Oletko sinä huomaavainen Baarimestari?

Oletko sinä huomaavainen Baarimestari?

Tässä virtuaalibaari ”juhlablogissa” (sivuston postaus #200) ajattelin käsitellä asiaa, josta kaikkein parhaat baarimestarit maailmalla puhuvat ja jota he myös toteuttavat omassa elämässään ja työssään – jota toivoisin näkeväni enemmän ja enemmän myös meillä Suomessa. Kyseessä on mm. Gaz Reganin ja Dushan Zaricin lanseeraama käsite: ”The Mindful Bartender”. Olen yrittänyt miettiä sopivaa suomennosta käsitteelle, sillä kyseessä on ainakin osittain buddhalaisesta elämäntavasta johdettu nimitys. Lopulta olen tullut siihen tulokseen, että ainoa hyvä käännös tässä yhteydessä sanalle Mindful on huomaavainen. Siispä, oletko sinä Huomaavainen Baarimestari?

Huomaavaisen baarimestarin tie ei missään nimessä ole helppo, mutta sitoutuminen kyseiseen elämäntapaan tekee jokaisesta 100% varmasti paremman baarimestarin ja paremman ihmisen. Sen pystyn lupaamaan.

Yritän nyt kiteyttää muutamaan kappaleeseen tärkeimmät ohjeet siitä, kuinka jokainen voi ottaa ensimmäiset askeleensa Huomaavaisen Baarimestarin Tiellä.

1. Huomaavaisella Baarimestarilla ei ole asiakkaita, hänellä on vieraita. Vieraiden viihtyminen on tärkeämpää kuin mikään muu. Asenne on sellainen, että tämä työ on parasta ja tärkeintä maailmassa, sillä missä muussa ammatissa on mahdollisuus tehdä kymmenien tai jopa satojen ihmisten päivästä ja elämästä onnellisempi ja parempi, joka päivä?

2. Huomaavainen Baarimestari pyrkii kehittymään sekä ammattilaisena että ihmisenä joka päivä olemalla mahdollisimman avoin kaikille uusille näkemyksille, ajatuksille ja opeille. Riippumatta siitä, tulevatko ne kollegoilta, omilta vierailta vai kenties kadulla tai hississä joltain täysin tuntemattomalta. Mieli on kaikissa tilanteissa avoin näkemään oppimisen mahdollisuuden.

Esimerkki: Jos joku tulee vieraaksi pahantuulisena, kaikki on päin p:tä ja hän päättää käyttää baarimestaria verbaalisena nyrkkeilysäkkinä, on siinä mahdollisuus oppia, kuinka toisen ihmisen todella huono päivä saadaan muutettua hyväksi, ihan pienillä teoilla ja oikeilla sanoilla. Huomaavainen Baarimestari antaa tällaisen asiakkaan puhkua ja puhista ja keventää mieltään rauhassa, provosoitumatta. Näissä tilanteissa mikään ei ole henkilökohtaista, vaikka siltä kuulostaisikin. Lopulta, kun vieras saa toivomansa tuotteen (tai mahdollisesti jotain vieläkin parempaa), palvelulla ja huolenpidolla, jota hän ei missään nimessä osannut odottaa, lausuu Huomaavainen Baarimestari tarkkaan harkitun kohteliaisuuden jostain henkilökohtaisesta, kuten vaatteet, kampaus tai vaikka maku juomien suhteen. Yleensä tässä vaiheessa vieras huomaa, että pahan olon purkaminen palveluhenkilöön ei ole kannattavaa ja muuttaa käytöstään. Ei tosin aina, mutta silloin täytyy vain yrittää vielä kovemmin.

3. Huomaavainen Baarimestari pyrkii myös jakamaan näkemyksiään, ajatuksiaan ja oppejaan mahdollisimman avoimesti. Tämä tarkoittaa, että hän ei koskaan pimitä tietoaan tai osaamistaan kollegoilta, vierailta tai oikeastaan keneltäkään. Tämä ei nyt tarkoita sitä, että vaikkapa hississä tuntemattoman ihmisen kanssa pitäisi alkaa tyrkyttämään juomaoppia, mutta positiivinen näkemys vaikkapa pukeutumisesta tai muusta näkyvästä onnistumisesta on oikeanlaista jakamista sekin.

4. Vielä viimeisenä: Huomaavainen Baarimestari ei tuomitse. Vieraan, kollegan tai ihmisten yleensäkään käytös, ulkoinen olemus, kansalaisuus, kieli, rotu, uskonto, sukupuoli tai seksuaalinen suuntaus eivät missään tilanteessa anna aihetta tuomitsemiselle. Joka ikinen ihminen tällä planeetalla, riippumatta mistään, on täsmälleen samanarvoinen, eikä kenelläkään ole oikeutta tuomita toista ihmisenä. Lain puitteissakin tuomitaan vain yhteisten sääntöjen vastainen käyttäytyminen, ei ihmistä. Huomaavainen Baarimestari pyrkii ainoastaan opastamaan sääntöjen ja kulttuurin mukaiseen käyttäytymiseen, mutta ei tuomitse.

Se, että kirjoitan kaiken tämän, ei missään nimessä tarkoita, että väittäisin itse olevani kykenevä kaikissa tilanteissa kulkemaan Huomaavaisen Baarimestarin Tietä, mutta se tarkoittaa, että yritän kaikkeni. Kuten sanottu, tie on vaikea, mutta lupaan, että yrittäminen kannattaa.

Cheers!
Mikael Karttunen

Vastaa