Flw 4in1pm TUI

Flw 4in1pm TUI

Teksti ja kuvat: Anne Saahkari

Harjoittelun kannalta pääsen töissä siinä mielessä helpolla, että toisin kuin aluksi oletin, vedän retkiä ainoastaan suomenkielisille ryhmille. Myydyimpiä retkiä tällä hetkellä ovat 4in1puolipäiväretki sekä Khao Sok-päiväretki, joiden molempien sisältöihin kuuluu olennaisena osana ne minun lempparit – elefantit 🙂

Ainakin sisältönsä perusteella realistisempi nimi edellä mainitulle puolipäiväretkelle olisi 9in1, sillä kierros sisältää todella monipuolisesti infoa ja demonstraatioita eri aiheista. Retki toteutetaan Phuketin elefanttileirin ympäristössä, jossa tutustutaan itse elefanttien lisäksi mm. paikallisiin elinkeinoihin, perinteisiin ja maanviljelyyn. Leirin yhteydessä on pieni maatila jolla tutustutaan vesipuhveleihin, riisinviljelyyn, kookospalmuihin ja pähkinöihin, sekä thaikahvin ja thaiteen valmistamiseen. Kierroksella valmistetaan myös perinteistä thaicurrya ja kookospannukakkuja, vieraillaan kumipuuplantaaseilla ja demonstroidaan raakakumin jatkojalostusta. Nuorten elefanttien koulutuskeskuksessa ihaillaan pikkunorsujen opettelemia temppuja, kertoillaan juttua aasialaisista elefanteista, käydään puolen tunnin mittaisella elefanttivaelluksella ja päätetään retki thaimaalaiseen buffetlounaaseen.

Toinen myös suomenkielisille ryhmille suunnattu retki sijoittuu Khao Sokin kansallispuistoalueelle, jossa toinen elefanttileireistämme sijaitsee. Retkelle lähdettäessä oppaan työpäivä voi alkaa jo aamuneljältä, riippuen täysin siitä, kuinka kaukaa asiakkaat haetaan kyytiin. Bussimatka suuntaansa kestää vieraiden pick uppien lisäksi n. 3 tuntia. Matkan aikana kerrotaan mm. Phuketin saaresta ja Thaimaasta yleisesti, kulttuurieroista, väestöstä, uskonnoista, tavoista, vientituotteista, myyteistä, kuningasperheestä, Khao Sokin alueesta ja siellä odottelevista elefanteista. Pitkä matka on yleensä kaiken kököttämisen arvoinen, sillä maisemat perillä ovat aivan eri luokkaa kuin Phuketin provinssissa. Asiakkaat käyvät Sok joella n. 45 minuutin kestoisella melontaretkellä sekä samanpituisella elefanttivaelluksella sademetsässä. Lisäksi käydään tervehtimässä elefanttileirin pikkuprinsessaa, 10 kuukauden ikäistä ”Haa-Haata”, ja päätetään retki thaimaalaiseen buffetlounaaseen.

Oppaalla on retkien aikana melko iso rooli, sillä kerrottavaa on monipuolisesti laidasta laitaan. Maksimiryhmäkoko on elefanttien lukumäärään perustuen, Phuketin puolipäiväretkellä 32 ja Khao Sokin päiväretkellä 24, ja näin sesongin aikaan retkiä kyllä varaillaan ahkerasti. Yleensä leirille saapuvat asiakkaat ovat hilpeällä lomafiiliksellä ja kiinnostuneina kaikesta – ja tällaisille ryhmille on kiva vetääkin retkiä. Siam Safarilla tietää myös olevansa töissä hyvän asian puolesta, sillä firma edistää uhanalaisten Aasian elefanttien säilymistä. Thaimaan hallitus on myöntänytkin Siam Safarille koko Etelä-Thaimaan ainoana yrityksenä sertifikaatin, joka takaa, että leirin elefanteista todella pidetään hyvää huolta – ei siis hullumpi työharjoittelupaikka!

Hyvää Joulua 🙂
Anne

Vastaa