joen suulla

joen suulla

1 (1280x853)

Kuinkahan moni matkaaja ja viskin harrastaja on ottanut yllä olevan kaltaisen kuvan juuri tältä samalta vuonna 1881 rakennetulta laiturilta? No, sellainen oli saatava myös omiin kokoelmiin. Nyt oltiin suurten patojen ja pannujen, Juhon ”henkisen viskikodin” äärellä. BA-na-ha-venn (”joen suu”) Est. 1881 on iso, ainakin kahden edellisen tislaamon jälkeen, ja se voisi olla vieläkin isompi, sillä kapasiteettia on olemassa. Kaikesta huolimatta tässä Islayn pohjoisosassa, syrjäisen poukaman pohjalla, verottajalta ja uteliailta piilossa, sijaitsevassa erilaisessa Islayn tislaamossa on jotain kotikutoisen kiehtovaa joka miellyttää. Turistikuvat on otettu. Ei muuta kuin portista sisään ja tislaamopäällikkö Andrew Brown juttusille.

2.1 (1280x905)

2 (853x1280)

3 (1280x840)

Ja kuorma

4 (948x482)

Thank You Andrew for your time – highly appreciated. It was really interesting to hear your vision of whisky`s future and share your whisky moments. Enjoyed a lot. Sláinte !

5 (1280x912)

Jutustelun ohessa tietysti ”dram” jos toinenkin

6 (1280x885)

7 (1280x853)

Pieni happihörppy ennen Distillery Tourin alkua – ja kyllä, aurinko näyttäytyi. Montakos niitä kaikkiaan olikaan? Bunnahabhain, Caol Ila, Ardbeg, Lagavulin, Laphroaig, Bowmore, Bruichladdich ja Kilchoman. Kahdeksan ja kohta yhdeksän, mutta senhän jo tiesitkin.   

8 (1280x777)

The Paps of Jura

8.1

9 (1280x868)

Skotlannin toiseksi suurin Mash tun – 66.000 litraa vuodesta 1999 lähtien

10 (917x718)

Triviaa viskitietäjille – mikä on tuon pienen Mash tunin vieressä olevan altaan tehtävä?

11 (1280x822)

Oregonin männystä 1960-luvulla valmistetut valtavat Washbackit (kaikkiaan 6kpl, joista kaksi on uusittu viime vuosien aikana). Yhden Washbackin täyttäminen kestää 7 tuntia > käyminen 60-100 tuntia > 6.5-8.5til-% 

12 (1280x735)

13 (912x1280)

Ja sitten niitä pannuja – no1 ja no2 Wash Stillit 35.386 litraa per pannu, no1 ja no2 Low wines Stillit 15.546 litraa per pannu

14 (1280x898)

15 (873x1280)

16 (1280x853)

Ja kerrankin ajoitus toimi täydellisesti – menossa on Low wines Stillin täyttö. Tarkkaan kun katsot niin näet ryöppyävän nesteen tislauspannun sisällä, näkyy selkeästi.

17 (1280x918)

18 (1280x929)

Luukku kiinni ja ”kutittelemaan”, kuten Bunnan tyypit tislaamista kuvailivat. Tislaustyylejäkin on monenlaisia. Jotkut rämäyttää rysäyttävät, toiset pelailevat ja kutittelevat.Thank You guys for sharing your professional knowledge.

19 (1261x1280)

Spirit safe – vielä hiljaista

20 (904x1280)

21 (1280x1027)

Thank You ”Lady from London” – liveliest Distillery Tour ever, enjoyed. Without passion there`s nothing 🙂

22 (1280x593)

Tynnyröintilinjastoa – ja tietysti korkkeja mukaan.  1963 Black Bottle, ensimmäinen Bunnahabhain Single Malt 1970.

23 (1280x853)

Warehouse no7

24 (1280x846)

Pulska, pyöreä ja punainen – ”My favourite cask!”

25 (899x660)

27 (1280x853)

28 (1280x853) 29 (1280x677)

Pullotetaanpa omat viskit – mitähän ottaisi, kaikki!?

30 (1280x919)

31 (1280x947)

Olkoon tämä nyt se minun viskihetkeni – Slàinte !  

32 (1280x851)

Warehouse 9, Hand filled exclusive, Cask 1490, 12yo, 1st fill Oloroso, Natural colour, Un-chillfiltered, 59.9til-% 

33 (1280x924)

34 (1280x797)

36 (1280x853)

BYE – pyörätietä pitkin pääväylälle…

37 (1280x840)

Läpi Bowmoren kylän

39 (1280x853)

Islay Airport – lyhyt 20 minuutin lento ja Glasgown West Endin trendikkäät baarit, joissa ehdottomasti kannattaa piipahtaa. Argyle Streetiltä löytyvät mm. mainiot Kelvingrove Café – Thank You Mal – ja The Finnieston, jonka tiskin takana touhuaa nuori virtuoosi matkalla maineeseen. Ja mitä Glasgown yössä juodaan? Hyvää olutta, Contemporary Cocktaileja ja klassikoita mm. ginistä, RTD-juomia yhä enemmän ja enemmän. SE ainesosa tuntui olevan Cocchi Americano.

Tämä reissu oli tässä

40 (1280x853)

Viisi päivää, kahdeksan lentoa, yksi junamatka, kaksi lauttaa, kaksi lossia ja muuan taksi noita yksikaistaisia ”pyöräteitä” pitkin – 3 saarta ja 3 tislaamoa. Kiitos matkakumppanit – jos pyörii ”Corryvreckan”, niin pyörittiin kyllä mekin. Kiitos Interbrands Wines & Spirits ja Juho kun pääsin mukaan. Kiitos Jarkko ”the Lodge” Nikkanen – opin valtavasti ja meinaan käyttää. Tieto muuttui ymmärrykseksi. Taisinpa saada kipinän 😉

Miksi näitä reissuja kannattaa ja pitää tehdä?

Maailma on nykyisin täynnä digidigiä, hienoja presentaatioita, kirjoja & kuvia, somea, mutta mikään ei voita paikan päällä tapahtuvaa kaikkien aistien kautta tapahtuvaa oppimista. Niin se vaan on – nähdä, haistaa, kuulla ja tuntea. Aistia kaikki se intohimo joka on tekemisen ja tuotteiden takana. Oppia ymmärtämään ja arvostamaan. Joskus se vaan pitää lähteä – Kiitos, että sain tilaisuuden lähteä. Juho – miksi? ”Ammattilaisten kanssa oleminen ja tekeminen on se juttu. Jalkaudutaan ja tehdään asioita. Sitoudutaan. Ollaan tavoitettavissa. Hyviä fiiliksiä, jotka kantavat kuluttajille ja alan opiskelijoille asti.”

Thank You Scotland, Burn Stewart Distillers and people at Tobermory and Bunnahabhain, Whyte & Mackay and people at Jura, Mal and all we met. Like I said, I´m here to learn more – I learned and now I understand. I got my Glencairn. Sláinte ! Glasgow – Amsterdam – Helsinki – Arctic Circle and Rovaniemi, Finnish Lapland.

Palataan elokuussa – HYVÄÄ KESÄÄ 🙂

 

Kuvat Pics © Ari Manninen, Kartta Map © Interbrands Wines & Spirits

Vastaa