ammattilainen myös pään sisällä

ammattilainen myös pään sisällä

1

Bartenders are back – kevätlukukausi armon vuonna 2015 on korkattu. Kaiken surkeuden ja harmauden keskellä oli mukava kuulla, että kauppa on sitten viime näkemän käynyt. Vanhat myyntiennätykset olivat rikkoontuneet useammalla ilmansuunnalla ja tekemisessä on hyvä meininki, venäläisten matkailijoiden poissaolosta huolimatta. Oli keskitytty oleellisen, sen sijaan, että olisi uhrattu aikaa ja energiaa ananaksien työntelemiseen sanonko minne. Oli protestoitu järjestelmää ja olemassa olevia yrittämistä hankaloittavia säädöksiä vastaan kuten ammattilainen protestoi – kehittämällä olemassa olevaa, tekemällä asioita paremmin. Jotta koneisto lähtisi jälleen rallattelemaan opintoihin liittyen, käynnistettiin viikko aivojumpalla ja ammatillisilla näkemyksillä teknisen suorittamisen sijasta. Ensimmäinen kysymys kuului…

Mitä tapahtuu vuonna 2015? Tätä mieltä tämä Lappilainen porukka alan näkymistä juomatuotteeseen ja baarityöskentelyyn liittyen vuodesta 2015. ”Home made – täällä juuri tänään tehtyä ja sinulle sinua varten, paikallisuus ja paikalliset raaka-aineet. Lainsäädännöistä ym. itkemiseen kyllästytään ja loppuvuodesta keskitytään jo olennaiseen eli tekemiseen ja asiakkaaseen. Asiakkaiden osaaminen ja tietoisuus juomatietouteen liittyen kasvavat – osaavat vaatia enemmän, niin tuotteiden kuin palvelunkin suhteen. Historia toistaa itseään – kun on tarpeeksi rajoitettu ja kielletty, niin vapaus koittaa enemmin tai myöhemmin. Hinnalla kilpaillaan edelleen, mutta laatu korvaa määrän. Toiset ravintoloista vastaavat alan haasteisiin laadukkaammalla tekemisellä kun taas toiset polkevat edellä mainittua mm. halvalla ammattitaidottomalla työvoimalla ja polkemalla hintoja.”

2

Oman ammattilaisuuden analysoiminen – haastavaa (vaikeaa – miksi?), mutta niin oleellista

Kysymys no2. Mitä sinulle tapahtuu ammatillisesti vuonna 2015?

”Päivitän oman tonttini eli panostan tekemiseen ja sen tasalaatuisuuteen sekä hyviin raaka-aineisiin. Haen uutta potkua omaehtoisella opiskelulla omaa ammattitaitoa tutkiskellen ja kehittäen ”asiakkaan silmin” – outside the box. Oma ammatti-identiteetti selkeytyy ja oikea suunta hahmottuu. Minusta tulee ammattilainen myös pään sisällä. Kokonaiskuva selkiytyy – what is this business about. Verkostoidun lisää. Valmistun baarimestariksi toukokuun lopussa ja jatkan alan opiskelua. Mikosta kasvaa pikku hiljaa mestari.”

Ja vielä yksi. Millainen on sinun imago ja maine (henkilönä ja) alan ammattilaisena?

Oliko (olipa?) vaikeaa – sanoista tekoihin!

Tästä se jälleen lähtee. Päivä pitenee ja pohjoisen sininen taivas näyttäytyy yhä useammin auringon kera vaikka etelän meteorologit sen unohtavatkin kertoa. Toukokuu, kesä ja valmistuminen tulevat tämänkin ryhmän osalta nopeasti. Täysi luotto on, että nykyinen, kahdella alkuperäisestä pienentynyt, porukka jaksaa loppuun asti, vaikka aikuisopiskelijan arjen ja opintojen yhteen sovittaminen ei aina ole helpoimmasta päästä – ei todellakaan.

Huomenna luvassa vieraileva tähti tarinan kera ja itse kullakin alkulämpimien jäljiltä koneessa sopivasti kierroksia – tänään ääneen sanotun perusteella tästä tulee hyvä. Tästä tulee jälleen valmista 😉

 

Kuvat © Ari Manninen

 

Vastaa