jos baarimestarit eivät taistele, niin kuka sitten?

jos baarimestarit eivät taistele, niin kuka sitten?

Kerta kiellon päälle. Jos sallitte, niin käytän vielä oman puheenvuoroni virtuaalibaarissa Baarimestarin eat:n puolesta. Lähinnä haluan antaa yhden esimerkin ammattinimikkeen puolesta taistelusta ja mahdollisesti innoittaa muitakin asiaa arvossa pitäviä toimintaan. Kukaan ei tiedä, onko asiassa millään tekemisillä ja sanomisilla mitään vaikutusta mihinkään, mutta jos baarimestarit eivät itse taistele oman ammattinsa säilyttämisen puolesta, niin kuka sen sitten tekee?

Piakkoin ilmestyvässä Shaker -lehdessä julkaistaan kolumni, jossa olen tilanteen epätoivoista luonnetta kuvatakseni kirjoittanut kovaa kieltä käyttäen ravintola-alan tilanteesta ja myös aikeista lakkauttaa baarimestarin eat. En julkaise kolumnia tässä, sillä lehti ei ole vielä ilmestynyt, mutta ehdotan, että luette sen kun lehti luukusta kotiin tai työpaikalle kolahtaa.

Keskiviikkona 15.1. lähetin opetushallituksen ammattikoulutuksesta vastaavalle johtajalle Pasi Kankareelle ja ammattitutkintojen uudistamisesta vastaavan koulutustoimikunnan sihteerille Merja Lahdenkaupille sähköpostitse vetoomuksen, jonka yhteyteen liitin vedoksen mainitusta kolumnistani. Alla sähköpostiviestini kokonaisuudessaan:

Tervehdys Johtaja Kankare,

Olen Altian palveluksessa ja vastaan yrityksemme koulutustoiminnasta Altia Akatemiassa. Olen koulutukseltani baarimestari ja ollut tekemisissä baarimestareiden koulutuksen kanssa jo n. 10 vuotta, ensin vierailevana baarimestarikouluttajana Tornin American Barin aikoinani ja sittemmin vierailevana asiantuntijakouluttajana Altia Akatemian valmentajan ominaisuudessa. Olen myös kantanut suomalaisen baarimestariuden lippua kansainvälisesti mm. suunnittelemalla ja toteuttamalla juomatuotteen Tukholman Nobel-juhlien virallisille jatkoille kolmena vuonna 2009-2011. Tästä olet saattanut lukea iltapäivälehtien sivuilta.

Päätin ottaa sinuun henkilökohtaisesti yhteyttä, sillä olen erittäin huolestunut koko ravintolaelinkeinon tulevaisuudesta maassamme. Suomalainen ravintola-ala on muutaman viime vuoden aikana joutunut armottoman hyökkäyksen uhriksi usean eri yhteiskunnallisen päättävän elimen taholta. On nostettu veroja, on kiristetty lainsäädäntöä, on vaikeutettu markkinointia jne. Nyt vaikuttaa siltä, että myös ravintola-alan kehitykselle erittäin tärkeä ammatillinen tutkinto aiotaan ”uudistaa” kuoliaaksi sulauttamalla se jonkinlaiseen tarjoilijatutkintoon. Puhun nyt tietenkin Baarimestarin erikoisammattitutkinnosta.

Olen itse suorittanut kyseisen tutkinnon ja kuten jo aiemmin mainitsin, ollut kouluttamassa useaa eri tutkintoryhmää eri puolilla Suomea. Kun sanon täysin rehellisesti, niin pidän suunnitelmaa lakkauttaa baarimestarin erikoisammattitutkinto täysin käsittämättömänä. Ymmärrän, että tutkinto ei tällaisenaan enää välttämättä vastaa elinkeinon tarpeisiin, mutta eikö silloin olisi aihetta kehittää eikä nostaa käsiä pystyyn? Koulutuksen sulauttaminen tarjoilijatutkintoon ei ole kehittämistä, vaan paluu kivikauteen ravintola-alan näkövinkkelistä.

