”Mä joka päivä töitä teen…

”Mä joka päivä töitä teen…

Teksti ja kuvat: Ville-Petteri Kröger

Terveisiä täältä Ranskasta, idyllisestä La Garnachen kylästä. Talvi tekee täälläkin tuloaan, mutta lämpötilat ovat kuitenkin pysyneet hyvin plussan puolella ja aurinko on paistanut lähes joka päivä. Ensimmäinen viikko alkaa olla takanapäin, tässä hieman ensi vaikutelmia. Kuvassa Le Petitin porukka. Omistajakeittiömestari David toinen oikealta ja hänen vaimonsa Magali neljäs oikealta. Vasemmalla puolellani oleva François muuten kävi aikanaan työssäoppimisjaksolla Rovaniemellä Sky Ounasvaaralla.

Ihmiset

Kaikki ovat olleet todella ystävällisiä meitä kohtaan ja auttaneet kykyjensä mukaan. Kielimuuria on toki ollut, mutta siitä on selvitty viittomalla. Englantia puhuvia löytyy kyllä, jos vain uskaltaa mennä kysymään. Suurin osa nuorista, 16-25 vuotiaista, puhuu englantia ainakin muutaman sanan verran, mutta esim. bussikuskit eivät välttämättä osaa sanoa englanniksi muuta kuin: No English…

Liikenne

Yhdellä sanalla: hullua. Vähintään joka toinen ranskalainen on Sebastian Loebin kaltainen rallikuski. Ajoimme Paris-Orly lentokentältä Massyn TGV-asemalla bussilla, ja valehtelematta kyyti oli yksi elämäni hurjimpia… Liikennesäännöt ovat lähes samat kuin Suomessa, mutta paikallisten kaasujalka on raskaampi, eikä kukaan tykkää ajaa toisen auton takana.

Le Petit Saint Thomas – Bienvenue, Tervetuloa!

Työ

Työt La Garnachessa sijaitsevassa Le Petit Saint Thomas ravintolassa ovat alkaneet vauhdikkaasti ja niitä on riittänyt. Ennen kuin on edellisen homman kerennyt lopettaa, on Cheffi antanut jo kaksi uutta tehtävää, joten ei passaa jäädä tuleen makaamaan. Työpäivät ovat kaksiosaisia. Aamu aloitetaan yleensä klo 09:00, ja lepäämään pääsee n. klo15:00, jonka jälkeen on muutama tunti aikaa vetää henkeä ja levätä iltaa varten. Iltavuoro alkaa klo 19:30 ja päättyy klo 22:00 jälkeen asiakasmäärästä riippuen. Maanantai on viikon ainut kokonainen vapaa-päivä. Yleensä myös sunnuntai-ilta vietetään vapaalla.

Keittiössä on todella hyvä henki ja kaikki ovat hyviä kavereita keskenään. Keittiön ja salin yhteistyö toimii todella hyvin, eikä lapsellista tiuskimista ja kiukuttelua ole ollenkaan. Käytännössä kaikki raaka-aineet ovat tuoreita ja lähellä tuotettuja. Kasvikset tulevat tutulta farmarilta, sienet ravintolan vakio-asiakkaalta ja hyvältä ystävältä ja jopa jauhot paikalliselta pienyrittäjältä, joten raaka-aineet ovat parasta laatua, ja näin ollen hävikki pidetään todella pienenä. Juurikaan mitään ei heitetä pois vaan kaikelle löytyy kyllä jokin käyttötarkoitus.

Ensimmäinen viikko on kulunut kuin siivillä ja kymmenen viikkoa olisi vielä jäljellä. Ranskaa en ole oppinut muutamaa sanaa enempää (Oui Chef ja Bonsuuuur ovat tulleet tutuiksi), mutta keittiössä kaikkien englannin taito on varmasti parantunut 😉

Ville

…Gang of Le Petit. Greeeeeetings from Laponie! Great to see you all. – Ari & Päivi

 

Vastaa