Baarimesuilla takana kolme tietopuolista lähiopetusjaksoa ja nyt se (jo) sitten tapahtui. Paljon ei tätä porukkaa tarvinnut ”ammatillisesti tuuppia” kun tajusivat. Ymmärrys kasvaa päivä päivältä ja oikeita asioita vaan alkaa tapahtua ja tarvittaessa korjausliikkeet osataan pähkäillä itse. Ilmassa on hyvää intohimoista pöhinää, seesteistä naurun värittämää yhteisoloa ja laadukasta tekemistä molemmin puolin työpisteitä. Tiedättekö, kun kasassa on ryhmä, joka itse haluaa juuri tätä. Porukka joka on aidosti innostunut ja läsnä – niitä ammatillisen opettajauuden hienoimpia hetkiä. Vaikea avata sen kummemmin tämmöisellä foorumilla, mutta yritetään muutaman tyypin ja kuvan kautta…
Baarimestareita ei tulevaisuudessa enää virallisen myllyn kautta tule, mutta ravintolan asiakaspalvelijoita kyllä. Uuden ammattitutkinnon (Ravintolan asiakaspalvelun at), johon baarimestarin eat:n sisältöjä upotetaan, kehitystyö on käynnissä. Toivottavasti se porukka, joka tuon uuden tutkinnon sorvaa, pitää oman ammatillisen rimansa tarpeeksi korkealla, vaikka kyseessä onkin ”vain at”. Kenenkään etu ei ole tutkinto, joka ei ole ajassa kiinni ja joka on niin löyhästi kirjattu, että tuloksena on (jälleen) tutkinto, jonka ammatillisen arvon määrää sen suorittamispaikka ja kuka on koulutuksen järjestäjä (näinhän Suomessa ikävä kyllä on käynyt baarimestarin eat:n kanssa) – ei edes sen elinkeinon, joka sanoi, että baarimestareita ei enää ole. Kukahan se muuten on ja oli, vaikka eihän sillä enää ole mitään merkitystä!!? Toivottavasti omaan korvaan vanhalta ja rajoittavalta kalskahtavat olut- ja viiniravintoloissa toimiset ym. päivitetään, jo ihan sen takia, että työssäoppimispaikat löytyvät – kaikille ja kaikkialla samat mahdollisuudet tutkinnon läpi viemiseen. Ja unohdetaan sitten toistaiseksi se inflaation kokenut baarimestari-sana, joka maisemiin jäädessään vaan hämää. Keksitään tuo ammattinimike, johon tähtäävälle laadukkaalle substanssikoulutukselle on nykyisellään suuri tilaus, ja siihen tähtäävä koulutus muutaman vuoden kuluttua (jälleen) uudestaan – se jos mikä olisi koulutuksellisesti ja ammatillisesti ketterää…
Niin – kuka sen sanoo, että näin tai noin ei saa tai voi tehdä. Rohkea nuori mies kun antaa asiakkaalle kaikki maut…
Tämän porukan matka jatkuu jälleen viikolla 47 ja kylään tulee mm. kovasti odotettu Karttusen Mikael. Hyvää alkavaa työviikkoa – pysytään saitilla 😉
Kuvat © Ari Manninen