me naiset

me naiset

1

Villi huhu ja mielenkiintoinen Suomeenkin saapunut havainto maailmalta (ja tietysti Amerikasta) – drinkit ovat jälleen muotia ja useissa paikoissa asiakkaalle tuodaan jopa drinkkilista. Joku kumoaa jopa useammankin drinkin, joissa maistuu kova ja puhdas alkoholi. No, perhana – ollaan sitten valmiina kun koko maailma juo kohta ”Negronia”, junan tuomana ehkä joku päivä jopa täällä pohjoisessa. Toisaalta, noita katkerodrinkkejähän juotiin aikansa twisteillä jo 1980-luvun lopulla baarissa kuin baarissa ja pitäjässä kuin pitäjässä, jopa Kemijärvellä peilipallojen loisteessa tiistaista lauantaihin. Keksitään nyt sitten tämäkin jonkun toimesta trendikkäästi uudestaan. Oleellinen kysymys varmaan kuuluu, että mistä ja miten. Vauhdikas lähiopetusviikko 4 takana – meni nopeasti. Moni mietityttänyt asia sai vastauksen ja juomatuotteen sekä baarityöskentelyn ihmeellinen maailma alkaa pikku hiljaa hahmottua ”komponenttiensa kokonaisuudeksi” (hä?) – on muuten enemmän kuin 400 jänistä, aivan kuten nykyinen ryhmäkin, josta Joulupyhien ja kuluneen viikon aikana on tullut ME.

Homma etenee

Vedän nyt itse kuudetta baarimestarin eat-porukkaa (2007, 2008, 2010, 2012, 2013 ja 2014) ja kaikilla se on vienyt oman aikansa. Tämän ryhmän aika on nyt. Porukasta on tullut tiivis ryhmä jolla on selkeä tavoite – näkyy ja kuuluu positiivisesti kaikessa tekemisessä. Paljon naurua ja oikeita valintoja ilman turhaa leuhottamista. Vielä kun saadaan tuo suomalainen perisynti – ”vakan alla pitäminen” – kitkettyä pois niin se on siinä.

Oma asiantuntijuus

Helakorven oppien mukaisesti ryhmällä oli kotiläksynä oman asiantuntijuuden arviointi. Yllättivätkö saadut tulokset? Kyllä ja ei. Tyypit tuntuvat tietävän ja tuntevan omat ammatilliset vahvuutensa ja kehittämiskohteensa, substanssiosaamisensa syvyyden, eivätkä edes yritä värittää totuutta – mitä se edes hyödyttäisi. Miksi valehdella itselle? Kupongit vaativat tarkempaa analysointia, mutta seuraavassa enemmän kuin lyhyesti pähkinäkuoressa.  Ryhmän ka pisteet / max pisteet 100

Substanssiosaaminen 76  / 100

Työyhteisö-osaaminen 81 / 100

Kehittämisosaaminen 76 / 100

Kehittymisosaaminen 79 / 100

Ihan tuollaisenaan lukuja tuijottamalla ja niitä sokeasti tulkitsemalla emme saa todellista kuvaa ryhmän tämän hetkisestä asiantuntijuudesta, mutta selkeän suunnan joka tapauksessa. Palaamme tähän vielä kokonaisuudet pilkottuna, sillä tämä jos mikä on kiinnostavaa ”kullan arvoista tietoa” kun rakennetaan alan osaajan profiilia ja koulutusten sisältöjä. Ryhmän opiskelijathan eivät enää ole mitään ”rookieita”, vaan osaajia jotka pärjäävät elinkeinossa tiskin takana ja juomatuotteen parissa mainiosti, vaikka tietyissä asiantuntijuuden elementeissä on, toisinaan isojakin, henkilökohtaisia eroja.

2.1

Yhdellä sanalla tai lyhyellä lauseella jotain kuluneesta viikosta – voiko uutta luoda tuntematta perinteitä?

3

Jatketaan viikolla 8. Tuolloin pääteemana työpistesuunnittelu ja oman työn organisointi sekä miljööt. Kiitos tyypit – hyvä pöhinä. Synttärisankareille onnittelut (20+ ja 40+). Ja hei – ”drinkkien nousua on ennustettu jo vuosia” 😉

 

Kuvat © Ari Manninen

Vastaa