koulutuksen järjestäjän haastava aktiivinen asiantuntija

koulutuksen järjestäjän haastava aktiivinen asiantuntija

Se on siinä Arvon Baarimestarit – tutkintotodistus taskussa, kupongit kainalossa ja ruusut kotiin viemisiksi. Takana on vuoden verran tiukkaa opiskelua. Kymmenen tietopuolista lähiopetusviikkoa ja vajaa 400 tuntia ”pulpetissa” Mannisen teesejä kuunnellen, seitsemäntoista huippuasiantuntijaluennoitsijan vierailua ja koulutusta, muistorikas työkeikka Leville, hammasten kiristelyä, yrityksiä ja erehdyksiä, tiedon lisäämää tuskaa, naurua ja loisteliaita oivalluksia ja onnistumisia, ammattilaisuutta ja asiantuntijuutta… On aika pistää paketti pulkkaan ja pulkka mäkeen Lapin matkailuopiston Baarimestarin erikoisammattitutkinnon 2012 osalta – matka jota olette tämän sivuston kautta viimeisen vuoden verran saaneet seurata. Ja mistä se pulkka matkaan pukataan? Perinteisesti Sky Ounasvaaran päältä, jossa valmistuneiden ”viimeistä virallista lukkariin merkittyä” hetkeä vietettiin hyvän ruoan merkeissä.

Jos on oppimisympäristö parhaimmillaan työelämälähtöinen ja elämyksellinen, on siellä opiskeleva tyyppi parhaimmillaan otsikon mukainen Mestari-sanan sisältävää ammattinimikettä kohti kurkottava osaaja – tässä tapauksessa Baarimestari. Onko muuten edes mahdollista tehdä Mestareita, antaako Baarimestarin erikoisammattitutkinto siihen eväitä? Seuraavassa muutama ajatus, jotka pohjaavat näkemykseen joka perustuu neljän baarimestarin erikoisammattitutkinnon läpi luotsaamiseen ja yli kahdenkymmenen vuoden kokemukseen alalta. Voiko kyseinen jo olemassa olevaa osaamista syventävä erikoisammattitutkinto hyvin vai onko parasta ennen päiväys mennyt jo?

Opiskelemaan – by invitation only? – riittävätkö rahkeeni

Oletko tosissasi liikenteessä? Jos olet, niin Tervetuloa, sillä olemassa olevan osaamisen ja tietämyksen sekä hyvän aktiivisen asenteen mukana tuoma draivi – ja jossain vaiheessa opintoja syntyvä flow – kyllä kantaa. Niin se on kantanut muitakin vaikka aina joku tipahtaakin matkasta, omasta tahdostaan tai itsestä riippumattomista syistä johtuen. Helppo tutkinto ei missään nimessä ole, eikä sen pidä olla, sillä tavoite on tehdä Mestareita, tai ainakin antaa oikeat eväät ja laadukkaat perustukset ammatilliseen mestariuteen. Mestari – sana joka velvoittaa ja antaa lupauksen.

Lapin matkailuopiston Baarimestarin eat 2013 Opiskelemaan – klikkaa tästä

Mestari Mäntykangas joukkoineen ei pettänyt taaskaan – Kiitos!

Tyrnituuteilla suut makiaksi ja raikkaaksi ennen seuraava annosta

Onko tutkinto tässä päivässä kiinni?

Lainaan itseäni: “Ei voi olla oikein (hyväksyttävää), että esim. Baarimestarin erikoisammattitutkinnon laadukkuus ja ammatillinen arvostus, niin opiskelijoiden itsensä kuin elinkeinon silmissä, määräytyy sen mukaan missä se on suoritettu, kuka on ollut koulutuksen tietopuolisen opetuksen järjestäjä, keitä asiantuntijakouluttajia on käytetty koulutuksen aikana jne., sillä näyttötutkinnon perusteet (ammattitaitovaatimukset, arvioinnin kohteet ja kriteerit sekä ammattitaidon osoittamistavat) ovat kaikilla samat, ainakin pitäisi olla – niin kauan kuin laadukkailla yksityisillä koulutuksen järjestäjille ei ole tutkinnon kirjoittamisoikeutta. Ajatus, että esim. tietopuolisten lähipäivien sisällöistä tulee juuri niin vaativia ja haastavia kuin tietopuolisen opetuksen järjestäjä haluaa (lue kuinka korkealle rima halutaan asettaa) on epämiellyttävä. Minulle se ei riitä, eikä pitäisi riittää muille sen enempää.” Ja tiedän, että se ei riitä muutamalle kollegallekaan.    

…Parasta ennen, mutta milloin on viimeinen käyttöpäivä? ”Opetushallituksen johtokunta on päättänyt baarimestarin erikoisammattitutkinnon perusteista, joita on noudatettava 1.1.2005 lukien toistaiseksi”.

Out of the box – how far you `re willing to go, how far can you go?

Minä Kiitän Teitä ”Class of 2012” – nythän se on teistä itsestä kiinni kuinka pitkälle haluatte. Haaste on heitetty ja helppoa se ei tule olemaan, mutta omalla tekemisellä pystytte asioita muuttamaan. Asiat eivät varmasti muutu laadukkaammiksi yhdessä yössä, mutta… – jaksamista.

Kiitos kun haastoitte ja jatkoitte perinteitä. Piste 😉

Vastaa