White Lyan

White Lyan

Lontoon ydinkeskustassa on paljon maailmanluokan baareja, mutta keskustan ulkopuolellekin rohkeneva saattaa yllättyä positiivisesti. Esimerkiksi Islingtonin kaupunginosassa sijaitsee Tony Conigliaron italialishenkinen 69 Colebrooke Row ja Old Streetin metroaseman vieressä huippucocktaileja järkihintaan livemusiikin kanssa tarjoava Nightjar. Sieltä on noin 10 minuutin kävelymatka White Lyaniin. Se puolestaan on arvostettu sijalle 26. maailman parhaiden baarien tuoreimmassa listauksessa, joten jotain erityistä entisen lähiöpubin paikalle perustetussa baarissa täytyy olla.

<White Lyan on ollut baarimaailman puheenaiheena siitä lähtien kun Ryan Chetiyawardana sen avasi loppuvuodesta 2013, sillä siellä kaikki cocktailit tehdään ennakkoon keittiössä, eikä esimerkiksi jäitä tai sitrusmehuja käytetä. Tästä johtuen baarissa tarjoillaankin ainoastaan heidän listalla olevia cocktaileja.

3.1

Tiukan aikatauluni takia olin oven takana jo ennen baarin avaamista. Olin tehnyt pöytävarauksen, mutta sitä ei klo 17 olisi tarvinnut, koska muut asiakkaat ilmiselvästi olivat liikkeellä myöhemmin. Baarimestarina toiminut Zoe tiedusteli mieltymyksiäni haluamani cocktailin suhteen ja suositteli minulle listalta juomaa nimeltä Ribs. Itsekin olin jo tuuminut samaa, joten selkeästi hän osasi tulkita asiakkaansa toiveita. Zoe kertoi minulle baarin tavasta valmistaa kaikki cocktailit alakerran pienessä keittiössä etukäteen. Valmistuksen jälkeen cocktailit pullotetaan ja säilytetään kylmäkaapissa. Asiakkaan tilattua juoman, se mitataan gramman tarkkuudella keittiövaa’alla pakastettuun lasiin. Ribs oli listalla kategoriassa, jota kuvailtiin ”weirder, more wonderful”. Oivallinen ja tasapainoinen cocktail minun makuuni! Koska olin ilmiselvästi kiinnostunut baarin tavasta toimia ja olin saapuessani kertonut kirjoittavani Virtuaalibaariin vierailustani, halusi Zoe minun maistavan myös toista cocktailia. Hän teki minulle miniatyyriversion cocktailista nimeltä Purple Paint, mikä oli myös vallan erinomainen. Sain maistaa myös listalla olleen Quilty Pleasures Rosen, joka oli roseeviinin tyylinen cocktail. Aikas ennakkoluulotonta ja meitsi tykkäsi taas kovasti.

6

Vaikka mielikuva sitruunattomista ja jäättömistä cocktaileista saattaa johdattaa ajatukseen kikkailemisen ilmapiiristä, on White Lyanin konsepti oivallinen ja suoraviivainen. Jäiden tehtävähän juomasekoituksessa on yleisimmin jäähdyttää ja pitää viileänä, laimentaa niistä sulavalla vedellä sekä toimia vaikkapa koristeena. Sitrushedelmät puolestaan tuovat kokonaisuuteen lähinnä hapokkuutta ja makua, toki joskus niitä käytetään ulkonäönkin takia. Nämä asiat on tässä baarissa haluttu tehdä eri tavalla, ja erilaiseen tekemiseen on perusteet. Näin saadaan tehtyä joka kerta täysin samanlainen tuote ja sen lisäksi etukäteen valmistetut tuotteet vapauttavat baarimestarin ajan siihen tärkeimpään eli asiakkaan palvelemiseen.

Mikäli en olisi tiennyt, miten cocktailit on valmistettu, en olisi asiaan kiinnittänyt mitään huomiota, vaan olisin keskittynyt pelkästään niistä nauttimiseen, sillä ne olivat ilmiselvästi ammattilaisen käsialaa. Olen vieraillut monissa arvostetuissa baareissa ja mielestäni parhaissa paikoissa mennään aina ja poikkeuksetta palvelu edellä, huolimatta siitä kuinka hiottu juomatuote sitten onkaan. Tämä piti paikkansa myös White Lyanissa, intohimo työhön ja asiakaspalvelun kunnianhimoinen asenne oli ilmeistä, vaikka puitteet olivat rennot ja helposti lähestyttävät. Taustalla taisi soida jotain räppiä vahvistamassa tätä mielikuvaa. Pidin kovasti, käyn toistekin ja suosittelen kaikkia baarimestareita ja muita hyvien juomien ystäviä poikkeamaan.

13

 

 

Kuvat © Kimmo Aho, menu & cocktails © White Lyan

Vastaa