ostin papaijan ja juoksin kotiin…

ostin papaijan ja juoksin kotiin…

Mesujen viikko päättyi viinin ihmeellisessä maailmassa. Kouluttamaan saapui Immosen Katariina Winestatelta. Viini aukesi jälleen uudella tavalla rautaiseen näkemykseen pohjautuen. Itse olen edelleen hiukan oman laatikkoni ulkopuolella – viiniin liittyen – enkä lakkaa hämmästelemästä, miten paljon tietyt tyypit osaavat ja tietävät aiheeseen liittyen. Jep. Millä perusteella se illan istujaispaikka valitaan – mennäänkö sinne missä on kunnon viiniä ja varmaan siellä on oluttakin. Millainen viinivalikoima baarissa tulisi olla? Kuinka pitkälle hyvin valittu valko- ja punaviini riittävät – tarvitaanko vaihtoehtoja? Eikö kaksi viiniä, ja molemmat chileläistä chardonnayta, muka riitä?

Baarin viinivalikoima – siinäpä ammatillinen pähkinä. Mitä, kuinka paljon vaihtoehtoja ja milloin? Baarin asiakaskunta on monipuolinen, joten mitä tarjolle? Onko sinulla todellakin aikaa miettiä ja rakentaa puoli vuotta uutta viinilistaa? Oikeasti? En muista rypälelajiketta, mutta varmasti on hyvää, viinihän on tehty juotavaksi…

No mitä valikoimaan otetaan? Kuiva kuohari piccolossa, pari valkkaria (puolikuiva ja kuiva), pari punkkua… Tarvitaanko makeita viinejä baarissa? Rosee – perustele. Alkuviiniä – miksi ihmeessä?

Helleviiniä vuohenjuustolle, tuoksu antaa odottaa, tuli semmonen lihafondi, kevyesti tammitetulla chardonnaylla pärjää aina ja kaikkien kanssa, lampaat vs viinintuottajat…

Maistatko tuotteen varmistuaksesi, että se on kunnossa vai, että tykkäätkö siitä? Siinäpä jälleen pulma, ainakin asiakkaan vinkkelistä…

Mitä baarimestarin tulee osata viiniin liittyen. Paljon, mutta tuskin kuitenkaan sommelierin verran. Olisiko tässä riittävästi perustietouden lisäksi. Osaat rakentaa baariin liikeidean mukaisen laadukkaan (tarkoittaa mitä?) valikoiman, joka tarjoaa vaihtoehtoja ilman turhia rönsyilijä. Pystyt tarvittaessa toteuttamaan catering –juttuja ja esim. yhdistämään viinin ja ruoan toisinaan hyvinkin tarkkojen raamien puitteissa. Saat kuplajuomat auki sabrage –tekniikalla. Hyödynnät ”pullonpohjat” vaikka niissä cocktaileissa. Elät sesongin mukaan. Kiitos Kata ja Winestate 🙂 – aina yhtä raikas viinikoulutus, joka antaa niitä arjen askelmerkkejä ja vinkkejä viinin kanssa pärjäämiseen.

Se alkaa olla viittä vaille valmista tämän baarimestari -porukan osalta. Vielä yksi tietopuolinen lähiopetusjakso ja opinnot ovat valmiit maaliskuun loppuun mennessä. Viimeisellä G-kokoontumisella ohjelmassa mm. lukuja, esiintymistaidot Hannun vetämänä, Popo ja ajatusmaailman pöllytystä, oluesta ja sokerina pohjalla jo lähes legendaarinen 12 minuutin Ramos Fizzzzzzzzzzin ravistus – ja tänä vuonna jokivarressa palteen päällä. Lesosti, mutta nöyrän ammattiylpeästi…

 

Kuvat @ Ari Manninen