Perunoita täytyy kuoria myös ulkomailla

Perunoita täytyy kuoria myös ulkomailla

Teksti ja kuvat: Tomi Kaikkonen

Kauan odotettu talvi on saavuttanut Sveitsin ja Weesenin. Onneksi se ei tarkoita pelkkää räntää ja synkeyttä Suomen alkutalven tapaan, vaan loistavia laskettelukelejä ja auringonpaistetta – töissäkin rullaa mallikkaasti. Fantastinen valokuva – sivuston pitäjän kommentti.

Vaikka joinakin päivinä olisi hiljaisempaa, niin tekeminen ei lopu. Hotellin ravintolan kuiva-ainevaraston ja henkilökuntatilojen käytävien seinät muuten ovat saaneet uuden hienon maalipinnan minun toimestani, kaiken ruoan laiton ohessa.

Ruoka on täällä todella simppeliä ja kaikki tehdään alusta loppuun itse – mitään ei heitetä pois. Raaka-aineet tulevat tuoreina aamulla ja siinä meneekin tovi kunnes ne saadaan esivalmisteltua ja pakattua. Itse en ole vielä törmännyt täällä mihinkään ennestään tuntemattomaan raaka-aineeseen – onhan tämä kuitenkin suomalaistyylinen ravintola. Harmikseni lihat eivät enää tule kokonaisina ruhoina. Salaattiannokset ovat hyvin erilaisia verrattuna Suomeen, sillä salaatin aineksista järjestellään sektoreita, kun Suomessa kaikki sekoitettaisiin keskenään. Pääruuat ovat peruspäälisäke, sivulisäke ja niemeä antava raaka-aine. Annoksen koko onkin sitten se joka jaksaa ihmetyttää, sillä itse olen tottunut, että paikallisen ruokamäärän syötyään saa ruoan ilmaiseksi ja kaupan päälle T-paidan. Toinen asia joka ”hämmästyttää” on massiivinen voin käyttö. Mihin Suomessa tulisi voinappi, niin täällä siihen laitetaan kaksi kourallista maustevoita.

Työkaverit – vasemmalla Janne Suomesta ja paikallinen neito Myriam

Täällä sesonkiaika on kesällä, joten ”hallittu kaaos” pääsee harvoin yllättämään talvisella. Paikan työilmapiiri on loistava ja vapaa-aika tuleekin vietettyä suurimmaksi osakseen työkavereiden kanssa. Ainoat matkustelut lähipaikkakuntien lisäksi ovat olleet laskettelureissut ja Zurichissa käynti, sillä kaikki maksaa Sveitsissä todella paljon. Weesenin Joulumarkkinat toivat tuossa muuten mukavaa piristystä arkeen, kun sai viettää aurinkoisen päivän ulkosalla makkaroita ja vartaita paistellen sekä glögiviiniä tarjoillen.

Hyvää Joulua kaikille 🙂
Tomi

Vastaa