Täyttäisittekö kolpakkoni, děkuji !

Täyttäisittekö kolpakkoni, děkuji !

Tšekkiläinen lager-olut on hyvää, ja vielä paremmaksi se muuttuu ison volyymin paikoissa (”tankovna”) jossa voit saada Pilsner Urquell oluesi pastöroimattomana. Kaupungista löytyy myös mukavia panimo-ravintoloita (”pivovar”), joten ei muuta kuin väärään suuntaan aukeavan oven rivasta kiinni ja rohkeasti sisään – erään ”pubin” oven takaa löytyikin kaikkien aikojen ravintola(asiakas)pöytä.

Panimoravintola U Tří růží

Panimoravintola ”Kolme ruusua” löytyy vanhan kaupungin keskusta Raatihuoneen torin kulmilta, kadunkulmauksesta osoitteesta Husova 10 (Praha1). Kyseessä on siisti, rauhallisen ja mukavan oloinen ravintola joka tarjoaa hyvää perusruokaa. Ravintola panee kuutta erilaista olutta: vaaleaa ja tummaa lageria, luostariolutta, hunajaolutta, savuolutta ja perinteistä Bavarian vehnäolutta. Allekirjoittaneen kieleen napsahti hunajaolut, eikä vehnäolutkaan ollut hullumpaa vaikka en ole sen ystävä. Vielä kun nuoren ja kokemattoman oloinen henkilökunta saa otteisiinsa tiettyä rentoutta hymyn kera, niin sehän on siinä.

Paitsi, että Tšekeissä olut maistuu hyvältä, niin se myös näyttää – on kunnia asia tarjoilla hyvännäköistä olutta. Kuvassa ravintolan oma tumma lager, hunaja- sekä vehnäolut.

Lokál

Vain paikallisille, osoitteessa Dlouhá 33 (Praha1)? Ei toki, vaikka siltä tylyhkö ensivaikutelma (henkilökunnan kohtaaminen) pistikin tuntumaan – ehkä päivän kuvia räpsivien ja hölmöjä kyselevien turistien kiintiö oli jo täynnä? Tämä ravintola muuten on niittänyt mainetta, niin ruoan kuin juomankin suhteen, erityisesti Pilsner Urquellin tarjoiluun liittyen. Mitä enemmän noita tšekkiläisiä oluthuoneita on nyt kiertänyt, niin tietynlainen etäisyys (”tylyys”) näyttää kuuluvan heidän tapaan tehdä. Ihan varmasti suhtautuminen muuttuu lämpimäksi, mutta se varmasti vaatinee useamman istunnon kuin yhden pikaisen piipahduksen ja pari tuoppia.

Erilainen myyntipiste – eikö? Pleksien takana on kaksi 500 litran tankkia joista olut lasketaan. Samanlainen, mutta pikkasen isommalla kapasiteetilla, juomanlaskupiste löytyy myös ravintolan pääsalin puolelta.

Mestari (JUOMANLASKIJA) työssään. Päivän aikana oluitta kuulemma lasketaan 400-500 kolpakon verran per myyntipiste. Kanta-asiakkaille, niille aidoille lokaaleille, olutta laskettiin mukaan myös tyhjiin puolentoista litran limpparipulloihin – palvelua 😉

Kuinka monta oluttolppaa ravintola tarvitsee? Kymmenen erilaista (kaikkialla samanlaiset) jotka kaikki myyvät vähän, osa ei ollenkaan, vai tarkkaan mietityt yksi tai kaksi erilaista (kuin naapurissa) hanaa jotka laulavat koko ajan?

Tarvitseeko pitää myyntipuheita – pastöroimatonta Urquellia hintaan 1,5€ puoli litraa, ja sitähän olisi saanut erilaisilla vaahdoilla, mutta eipä hoksattu. 

Plakaatit harvemmin valehtelevat

Eteenpäin ja uuteen kaupunkiin, Plzeňiin. Siellä löytyisi kuulemma mainio ”The PUB – Pilsner Unique Bar”, ja vieressä olisi itse Urquellin panimokin.

The PUB – Pilsner Unique Bar, Plzeň

Kyseessä on franchising-periaatteella toimiva tšekkiläinen ketjuravintola joka toimii Tšekeissä, Saksassa ja Itävallassa. Tšekeissä ketjulla on kaikkiaan 11 ravintolaa (kaksi uutta tulossa) joista vierailimme Plzeň I:ssä.

Tämä on se juttu joka tekee ravintolasta ainutlaatuisen. Kaikissa pöydissä on Pilsner Urquell-hanat, lasinpesureineen, joista asiakkaat laskevat itse omat oluensa.

Henkilökunta tuo pöytäseurueelle kolpakot, avaa pöydän ja hanan, jonka jälkeen tolpan kimppuun – hieno tapa hioa omaa laskutekniikkaa 😉 Laskea kolpakkoon vaikka vain suullisen verran, rakentaa uusi vaahtokukka jo ”väljähtyneen” oluen pinnalle…

Ravintolan näytöltä pystyt seuraamaan oman pöytäsi kulutusta verrattuna ravintolaketjun muiden toimipaikkojen pöytiin. Me olimme (pöytämme) Plzeň I 6, ja jossain vaiheessa käväisimme koko valtakunnan toimipisteiden sen hetkisessä Top 10:ssä – ilmassa oli ehkä pientä kisan poikaa erään Prahalaisen pöydän kanssa. Hanan yläpuolella olevan näytön avulla voit tilata ruokaa pöytään, valita ravintolassa soitettavaa musiikkia jne. ym., ja aikanaan myös tilata laskun – kaikki ravintolan palvelut ovat sähköisessä muodossa kosketusnäyttöjen takana. Kätevää, mutta enemmän kuin pelottavaa, sillä henkilökuntaa ei tämän tyylisissä paikoissa juurikaan tarvita muuta kuin ”hanojen pesemiseen”. Pöydässä olleen näytön hauskin juttu oli laskuri joka näytti pöytäsi kulutuksen reaaliajassa kun laskit olutta (kulutuksen yhteislukema juoksi kuten bensamittarin näyttö).

…Tuon pöydän ääreen olisi niin helposti voinut ”unohtua” 😉

Kuva © The PUB – Pilsner Unique Bar

Juo tšekit muutakin kuin lageria ja käsittämättömän pahaa yrttikatkeroviinalikööriä vai mitä se on, esim. vehnäolutta appelsiinin kera – toimi mainiosti, omasta mielestä paremmin kuin sitruunalla. Ja mitäs sitten? Taitaa olla aika lähteä Pilsner Urquellin panimolle kohtaamaan legenda – tätä on odotettu…

Vastaa