Mestariksi mestarin paikalle

Mestariksi mestarin paikalle

Baarimestari – tuo suuria tunteita aikaan saava, jo melkein inflaation kokenut, ammattinimike on jälleen ajankohtainen Baarimestarin erikoisammattitutkinnon koulutusten käynnistyessä ympäri Suomen maan. Millainen se moderni baarimestari on ja millaisia ominaisuuksia hänen tulee omata? Millaiset ovat elinkeinon vaatimukset ja odotukset? Kansa rakastaa listauksia, joten tässä jälleen yksi sellainen, minun näkemykseni.

Mestari – vahva sana joka velvoittaa ja antaa lupauksen, takuun laadukkaalle tekemiselle.

Moderni baarimestari – puran edellä mainittua termiä tiettyjen juomatuotteeseen ja baarityöskentelyyn olennaisesti liittyvien elementtien kautta, perustaen näkemykseni koulutuksenjärjestäjänä kokemaani (Baarimestarin erikoisammattitutkinto).

Asiantuntija

Baarimestari on asiantuntija – pro jonka luokse asiakas tulee. On pelottavaa jos kotikeittiöissä pystytään parempaan (mikä on parempaa) kuin ammattilainen omalla työpisteellään.

…Asiakas ei halua, että hänen kanssaan harjoitellaan – minä ainakaan en halua.

Perusosaaminen

Kun puhutaan erikoisammattitutkinnosta, on tietyn perusosaamisen oltava olemassa, sillä kyseessä on jo olemassa olevaa ammatillista osaamista täydentävä koulutus. Aikaa ei yksinkertaisesti ole baarilusikan ominaisuuksien ihmettelyyn.

Tekninen osaaminen

Suomalainen baarimestari ja baarimestari-opiskelija on teknisesti taitava, ja hyvä niin, jo ihan työturvallisuuden kannalta. Välineiden, laitteiden ja koneiden oikeaoppinen käyttö on olennainen osa arkea. Klassiset valmistustekniikat, toisinaan jopa innovatiiviset rajoja rikkovat tekniikat, kaikkine hienouksineen ovat rutiinia – ymmärrämmekö aina miksi näin teemme onkin sitten jo ihan toinen asia.

…Joskus tuntuu, että tekninen osaaminen arvostetaan ihan liian korkealle muiden seikkojen kustannuksella – työhän ei ole pelkkää suorittamista.

Tuotetuntemus

On selkeä kehittämiskohde, toisinaan suoranainen heikkous. Tuotteita osataan käyttää, mutta se syvällinen tuotetuntemus, puhumattakaan ymmärtämyksestä, puuttuu. On uskomatonta, että vieläkin törmää henkilöihin jotka eivät edes koe seikkaa tärkeäksi. Kyseessä on olennainen osa työtämme, mainio myynnin apuväline, yksi niistä seikoista joka erottaa mikot Mestareista.

Tasalaatuisuus

Mitä on tasalaatuisuus (laatu) baarityöskentelyssä? Teetkö aina asiat perustekemiseen liittyen, oli sitten hiljainen tiistai-ilta tai perjantain ruuhkapiikki, samalla lailla? Käytätkö aina yhtä laadukkaita raaka-aineita? Mitä laatu konkreettisesti on työssäsi, omalla työpisteelläsi, omassa työyhteisössäsi? Kohteletko kaikkia asiakkaita samalla arvonannolla – tasalaatuisuutta jos mikä. Baarimestari on oikealla tavalla pedantti. Kotimaisten alan piirien lausahdus: ”Juo vähemmän, mutta laadukkaammin” on yksinkertaisuudessaan suorastaan nerokas.

Myyntitaidot

Kuinka voit jotain myydä jos et sitä tunne? Tyydytkö ottamaan tilauksia vastaan, vai myytkö? Päätätkö sinä myynnin ammattilaisen roolissa mitä asiakkaasi nauttivat? Lisämyyntiä, ”upgraadaamista” – usein vain viitsimisestä kiinni, vai puuttuvatko tietyt ammatilliset peruspalikat esim. tuotetietouteen liittyen, josta johtuen myyntipuheet eivät onnistu, tule luonnostaan? Ja tokihan myyminen on paljon muutakin: oma ala, edustamasi yritys jne.

Liiketaloudellinen osaaminen – tuloksen tekeminen

Kuten tuotetietouden kohdalla; on selkeä kehittämiskohde, usein suoranainen heikkous. Luvut – tuo ikuinen kirous (johtuneeko yläasteen matematiikan opetuksen mukanaan tuomista traumoista!?). Kyseessä on kuitenkin modernin baarityöskentelyn elementti jota ei voi paeta. Katteiden, hinnoittelun, tiettyjen laskennallisten toimenpiteiden jne. tulisi olla arjen toimintoja, aivan kuten ymmärtämys (osaaminen) tuloksen tekemisestä.

