Jura (“Norse Island of the Deer”) oli juuri sitä mitä uskalsi odottaa, toivoi sen olevan – ”In a world of its own”. Todellista koskematonta ja mystistä erämaata kiireettömän rytmin kera – kaukana kaikesta, mutta kuitenkin niin lähellä. Muuttaisinko tänne ja kuvittelisin olevan ”Diurachs”? Tuskin, mutta viskiin tutustumiseen saari oli kuin tehty. Ei mitään häiritseviä tekijöitä sotkemassa nuotitusta ja fiilistelyä, jos nyt muutamaa kovempiäänistä kalastajaa Mansaarelta ei sellaisiksi lasketa. Ei ihme, että Orwellkin viihtyi täällä. Siinä on majoituksenne. – Mitäää!!? Syöttekö aamiaiseksi pekonia ja kananmunia? Olutta saatte kadun toiselta puolelta.
Kyllä – koko tönö, joka ”Lodgena” tunnetaan oli hetken aikaa meidän ja vain meidän
Ehkä makein makkari, jossa olen majoittunut reissun päällä ikinä. Kaikki saivat omansa ja lähes yhtä päheät, mutta kerrankin kannatti himmailla ja ottaa ”mitä jäi” 😉
Ja sitten ylimpään kerrokseen lounge-alueelle
Let`s talk about whisky 2.5
Vaikka takana oli jo pitkä reissupäivä, niin ei muuta kuin kimppuun ja raottamaan Jarkon sielunmaailmaa. Söör Nikkanen, ”The Lodge” Nikkanen. Mitä viski on?
”Se on aikaa itselle, hetki jolloin kiire pysäytetään. Se on asia joka jaetaan muiden kanssa. Sosiaalinen hetki. Yhdessä jakamisen iloa, jota myös kuunteleminen on, ja muiden fiiliksiä, enemmän kuin yksilöidensä summa. Se on elämänasenne. Kulttuurillinen nautinto ja arvo itsessään, ei vain päihdyttävä alkoholi. Aromiprofiililtaan huikea.”
Aye!
”Ymmärrys tuo nautintoa. Ei ole oikeaa ja väärää, ei ole absoluuttista totuutta. Kaikilla on oikeus nauttia viskiä omalla tavallaan.”
Aye!
”Osaat nauttia viskistä, jos osaat viedä lasin nenää ja ääntä kohden.”
Aye!
Siinäpä sitä – viisaita sanoja ja näkemyksiä. Miksi viskistä ja sen harrastamisesta muuten on tullut samankaltainen temppurata kuin viinistä. Miksi harrastaminen on ”flikflaksarja” baaritiskillä tiettyyn kellon aikaan? Viski on fantastisen monitahoinen, haastava ja vaikeasti ymmärrettävä alkoholi, mutta kuka teki siitä niiiiiiiiin vaikean?
Ja nuottittamaan – todelliset herkut maisteltaisiin huomenna tislaamolla
Jura Paps – Mountain of the Sound. 15yo, 46til-%, 1366 pulloa, viimeistely 2 vuotta Cabernet Savignon-tynnyreissä. Kalpean kuparinen, voimainen, öljymäinen, hapan, metallinen ydin, tamminen, makeutta, hedelmäinen, päärynää, hunajainen… ”Tastes like the movement of water in the sound.”
Kirjailijan viimeistellessä muistiinpanoja & Juhon fiilistellessä, allekirjoittanut keskittyi valitsemaan itselleen tartania. Donaldin klaanin alueellehan tässä ollaan, mutta mutta – MacManninen 😉
Huomiseen – peurat pitävät huolta tai…
Kuvat © Ari Manninen