mikä tekee baarimestarin?

mikä tekee baarimestarin?

1

Suoritin Baarimestarin erikoisammattitutkinnon Lapin matkailuopistossa Rovaniemellä 2013-2014. Allekirjoittaneelle tutkinto vastasi kaikkea sitä mitä odotinkin, ja usein jopa ylitti odotukseni. Ammattitaitoni vahvistui, asiat avautuivat niitä ääneen lausuessa, sain vastauksia moniin kysymyksiini ja itsevarmuuteni kasvoi – mutta ennen kaikkea tajusin, että tämä ala on täysin minua varten, en tule koskaan tekemään mitään muuta. Sanotaan, että ”sinä et löydä alaa, ala löytää sinut”, ja näin kävi myös minulle. Eihän minun, ujon ja juron pohjanmaalaisen pitänyt päätyä asiakaspalveluammattiin, ei villeimmissä kuvitelmissakaan. Alun perin tämän tekstin oli tarkoitus olla yhteinen kiitospuhe kuluneesta opintovuodesta niin minun kuin opiskelijatovereiden puolesta, mutta tajusin nopeasti, että ajatukseni ja kokemukseni ovat liian henkilökohtaisia siihen.

Tahdon kertoa, mitä baarimestarius merkitsee minulle, mikä minun mielestäni tekee baarimestarin. Saattaa kuulostaa helpolta, mutta omien ajatusten ja aatteiden pukeminen sanoiksi osoittautui yllättävän haastavaksi. Osiin purettu baarimestarikokonaisuus ei ehkä kieliopillisesti ja rakenteellisesti ole täydellinen, ja moni lauseista mahtuisi myös useamman kuin yhden lokeron alle, mutta allekirjoitan sisällön sataprosenttisesti.

2

Tietotaito

Jokaisen ravintolatyöntekijän tulisi tuntea tuotteensa, tämän pitäisi olla itsestäänselvää. Tietotaito ei ole baarimestarin ”etuoikeus”, sillä tehtävämmehän on myydä – miten myydä jotain mitä ei tunne, tai ei osaa valmistaa? Ero tulee siinä, että sen lisäksi että tiedetään mitä tehdään ja myydään, ja miten tehdään ja myydään, mestari tietää vastauksen kysymykseen miksi – ja osaa pukea vastauksen sanoiksi niin, että kuka tahansa sen ymmärtää. Tarinat ja historiat tuotteiden ja juomasekoitusten takana, tarjoilutavat, etiketit, valmistustapojen ja tuoreiden raaka-aineiden merkitys, oikea lasi oikeaan tilanteeseen, makuyhdistelmät, visuaalisuus, innovatiivisuus, jäät… Miksi olut lasketaan kuten lasketaan, miksi juomasekoitus valmistetaan kuten valmistetaan, mikä merkitys eri osa-alueilla on kokonaisuuteen, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen. Baarimestari osaa käyttää hyväksi ja soveltaa kaikkea oppimaansa, kaikkea tietoansa, ja osaa perustella toimintansa. Baarimestari myös ymmärtää ja kunnioittaa tuotetta, jota vierailleen tarjoilee, koska joku sen on tarjoiltavaksi valmistanut – samalla tavalla kuin ymmärrämme ja kunnioitamme juomasekoitusta, jonka itse valmistamme.

3

Asenne, omistautuminen ja intohimo

Rakkaus alaan, alkoholiin ja palvelemiseen välittyy baarimestarista vilpittömästi. Baarimestarin toinen koti on olla tiskin takana esiintymässä, luomassa elämyksiä, kertomassa tarinoita, kuunnella, ymmärtää ja viihdyttää vieraitaan. Baarimestari on aidosti läsnä, aina. Kollegoille tämä välittyy kannustuksena  – baarimestari ei ylenkatso, ei opeta,ei saarnaa, ei ole kateellinen eikä ylimielinen, vaan baarimestari ohjaa, innostaa, jakaa tietämäänsä ja oppimaansa ja ennenkaikkea toimii esimerkkinä. Ja erityisesti, baarimestari uskaltaa myöntää olevansa väärässä ja oppii virheistään, eikä syytä virheistään muita. Baarimestarin täytyy olla ylpeä työstään, tekemisestään ja saavutuksistaan.  Yhtä lailla kuin työtä tehdään vieraiden vuoksi, sitä tehdään myös oman itsensä vuoksi. Mitä paremmin tuntee itsensä ja taitonsa, mitä enemmän kehittyy ja kokee ammatillista mielihyvää, sitä helpompaa työskentely on.

