Baarimikkona 2013

Baarimikkona 2013

Baarimikko 2013 tapahtuma – tätä on odotettu. Kun me Jyväskylän ammattikorkeakoulun restonomi-opiskelijat kuulimme mahdollisuudesta päästä hoitamaan tapahtuman tuotesuunnittelua ja tarjoilua, syntyi konsensus haasteen vastaanottamisesta noin nanosekunnissa. Vaikka monella meistä onkin jonkin sortin kokemusta baarityöskentelystä, ei porukassa ole yhtään ”ammattimikkoa”. Nyt eteen lyötiin oiva mahdollisuus tutustua cocktailien maailmaan sekä verkostoitua alan ammattilaisten kanssa, joten fiilis oli ymmärrettävästi innostuneen lisäksi jännittynyt. Mitä meidän pitää tehdä? Osataanko me? Valmentajamme Kimmo Aho ohjasi kuitenkin porukan nopeasti alkuun kehottamalla tutustumaan alaan kirjallisuuden kautta. Tapahtuman suunnittelu osaltamme aloitettiinkin jo viime vuoden puolella tutustumalla cocktail-kulttuuriin ja –trendeihin.

Saatuamme alkuvuodesta tiedon promottavista tuotteista aloitimme cocktailien suunnittelun. Siinä kyllä oppi arvostamaan baarimestarien ammattitaitoa, kun juoma toisensa jälkeen kaatui hylättynä viemäristä alas. Armottomien aivoriihi-sessioiden jälkeen oli valmiina tuotearsenaali, joka läpäisi tiukkaakin tiukemman sisäisen laadunvalvonnan. Tässä vaiheessa olo oli helpottunut ja innostunut. Hitto, mehän osataan! Ajan hengen mukaisesti lähdimme siitä, että mahdollisuuksien mukaan myös makuaineet ja siirapit valmistamme itse. Päivää ennen tapahtumaa ryhdyimmekin siirapin keittoon. Vanijljasiirappi, grenadiini ja ananassiirappi syntyivät melko kivuttomasti, ja olikin tulevaisuutta ajatellen opettavaista huomata kuinka helppoa ja vaivatonta omien makusiirappien valmistus on. Valmistimme tässä vaiheessa myös viskiappelsiinit, joiden teko osoittautui työlääksi ja sotkuiseksi, mutta sitäkin hauskemmaksi.

Perinteisen (lue oikean) grenadiinin pullotusta

Tapahtumapäivänä klo 7.30 lähti bussi Jyväskylästä kohti Lahtea. Liekö kyseessä ollut aikainen lähtöajankohta vai pieni jännitys, mutta hiljaista oli koko matkan. Paikan päällä oltiin hyvissä ajoin, kymmenen aikaan aamupäivällä. Pelko siitä, että saavumme keskelle kaaosta, osoittautui turhaksi, sillä muutamaa järjestäjää lukuun ottamatta olimme ensimmäisiä Wanhalla Walimolla. Hetki odottelua ja pääsimme rakentamaan (järjestämään) työpisteitämme. Monelle meistä tämä oli ensimmäinen kerta cocktail-pisteen rakentamisessa, ja tässäkin etukäteen hankittu teoriatieto osoittautui kultaa kalliimmaksi.

Cocktailien nostopisteiden suunnittelua – tästä se lähti…

…ja tässä oli lopputulos

Bitterit ja Jussin rivakat kädet osoittautuivat yhdessä menestykseksi

Muutama tunti härdelliä, ja ovet avautuivat ammattilaisille klo 16. Hiljaisen alun jälkeen asiakkaat innostuivat kiertelemään agentuurien pisteillä ja kaikki meistä pääsivät tosissaan testaamaan taitojaan cocktailien valmistamisessa. Suunnittelemamme Cocktailit tuntuivat maistuvan myös ammattilaisille, jonka otamme kohteliaisuutena. Järjestelyt tapahtumassa pelasivat hyvin, mitä nyt pieni jääpalapaniikki pääsi iskemään jäiden tilapäisesti loppuessa jossain vaiheessa iltaa.

Altian tiskillä oli tapahtuman pääsponsorin mukaiset puitteet

Tapahtuman ohjelmiston aloitti Tarjoilijaopiskelijoiden Calvados-drinkkikilpailu, jossa drinkkien teemana olivat filmitähdet. Sen minkä ehdimme kilpailua omilta ständeiltämme seuraamaan, on suomen baarimikkojen tulevaisuus ainakin näin amatöörien näkökulmasta hyvissä kannattamissa.

Tarjoilijaopiskelijat – ympäri Suomen – elementissään

Appelsiinin kuorilohkoihin rakennettu syötävä jelly-drink oli hitti asiakkaiden keskuudessa

Kaikelle kansalle avoin cocktail-festivaali alkoi kello 19, ja illan toisen tapahtuman, Cocktail Baarimikko 2013 –kilpailun startatessa porukkaa oli paikalla jo kohtuullisesti. Yritimme parhaamme mukaan seurata ammattilaisia kilpailutilanteessa, mutta monelle kiire tiskeillä taisi viedä voiton. Opiskelijan näkökulmasta drinkkien valmistus ja tarjoilu koko kansalle oli jopa hedelmällisempää kuin ammattilaiselle, kun raaka-aineita ja tuotteita pääsi esittelemään henkilöille joilla ei välttämättä ole tietoa ko. asioista. Asiakkaat olivat myös pääsääntöisesti innostuneita siitä, että ständien tarjoiluvastuu oli opiskelijoilla. Illan kruunasivat Flairtendingin SM-kilpailut, sekä palkintojen jako, jonka jälkeen ständitkin hiljenivät. Tehokas ja nopea siivous ja avot – 14 tunnin rutistus oli paketissa.

No oliko tapahtuma sitten kaiken sen vaivan arvoista? Pääsimme näkemään ja kokemaan ison alan tapahtuman järjestäjän vinkkelistä. Saimme kokemusta juomatuotteiden suunnittelusta, valmistuksesta ja tarjoilusta. Näimme alan trendejä ja loimme kontakteja alan ihmisiin, ja ennen kaikkea kaikilla oli todella hauskaa. Joten kyllä, voimme rehellisin mielin suositella tapahtumaan osallistumista kaikille joilla siihen on mahdollisuus, järjestäjänä tai asiakkaana.

Loppuun ISOT Kiitokset F.B.S.K. Hämeelle, tuoteagentuureille ja muille tapahtuman järjestäjille. Kiitos myös meille itsellemme – todistimme, että myös opiskelijat voivat tuntea ammattiylpeyttä tekemisistään.

Kiitos Lahti Jyväskylä kuittaa 😉

Raskaan, mutta niin antoisan tapahtuman jälkeen suuntasi bussi seuraavana päivänä Lahdesta takaisin Jyväskylään. Liekö kyseessä ollut tapahtumauupumus, vai pitkäksi venähtänyt edellisilta, mutta hiljaista oli jälleen. Kaikkien mielessä lienee kuitenkin pyörinyt sama ajatus – Mahtavaa!

Hamara Food & Service on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoiden perustama osuuskunta. Edesottamuksiamme voit seurata Facebookissa: www.facebook.com/hamarafood

Teksti © Joonas Hovi, kuvat © Sami Tanttu

Vastaa