…Tehokas baarimestari ei välttämättä ole tuottava – vanha viisaus jonka merkitys vain korostuu nykyelinkeinossa.

Esiintymistaidot

Baarimestari on esiintyvä taiteilija, toisinaan jopa taikuri, joka nauttii olla estradilla. Esiintymään oppii esiintymällä, esiintymistä tulee treenata; ilmeet, eleet, sanat ja niiden sävyt – huumori on taitolaji, ja kun sinä naurat nauravat asiakkaatkin. Toisinaan hauska kuitenkaan ei ole hauskaa. Baarimestari ei ole pelle!

Oman työn organisointi

Onko asiakkaan vika, että henkilökunnalla on kiire? Kenen vika on, että raha kävelee ilta toisensa jälkeen samaan aikaan sisään tuoden mukanaan kiireen – vitsaus vai haaste?

Kansainvälisyys

Mitä on kansainvälisyys? Onko se muutakin kuin kielitaitoa? Se on kulttuuri- ja tapatietoutta, tietämystä ja ymmärtämystä ja ennen kaikkea suvaitsevaisuutta alati (nopeasti) muuttuvassa yhteiskunnassamme. On kansainvälistä tietää mitä maailmalla tapahtuu, meillä ja muualla – olla ajassa kiinni, niin ammatillisesti kuin muuten.

On kansainvälistä olla suomalainen – on kansainvälistä käyttää laadukkaita kotimaisia tuotteita.

…Tammikuu, ulkona pakkasta -25C (meillä täällä napapiirillä), pimeää ja hiljaista, olemme melkein pallon päällä. Baaritiskille saapuneelle ulkomaan vieraalle valmistetaan juoma tunnetuista ulkomaisista tuotteista eksoottisen banaaniliköörin kera. Oikealla tavalla kansainvälistä – ei minusta. Elämys – tuskin.

Alan verkostot

Ovat välttämättömyys tänä päivänä. Vie aikaa rakentaa, mutta tulee aikanaan korkojen kera takaisin. Kädet on tehty puristettaviksi, käyntikortit jaettavaksi ja totuushan on, että alan piirit ovat Suomessa pienet, joten ei muuta kuin reviiriä laajentamaan.

Ammattiylpeys

Tämän puute yksinkertaisesti näkyy – ilman ylpeyttä omasta tekemisestään ei ole mitään. Toinen mainio alan piirien toteamus: ”Ammattiylpeyden ja ylimielisyyden raja on häilyvä”. Ilmiö johon elinkeinossa toisinaan (liian usein) törmää, erityisesti baaritiskillä.

Sitoutuminen – halu oppia

Tästähän se kaikki kumpuaa; halusta oppia uutta, omasta aktiivisuudesta. Ammattilainen ei voivottele ääneen (tuhlaa aikaa ja energiaa) omaa heikkouttaan (osaamattomuuttaan) esim. tuotetietouteen liittyen, vaan hän etsii tietoa, hakeutuu koulutuksiin ja kehittää itseään aktiivisesti. Haasta itsesi – eihän jälleen ole vain viitsimisestä kiinni!?

Kokemus vs. elämys

Mitä on elämys esim. juomatuotteen osalta? Millainen on elämyksellinen baarissa käynti? Milloin viimeksi baarista lähtiessäsi totesit ulko-ovella: Vau! Vai menikö se perinteisesti toteamalla: ”Mitäs sitten, minne mennään?” – Kyseessä lienee jälleen se kuuluisa kokemus.

…Suomi, maa jossa joka toisen drinkkibaarin ”signature-drinkki” on Mojito – näin erotumme kilpailijoista. Maa jossa olut edelleen, ihan liian usein, tarjoillaan ilman laadukasta vaahtokukkaa, maa jossa…

Vaan eipä vaivuta synkkyyteen, sillä Suomesta löytyy myös loistavia baareja (ravintoloita), hymyileviä alan osaajia sekä elämyksellisiä hetkiä juomatuotteen parissa. Tarpeeksi – niin paljon, että voisi valkata? Ei vielä, mutta joku päivä, siihen on uskottava!

Asenne

Tähän lienee jo vastattu!? Sanasta voisi kirjoittaa paljon ja puhua vielä enemmän. Paljon jäi sanomatta ja monta sanaa käyttämättä (tämä blogi ei ole sitä varten), loput tutkinnon aikana. Haaste on kuitenkin heitetty – jossain on Baarimestarin tutkintotodistus odottamassa juuri sinun nimellä 🙂

One comment

  1. Pingback: virtuaalibaari.fi » Blog Archive » mitä se vaatii?

Vastaa