Tutkinnon olemassaolon vaikutus koko suomalaiselle ravintolamaailmalle on huomattavasti kauaskantoisempi, kuin miltä päälle päin näyttää. Tärkeimpänä asiana todettakoon, että virallinen baarimestaritutkinto antaa juomaravintoloissa työskenteleville edes pienen arvostuksen pilkahduksen ja tulevaisuuden näkymiä työnsä suhteen. Tästä johtuen meillä on edes osa alan työntekijöistä, jotka pyrkivät saavuttamaan jonkinlaista ammattitaitoa työssään ja voivat kokea siitä ylpeyttä. Tästä taas hyötyy koko ala ja osaavan, vastuullisen anniskelun kautta koko suomalainen yhteiskunta.

Lisäksi suomalaiset baarimestarit ovat tällä hetkellä parhaimmillaan maailman parhaita. Meillä on tuore maailmanmestari Greta Grönholm, meillä on useita muita esimerkkejä baarimestareista, jotka ovat pärjänneet viime vuosina kansainvälisissä kilpailuissa loistavasti, kuten Pekka Välitalo Bols Around The Nordics –kisassa. Tällaiset menestystarinat antavat oman sysäyksensä sille, että alalle kehittyy ammattitaitoisia tekijöitä, jotka haluavat kouluttautua ja taas omalta osaltaan kehittää alan toimintaa eteenpäin ja luoda elämyksiä, jotka houkuttelevat suomalaiset pois kotisohvilta halvan, runsaan ja helpon tuontiviinan äärestä, toisin sanoen pois syrjäytymisriskien äärestä. Kyseessä on ihan oikeasti yksi suomalaisen kansanterveyden tärkeimmistä taisteluista pitkään, pitkään aikaan. Ja kaikki kiristykset, korotukset, lakkauttamiset ja poistot, joita ravintola-ala kokee ovat omiaan heikentämään taisteluamme alkoholismia ja syrjäytymistä vastaan. Nuo mainitsemani menestystarinat ovat jokainen osaltaan baarimestarin erikoisammattitutkinnon aikaansaannosta. Jos poistamme tutkinnon, poistamme kaikki kehittymisen mahdollisuudet. Jos jostain vielä saadaan kaivettua esiin halu ja rohkeus lähteä kehittämään oikeasti alan tarpeisiin vastaavaa baarimestaritutkintoa, niin ilmoittaudun vapaaehtoiseksi mukaan työryhmään. Suosituksia voi kysellä Baarimestarin eat:a toteuttavilta opettajilta mm. Omniasta, Savoniasta ja Lapin matkailuopistosta.

Liitän viestini yhteyteen vielä vedoksen kolumnista, joka tullaan julkaisemaan seuraavassa Shaker-lehdessä (FBSK:n julkaisema juoma-alan ammattilehti), mikäli ennätät, lue ihmeessä. Kieli saattaa olla kovaa, mutta epätoivoiset ajat vaativat epätoivoisia keinoja.

Arvokkaasta ajastasi kiittäen

Mikael Karttunen

Olen saanut molemmilta kohteliaat vastaukset ja arvostan suuresti, että he ovat käyttäneet arvokasta aikaansa osoittaakseen, että mielipiteeni on huomioitu.

Voisin kuvitella, että mitä enemmän alalla vaikuttavat tahot asiaan puuttuvat ja vaikka henkilökohtaisesti lähestyvät asiasta päättäviä tahoja, sitä voimakkaammaksi käy tuntemus, että tutkinnolle on tarve. Kehotankin siis mahdollisimman monia baarimestareita ja alan toimijoita toimimaan ja ilmaisemaan mielipiteensä virallisen baarimestarikoulutuksen puolesta. Mikäli siis ammatin säilyminen teitä kiinnostaa.

Cheers

-Mikael

Vastaa