4

Tilannetaju

Monessa tapauksessa vähemmän on enemmän. Elämys saattaa muodostua juuri oikeaan aikaan tarjoillusta Gin&Tonicista – eikä se laske mitenkään baarimestarin arvoa, päinvastoin. Vieraiden ja tilanteen lukeminen ja kontrollointi on tärkeää, ja tärkeää on myös kyky asettaa itsensä vieraan asemaan. Kesken kiireisimmän ruuhkan on turha alkaa omasta aloitteestaan toteuttamaan villeimpiä visioitaan – nille on aikansa ja paikkansa. Vieraiden kanssa seurusteluun tämä pätee myös, ei koskaan pidä unohtaa muita vieraita, eikä kollegoitaan. Baarimestari elää ja muuntautuu tilanteiden mukana, eikä kiire ole koskaan syy heikolle suoritukselle, ennemminkin kiire tuo esiin baarimestarin parhaat puolet. Kun poistuu valokeilasta, esiintymislavaltaan tiskin takaa, täytyy myös osata hengähtää ja irtautua täysin mestarin roolistaan – kukaan ei voi olla töissä jatkuvasti, ei kotonaan, ei vapaa-aikanaan.

5

Yhteistyö

Kukaan ei pärjää tiskin takana yksin, eikä baarimestari voi loistaa yksin. Baarimestari ymmärtää olevansa yksi ratas koneistossa. Ravintola on osiensa summa, jokainen tekijä on yhtä tärkeä – laatu määräytyy koko henkilökunnan tekemisen mukaan, ei yhden henkilön tekemisestä. Baarimestari arvostaa kollegoitaan ja luottaa heihin täysin – ja on myös itse arvostuksen ja luottamisen arvoinen. Baarimestari osaa antaa ja vastaanottaa palautetta sekä kritiikkiä, ja muokkaa omaa tekemistään ja asennettaan niiden mukaan. Saatu palaute otetaan vastaan ammatillisesti, ei henkilökohtaisesti. Baarimestarin tarkoitusperät eivät koskaan ole itsekkäitä, vaan baarimestari toimii aina työyhteisön etua, yhteisiä tavoitteita ja ravintolan liikeideaa ajatellen ja sitä jatkuvasti kehittäen.

6

Persoona

Mitä varmempi on omasta ammattitaidostaan, mitä vähemmän joutuu miettimään omaa puhettaan, tekniikkaa, työsuoritustaan ja hyllyillä seisovia tuotteita – koska se kaikki tieto tulee automaattisesti selkäytimestä – sitä helpompi on rentoutua ja olla oma itsensä. Kun ymmärtää kokonaiskuvan; baarimestari ei ole yhtä kuin laadukas cocktail, ei yhtä kuin oikeaoppisesti laskettu olut, vaan baarimestari ymmärtää olevansa persoona, olla oma itsensä, joka on tärkeämpää kuin tuote. Tärkeää siksi, että tuote ei myy itse itseään, vaan baarimestari myy. Tuote yksin ei viihdytä eikä luo elämää suurempia kokemuksia ja tarinoita, vaan sen tekee baarimestari. Kun paine suorituksesta katoaa, pystyy olemaan aidosti läsnä – elämään tilanteiden mukana täydellä sydämellä ja intohimolla, antamaan itsestään kaiken, ja pystyy vastaamaan vieraiden toiveisiin, odotuksiin ja jopa ylittämään ne.

Koenko itse olevani yllämainittujen kaltainen baarimestari? En vielä, en lähelläkään, se vaatii kovaa työtä ja panostusta, enkä todennäköisesti koskaan koe olevani valmis – aina tulee uusia tavoitteita. Mutta minulle on annettu kaikki valmius ja tietotaito, kaikki ymmärrys ja intohimo olla tuo baarimestari. Kaikki tiet ovat auki, ainoa joka voi minua estää on se kaveri peilissä.

Kiitos kaikille jotka tekivät tästä mahdollista, teitä on liian monta mainittavaksi, mutta tiedätte kyllä keitä olette! Erittäin suuri kiitos myös opiskelijatovereilleni ja kollegoille, työnantajalleni ja työkavereilleni, Ari Manniselle ja erityisesti teille vieraille – teemme tätä teitä varten, eikä ilman teitä olisi meitäkään.

Kulunut vuosi oli mieletön, mutta tehdään seuraavasta vielä parempi – oikein loistavaa alkavaa vuotta jokaiselle!

Miikka Hietala,
baarimestari

7

Kuvat 😉 Miikka Hietala, Ari Manninen

Vastaa