Mikä maksaa?

Mikä maksaa?

Tervehdys kollega! Olen Mikael Karttunen ja syvällä sydämessäni ikuisesti Baarimestari. Olen 33-vuotias, helsinkiläistynyt savolainen ja touhunnut erilaisia hommia ravintola-alalla kohta 15 vuotta. Viimeiset neljä ja puoli vuotta olen kiertänyt Suomea ja välillä vähän maailmaakin työni merkeissä, joka on siis valmentajan vakanssi Altia Akatemiassa. Valtion virkamies, tiedäthän… 🙂

Juuri päättyneellä kesälomallani vierailin Italiassa. Kuten varmasti olet huomannut, ravintola-ammattilainen ei pääse karvoistaan mihinkään, varsinkaan ulkomailla, kun on mahdollisuus päästä vertailemaan kotimaan ja ulkomaan elävien toimintatapoja alalla. Jaankin tässä ensimmäisessä blogissani tuon matkan aikana syntyneitä huomioita ja ajatuksia.

Italia on baarimaailman paradoksi. Siinä hypoteesi, jonka totuudellisuuden todistamiseen tämä blogi tähtää. Italialaisten kaupunkien katukuvassa ei voi liikkua kilometriäkään näkemättä ”BAR” –kylttiä, lähes riippumatta kaupungin koosta. Kesällä keräsin tästä kokemuksia Roomasta Santeramo in Colleen, joista viimeksi mainittu on pienen pieni kylä Italian ”kantapäässä” Ensimmäinen ajatus baarien paljouden keskellä on jotain tyyliin: ”Olen varmasti kuollut ja päässyt taivaaseen.” Mutta annahan olla, mikään ei voisi olla kauempana totuudesta. Muutaman pikaisen baarivierailun jälkeen tilanteen todellinen luonne nimittäin paljastuu kaikessa kauheudessaan. Italiassa ”BAR” voi tarkoittaa mitä tahansa kahvilasta ja jäätelöbaarista alkoholia tarjoilevaan kioskiin. Itse asiassa parhaat drinkit matkallani join ”caffetteria” –kyltin alta löytyneissä ravitsemusliikkeissä.

Italiassa on syntynyt useita maailman hienoimpia alkoholituotteita. Monia verrattomia klassikkodrinkkejäkin ovat menneiden aikojen italialaiset baariveljet jättäneet historian kirjoihin. Italian baarimestariyhdistys on yksi maailman suurimpia ja arvostetuimpia. Silti esimerkiksi Roomasta on vaikea löytää vaikkapa suomalaisen baariosaamisen tasolle yltävää baaria, kuin ehkä jonkin kansainvälisen huippuhotellin aulasta. Totta kai Italiassa ja Roomassakin on huippubaareja ja osaavia baarimestareita, mutta suhteessa yllättävän vähän. Italiasta jäi siis taskuun useampi pullo hienoja tuotteita, joita meiltä ei edes löydy. Uudet oivallukset baaritoiminnan saralla jäivät kuitenkin loistamaan poissaolollaan.

Olen moneen otteeseen todennut maailmalla matkatessani, että teknisen osaamisen ja tuotetietouden suhteen meillä ei ole mitään hävettävää. Suomalainen baariosaaminen on maailman kärjen tasolla, siitä ei ole epäilystäkään. Asenteissa ja palvelun merkityksen ymmärtämisessä meillä on silti tekemistä, mutta jääköön se nyt tuonnemmaksi.

Grazie e arrivederci!

 

Vastaa