meitä ei ole

meitä ei ole

IMG_0344 (1280x696)

Ainakin sitä mieltä on elinkeino? Koulutuksen järjestäjähän kouluttaa elinkeinon tarpeisiin, nyt ja tulevaisuudessa, ja kun elinkeino on sitä mieltä, että baarimestareita ja baarimestarin työnkuvaa ei elinkeinosta enää löydy, on myös tuohon ammattinimikkeeseen tähtäävä ammatillinen koulutus turhaa. Haluaisinpa tavata sen alan tuntevan elinkeinon, joka näin on todennut. Baarimestarihan voi edelleen paremmin kuin koskaan ja erityisosaamisen ja asiantuntijuuteen tähtäävän koulutuksen tarve ei ole kadonnut mihinkään, vaikka Baarimestarin erikoisammattitutkinto katoaakin ammatillisen koulutuksen kansallisesta tutkintorakenteesta 1.1.2019 mennessä. Minä väitän, että heitä on nyt ja tulevaisuudessa, ja heille (substanssiosaajille) on yhä enemmän tarvetta. Kuvassa on Lapin matkailuopiston Baarimestarin eat porukka mallia 2017. Kaikkiaan 19 opiskelijaa (kuvasta puuttuu kaksi) Leviltä, Ylläkseltä, Sodankylästä, Rovaniemeltä, Torniosta ja Kajaanista. Opintojen aloitus ja ryhmän ensimmäinen lähiopetusviikko menivät kuten aina…

Onko MaRa-alan ammatillisen koulutuksen ”muutoskiima” (kiima – jälleen yksi inflaation kokenut sana) mennyt liian pitkälle, ja kaikessa tohinassa unohtui kenelle ja miksi tätä hommaa tehdään? Majoitus- ja ravitsemisalallahan menee hyvin, ainakin paremmin kuin aiemmin, mutta miten voi ammatillinen koulutus? Miksi alalla jo toimivien asiantuntijuuteen tähtäävää koulutusta supistetaan vääristä paikoista ja miksi alan, jolle/a työllistyy halutessaan heti, koulutus ei kiinnosta toisen asteen nuoria? Kuka unohti ja mitä? Kuka unohti ja kenet? Keneltä kysyttiin ja mitä? Tutkintoja ihan varmasti on vuosien varrella ollut / syntynyt liikaa, mutta… ”Työelämän muutokseen on vuosien saatossa vastattu aina luomalla uusi tutkinto. Se on johtanut siihen, että meillä on 351 erilaista tutkintoa, joista osa ei ole enää tätä päivää, saati tulevaisuutta. Tutkintojen määrän puolittava uudistus tulee todella tarpeeseen ja auttaa vastaamaan nykyistä joustavammin työelämän nopeasti muuttuviin osaamistarpeisiin. Joustavuus lisääntyy, mutta tutkintojen osaamisvaatimuksista ei tingitä.” – ministeri Grahn-Laasonen.
IMG_0366 (1280x722)

Hyvä tyyppi pitää olla, mutta kun se vaan ei (enää, taaskaan jne.) riitä…

Lauteilla on jälleen hyvä porukka, jonka tekemistä ohjaa intohimoinen draivi tulla paremmaksi omassa työssään, halu hakea uutta nostetta tekemiselle koulutuksen ja käsillä tekemisen kautta. Ryhmän työkokemuksen ka on 6 vuotta, ja vaikka tuo ei olekaan mikään mittari mistään, niin mainitaan kuitenkin – elinkeinossahan on tyyppejä hulppeiden työvuosien kera, mutta homma ei ole vieläkään hanskassa. Paljon naurua jo ensimmäisestä hetkestä lähtien, ihmettelyä ja jopa perusteltuja ammatillisia näkemyksiä, jännitystä ja sähläämistä… – noin se aina alkaa ja noin sen pitääkin alkaa. Mikäänhän ei ole haastavampaa kuin vertaiselleen tekeminen, eikö? Itsellä hyvä mieli – onko ammatillisen open arjessa mitään hienompaa kuin sitoutunut ryhmä joka haluaa kaiken. Ei ole! Luvassa on jälleen hieno matka kohti kokonaisuuden hahmottavaa ja ymmärtävää todellista substanssiasiantuntijuutta…

IMG_0372 (1280x842)

Tarkoitus oli aloittaa kevyesti, mutta hetihän sitä sukellettiin syvään päähän… 😉

IMG_0375 (853x1280)

Ja siitä meidän alan ammatillisesta koulutuksesta vielä – on se tärkeää, vaikka puolueettoman ja oikean todelliseen erikoisosaamiseen tähtäävän koulutuksen saaminen tulevaisuudessa lieneekin haastavaa. Viralliset koulutuksen järjestäjät katoavat?, ainakin supistavat toimintaansa edelleen, ja tilalle tulevat kaupalliset toimijat – ”ne sponsoroidut tahot”. Ehkä sen pitääkin mennä näin? Baarimestarin ammattinimike katoaa toistaiseksi (joku sen taas keksii uudestaan hetken kuluttua) ja vaikka nykyisen eat:n sisältöjä upotetaan uuteen virallisen tahon ”Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkintoon” (siinäpä vasta vetovoimainen ajassa kiinni oleva tutkinnon nimi), niin eihän se tule olemaan sama vaikka kuinka menisit juomatuote edellä. Kuka kouluttaa ja miten jo alalla toimivat perus- tai ammattitutkinnon omaavat henkilöt, jotka haluavat oikeasti enemmän juuri omaan juttuunsa liittyen? Ja näitä tyyppejä on vuodesta toiseen – ihan vaan tiedoksi, että 19 opiskelijaa on nykyään oman alani koulutuskentällä ”valtavan kokoinen” ryhmä.

IMG_0380 (1280x784)

Näin – ryhmän taival jatkuu viikolla 39 vierailevien tähtien kera. Tuolloin Rovikselle tulevat omaa asiantuntijuuttaan, näkemystään ja visioitaan jakamaan…

Kuvat © Ari Manninen