Paluu todellisuuteen II – vastauksia ja totuuksia

Paluu todellisuuteen II – vastauksia ja totuuksia

Meillä on hyvä palvelu ja loistava tuote, meillä käynti on elämys. Niinpä. Kovin moni lupaa moista, vaan harva toimittaa. Mitä esimerkiksi hyvä palvelu oikein on? Ja elämys, joka on edelleen arjen työskentelyn elementti, kaikille ja kaikkialla. Seuraavassa on toisen asteen nuorten, ensimmäisen vuoden majoitus- ja ravitsemisalan opiskelijoiden, ajatuksia palveluun, ammattilaisuuteen ja alaan liittyen. Nuorten (aloittelijanoviisien) ajatuksia kun lukee, niin eihän tämän vaikeaa pitäisi olla, ainakaan lähtökohtaisesti – missä välissä ja miksi tuo annettu lupaus oikein muuttuu?

Asenteesta

”Siellä missä on enemmän ihmisiä ja enemmän asiakkaita mitä palvella, on palvelu hätäistä, nopeaa ja kiireessä toimitaan huonommin ja töykeämmin asiakkaita kohtaan. Selitellään huonoa asiakaspalvelua sillä, että on kiire ja ei ehdi.”

”Ollaan ammattilaisia. Osataan tehdä erilaisia ja uusia asioita. Kuinka moni tähän pystyy tai haluaa pystyä?”

”Sinulla voi olla taitoa ja tietoa vaikka kuinka paljon, se ei silti tee sinusta hyvää asiakaspalvelijaa ja hyvää työntekijää tällä alalla. Jos sinulla ei ole halua tehdä tätä työtä niin tiedot ja taidot nollautuu. Jos sinulla ei ole sydän mukana siinä mitä teet, niin sinähän olet vain ”robotti”, joka tietää miten asiat tehdään ja osaat tehdä asiat, mutta sinulla ei ole kiinnostusta siihen. Sinulla ei kiinnosta etkä sinä halua olla asiakkaiden kanssa, se huomataan ja silloin sillä ei ole väliä kuinka paljon sinä tiedät ja osaat. Siispä miksi tulla alalle joka ei kiinnosta? Minusta jo se tekee huonon työntekijän, kun ei ole sydän mukana siinä mitä tekee.”

”Saadaan uusia kokemuksia, muistoja, uusia ystäviä ja nähdään asioita. Ei totuta tuttuun ja turvalliseen, rikotaan rajoja, kokeillaan ja tehdään uusia asioita. Tämä on ammattitaitoa kun on kiinnostusta tällaiseen.”

”On hankala jos ei pysty kunnolla tunnistamaan henkilökuntaa ravintolan asiakkaista. Jos ravintola on sotkuinen ja likainen kuka siellä haluaa oikein viettää aikaa, ei kukaan?”

”Aina on tietysti syytä haastaa itsensä, pystyisinkö parempaan? Toisten ammattilaisten katsominen on aina tietenkin mahtavaa, nimenomaan jos osaa hommansa. Alan itsekin opiskelemaan lisää ja hankin oppia paremmilta kuin itse olen niin enköhän kehity, kaikki aina ajallaan.”

”Tälläkin hetkellä tiskien takana työskentelee paljon ihmisiä, jotka osaavat työnsä, mutta eivät pidä siitä tai muuten vain asenne ei ole kohdallaan. Miksi lähteä tälle alalle jos ei löydy oikeaa asennetta? Mielestäni henkilö jolla on taitoa, tietoa ja asennetta on hyvä työntekijä, mutta työntekijä jolla asennetta alaa kohtaan ei ole, ei mielestäni sovi tälle alalle. Asiakaspalvelutyössä hyvä asenne on tärkein. Jos on hyvää asennetta, niin silloin myös oppii helpommin ja kaikki tuntuu helpommalta.”

Yrittäjyydestä

”Mikä tekee hyvän yrityksen, mikä saa asiakkaat tulemaan asioimaan baariin/ravintolaan, mikä saa heidät tulemaan uudestaan asioimaan, miten muiden kommentit vaikuttavat asiakkaisiin? Kokonaisuuden on oltava hanskassa jotta baari/ravintola pysyy toiminnassa ja asiakkaita riittää. Jopa yksi työntekijä voi vaikuttaa niin paljon ettei tule uudestaan. Ammattitaitoisia työntekijöitä on liian vähän.”

Ja siitä kuuluisasta kansainvälisyydestä

”Kun käy oppimassa jossain muualla kuin ihan omassa kotoisessa Suomessa, jää paljon käteen. Varsinkin kun asumme täällä Lapissa Rovaniemellä, jossa matkailu on kaiken perusta, on paljon helpompi samaistua ja palvella ulkomaalaisia asiakkaita kun itsellä on kokemusta muualtakin kun vain Suomesta.”

Pähkinänkuoressa

”Kun on jokin mihin tähtää se saa kummasti nostettua motivaatiota.”

Kommentti

Peli ei ole vielä menetetty – jos minulta kysytään. 😉

Vastaa