palautetta porukalta: ”Vaatii prosessointia. Herätti pohdiskelemaan ympäristöä ja tekemistä. Laittoi ajattelemaan asioita, joita ei ole tullut edes mieleen, joista kukaan ei aiemmin ole kertonut. Vahvisti omaa kiinnostusta ja toi inspiraatiota, jonka vien suoraan työmaalleni. Tasapaino jäi vahvasti mieleen, niin juomien, kuin työn ja vapaa-ajan suhteen – jospa se balanssi tekemiseen löytyisi. Asennoituminen omaan työhöni muuttui paljon laajemmaksi ja maanläheisemmäksi, toiselta kulmalta katsottuna asiat…
KIITOS Mikael ja Altia Corporation / Altia Akatemia ja koko Altian porukka vuosien varrella 🙂 Olette olleet mukana, ja uskoneet tähän meidän juttuun alusta asti. Syvästi Kiitollinen. Niin paljon asioita, niin paljon lisäarvoa ja niin paljon yhteistä – kun sitten oikeasti alkaa asioita purkamaan. Jatketaan yhteistyötä tulevaisuudessakin, oli ammatillisen koulutuksen reformin todellinen lopputulema sitten mikä hyvänsä…
Osui, mutta ei uponnut 😉
Kuvat © Ari Manninen