Perehdyttämisen sietämätön ihanuus

Perehdyttämisen sietämätön ihanuus

Uusi lukukausi, uudet kujeet ja uudet alan opiskelijat joista useille majoitus- ja ravitsemisala on vain TV:stä tuttu jännittävä mielikuva; lyhyt ja värikäs voimasanojen ryydittämä välähdys menestyksestä jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä elämän realiteettien ja todellisuuden kanssa.

Mitä se perehdyttäminen oikein olikaan? Se on asioihin ja ihmisiin tutustumista jonka avulla luodaan myönteistä asennoitumista omaa työyhteisöä ja työtä kohtaan. Se on tervettä ammattiylpeää asennetta. Se on asioista puhumista niiden oikeilla nimillä sekä keskeisiin ja olennaisiin asioihin liittyvää oikeaa tekemistä. Se on todellista osaamista ja tietämystä, ajassa kiinni olemista – se on laadukasta alan koulutusta. Perehdyttäminen on sen peruskiven valamista jota mm. yleinen välinpitämättömyys, oman alan ja työn arvostamattomuus tai työhönsä kyllästynyt, kaiken nähnyt ja kokenut, näennäisellä osaamisella pärjäävä elinkeinon ammattilainen – ”perehdyttäjä” – yrittää matkan varrella murentaa, osan kohdalla jopa onnistuen. – Miksi näin, edelleenkin liian usein, pääsee tapahtumaan jos perehdyttäminen on päivänselvä asia? Viitsimisestäkö kaikki on kiinni, vai onko vika kenties perehdytettävän henkilön? Henkilön joka ei osaa tai ymmärrä kysyä, saatikka uskalla vaatia?

Kysytään uudestaan; mitä perehdyttäminen on? Perehdyttäminen on ennen kaikkea jaksamista ja vastuunkantoa. Se on avointa vuorovaikuttamista, osaamisen, näkemyksen ja jopa visioiden jakamista. Se on asioista kertomista ja niiden näyttämistä, opastamista ja kertaamista, pelisääntöjen noudattamista ja monia monia muita asioita, mutta ennen kaikkea se on toimintaa jonka seurauksena nuo uudet opiskelijat – noviisit, tulevat rautaiset alan ammattilaiset – innostuvat ja sitoutuvat alaan sekä oppilaitoksen tai yrityksen toiminta- ja palvelukulttuurin mukaiseen toimintaan. Saattaa kuulostaa ehkä kliseeltä ja itsestään selvyydeltä (näinhän ei kuitenkaan ole), kuten moni muukin jo lueteltu asia, mutta perehdyttäminen on voimavara ja mahdollisuus kun se laadukkaasti hoidetaan.

Let the show (familiarization) begin – nyt aloittavien opiskelijoiden kohdalla aikaa on jälleen kerran ainakin seuraavat kolme vuotta.

 

Vastaa