Pakanallinen eilinen oli jo historian havinaa – edessä uusi päivä ja tutustuminen Juran tislaamoon. Ei muuta kuin Visitor Centren ovesta sisään, jossa vanha tuttu ja aina yhtä ystävällinen ja hymyilevä Fiona MacDonald jo odottelikin. Kuulumiset, vierailukeskukseen tutustuminen ja eipä aikakaan kun paikalla saapui tislaaja Graham Logan – ”Let`s go boys. Let`s see the distillery.”
Todistettavasti paikan päällä
Jura Distillery perustettiin vuonna 1810 (”Isle of Jura”). Vuosien saatossa toiminta kuitenkin nuupahti, saaren väkiluvun tippuessa kaksinumeroiseksi, kunnes 1960-luvulla saarelle syntyi uutta asutusta. Tislaamo rakennettiin tuolloin uudelleen ja toiminta käynnistyi jälleen vuonna 1963. Sittemmin vanhaa rouvaakaan ei ole enää näkynyt ja vaikka näkyisi, on hänen uuteen vierailuunsa varauduttu…
Unpeated, peated vai heavily peated – The Mystical Malt. Kuvissa Malt mill ja grist.
“The water of Jura has long been believed to possess mystical qualities, owing to a legendary blessing by St Columba nearly 1,500 years ago. The islanders certainly have a history of longevity, with stories of a man who lived to see 180 Christmases in his own home – as an ancient gravestone not far from the Distillery attests.” –Jura Distillery
Ja rehuksi
Uskomatontahan se on, että tästä tulee vielä niin jaloa juomaa
Voiko kuparisiin tislauspannuihin koskaan muka kyllästyä – näkymä joka jaksaa kiehtoa
Ainakin itse näin ensimmäisen kerran tislauspannun sisälle – ja paranee vain kun päästään joen suuhun. Itse asiassa, nyt alkaa ymmärtää (tähän asti tiesi) mitä pannun sisällä on, mikä merkitys pannun muodolla ja kuparin määrällä on, miten koko näkymätön homma käytännössä tapahtuu.
Grahamin opissa
”Flashing area”
Kupari kuluu, mutta kuinka paljon Spirit Still ohenee vuodessa?
Ja näin se menee: 48.300 litraa > 2 x 24.150 litraa > 2 x 1.800 litraa > n. 4000 litraa 70til-%
Amerikkalaista valkotammea ja Bourbonia, Amoroso Sherry Buttseja espanjalaisesta tammesta, Limousin tammea Ranskasta ja viinitynnyreitä sieltä ja täältä. Viskiä kypsytetään ja viimeistellään nykyään mitä erilaisemmissa tynnyreissä.
Call for?
Fionan huomassa
”Kaikenlaiset tarinat, uskomukset ja ennustukset ovat olleet osa Juran taikauskoisten ihmisten elämää vuosisatojen ajan. Ne näkyvät myös mm. tislaamon viskien nimissä esim. Prophecy (ennustus) ja Superstition (taikausko). Viskin valmistajan ja ystävän lempiuskomus lienee se, että aamulla avattu Jura-viskipullo on tyhjennettävä saman päivän iltaan mennessä.”
Eilen nuotitettiin boutique-pullotteita (pieniä rajoitettuja eriä, jotka on pullotettu tynnyrivahvuudessa yhdestä tynnyristä ilman kylmäsuodatusta), mutta kyllähän 1984-pullote oli omaa luokkaansa – tässähän alkaa Bourbonin nimeen vannoneella aueta ihan uusi maailma. Kuten George Orwell totesi Jurasta kirjoittaessaan saarella kuuluisan 1984-teoksensa – ”The most un-get-at-able place”.
“There are only two ways to drink Jura, with your left hand or your right. The rest is up to you.” -Jura Distillery
”Viskien maailma” löysi paikkansa Juralta
Kotiin viemisiä – Juran mallasta, unpeated ja peated. Kun kassiin vielä ”tipahti” hyvälaatuinen täyspitkä tynnyrilankku, joka käsimatkatavarana herätti kaikkialla ihmetystä ja sokerina pohjalla pääsi Amsterdamin kentällä pyyhkäisytestiin, sekä Tastival 2015-pullote no657/3970 (tislattu 1997, ”Matured in Ladubay sparkling wine casks from the Loire Valley in France”, pullotettu 2015), niin eipä voisi enää enempää pyytää – Kiitos 🙂
“Prophecies abound on Jura. In 1700 the Campbell Clan evicted a wise old seer blessed with the gift of the third eye. Bristling with resentment, she prophesised that when the last Campbell left the island he would be one-eyed and his belongings would be carried in a cart drawn by a white horse. Few believed such talk. Until 1938, when Charles Campbell, a veteran of the Great War and blind in one eye, fell on hard times. When he made his way to the old pier for the last time the cart on which he traveled was drawn by a single white horse. “ That day, the sound of the cart on the track could be heard for miles.” – Allan MacDonald, witness to a legend.” -Jura Distillery
Thank You JURA
Thank You all at the Jura Distillery, especially Fiona and Graham. Your hospitality and warm welcome, kindness and openness were truly magnificent and highly appreciated. Thank you also for sharing your passion and professional knowledge with us. Learned a lot – I knew, but now I understand. Great memories. There`s always a place for Jura in my heart. –Ari
Kohti joen suuta ja…
Kuvat Pics © Ari Manninen, Logo © Jura Distillery