Meet The Legend

Meet The Legend

Ja tulihan tuo tavattua. Yksi ammatillisista haaveista toteutui komeasti, hymyssä suin kuten kuvasta näkyy, kun pääsin Urquellin panimon alapuolella risteilevissä varastoluolastoissa laskemaan perinteisesti tammitynnyreissä käytettyä Pilsner Urquell olutta, ja vain ja ainoastaan itselleni. Yksi asia vähemmän nähtävää ja koettavaa – nöyrimmät Kiitokset edellä mainitun mahdollistaneille tahoille. Painutaan maan alle ja annetaan kuvia puhua…

Nykyisin panimon alapuolella risteileviä varastoluolastoja käytetään lähinnä panimolla vierailevien viihdyttämiseen, toki siellä hieman oluttakin vielä valmistetaan ja varastoidaan. Kuva © Teemu Moisio

Kuva © Teemu Moisio

Tuolta tultiin ja tuonne mennään

Kysymys kuului: ”Kuka tietää mitä varten tynnyreiden päässä on tuo pieni luukku?” – Vastaus myöhemmin.

Nyt aletaan olla lähellä – tammisia käymissammioita 😉

Käymisestä johtuen sammioiden pinta vaahtoaa ja kuplii

Kaunista! Kuvassa näkyy vasemmalla lattiassa juoksukouru jota pitkin jäävarastoista sulanut jääkylmä vesi on aikanaan virrannut ja pitänyt luolaston lämpötilan tarpeeksi viileänä ja ihanteellisena käymisen sekä varastoinnin kannalta. Kuva © Teemu Moisio

Kuva © Teemu Moisio

Mitä itse panimomestari edellä, sitä vieraileva nöösipoika perässä. Kuvat © Teemu Moisio

Hyvässä seurassa

Tarinoita, tarinoita ja tarinoita – asioiden takana usein on tarina joka kiinnostaa. Vasemmalla olevalla lehdykällä Pilsenin oluenpanijat aikanaan kertoivat ohikulkijoille panneensa uutta olutta – lehdykkä laitettiin ulko-oveen uuden erän valmistumisen merkiksi. Tervetuloa!

Jäätä käytettiin aikanaan näiden varastoluolien jäähdyttämiseen, aina vuoteen 1987 asti, rinnan nykyaikaisten jäähdytysjärjestelmien kanssa. Suuret ”jäähallit” (kuva alla) täytettiin talvisin ja niistä sulanut jääkylmä vesi jäähdytti luolastot valuessaan pitkin käytäviä.

Katossa näkyvä aukko on maanpinnalla – tuosta aukosta suuret jäälohkareet tiputettiin varastoon. Kuva © Teemu Moisio

Ja se jo esitetty kysymys koskien tynnyrin päässä olevaa pikkuruista luukkua. Vastaus: tuosta luukusta laihimmat työnnettiin kuuraamaan tynnyrien sisäpintoja – harva mahtuu, puhumattakaan ahtaanpaikankammosta jne.

Takaisin maan pinnalla ja Prahassa – kotia kohti – děkuji loistavalle matkaseurueelle ja muille tahoille reissuun liittyen! Kuva © Teemu Moisio

Kuvat © Teemu Moisio, Ari Manninen

Vastaa