Kylässä Ketelillä

Kylässä Ketelillä

Maailma on täynnä vodkia, maailma juo vodkaa. Yksi vähemmän tunnetuista vodkista, meille, on hollantilainen Nolet Distilleryn Ketel One, joka tunnetaan baarimestarien piireissä ”The Bartenders Friendinä”. Kyseessä ei ole mikään pikku brändi, vaikka paikallinen tuote onkin, sillä vuoden 2011 myynti oli 2 miljoona casea, jolla heltisi 24. sija maailman myydyimpien vodkien listalta – kasvua 11.1% (Lähde: Drinks International 2011). Lähdetään tislaamokierroksella Noletille oppaamme Jenna Mansikan johdattamana. Mitä, Jenna on Hollannissa? Työskentelee siellä ja on avaamassa tunnetun huippubaarimestari Andrew Nichollsin ja kumppanien uutta baaria ”Dvars”? Nyt ei pysy mukana. Vastahan neito oli Rovaniemellä ja suoritti silloisen Lapin ammattiopiston Baarimestarin erikoisammattitutkinnon (2008), jonka jälkeen todistettavasti työskenteli Helsingissä.

Teksti ja kuvat: Jenna Mansikka

The Nolet Distillery

Nolet Distillery sijaitsee Schiedamissa, joka on kunta ja kaupunki Hollannissa, sekä maailman korkeimman tuulimyllyn koti. Paikkakunta tunnetaan tislaamoistaan joissa valmistetaan geneveriä, liikööreitä sekä giniä ja vodkaa. 1400- ja 1500-luvuilla Schiedam oli suuri kalastajakylä, mutta nykyisin toiminta on pääosin siirtynyt Rotterdamiin.

Vuonna 1691 Joannes Nolet perustaa tislaamon joka alkaa tuottaa geneveriä. Kerrotaan, että Schiedamissa oli talvisin mahdotonta luistella kanaaleissa koska tislaamot lämmittivät niiden veden, josta johtuen kanaalit eivät koskaan jäätyneet.

Jacobus Noletin johdolla 1794 perheenjäsenet rakentavat Nolet Distilleryn tuulimyllyn ”The Whale” – vuonna 2005 rakennettiin uusi tuulimylly, jonka rakentaminen oli vaikeaa, sillä tuulimyllyn rakennus on katoava taito.

1902 Noletin perhe avaa tislaamon USA:n Marylandiin, mutta myöhemmin kieltolain aikaan lopettavat toiminnan ja vetäytyvät takaisin Schiedamiin. Amerikkalaiset tohtorit määräsivät geneveriä lääkkeeksi mm. kaljuuntumisen hoitoon.

Vanhoja geneveri-tynnyreitä jotka eivät ole enää käytössä

Ketel One (= hollanniksi Pot Still One)  

1983 Carolus Nolet kehittää pehmeän vehnästä valmistetun ja puuhiilien läpi suodatettavan Ketel One vodkan ja alkaa toimittaa sitä Amerikkaan. Ensimmäinen miljoona laatikkoa vuodessa myydään 2002 ilman markkinointia – tuote esiteltiin ensin baarityöntekijöille jotka tykästyivät tuotteeseen ja alkoivat puhua sen puolesta.

Kolonnitislauksen jälkeen tisle laimennetaan vedellä n. 52til-% ja pannutislataan vielä kerran Ketel 1 kupari-pot stillissä (”Distilleerketel number 1”). Vain tisleen keskimmäinen osa käytetään ja ”Heads & Tails” myydään esim. parfyymiteollisuudelle. Pannutislaus viimeistelee tuotteen pehmeyden ja rapeuden. Nykyisin Ketel Onea viedään 62 eri maahan. Kaikki tuotanto tapahtuu Schiedamissa Hollannissa.

Vasemmalla markkinoille vuonna 2000 tullut Ketel One Citroen, oikealla varastointiin käytettäviä geneveri-ruukkuja, ja yllätys yllätys – fillari

Geneveriä kypsymässä

Nolet`s Dry Gin The Reserve – 700€ / plo 😉

Erilainen Bloody Mary: Ketel One vodkaa, 1 hyvä tomaatti, tomaatin makeudesta riippuen sokerisiirappia, dash vaaleaa balsamiviinietikkaa ja mustapippuria

Amsterdamissa asustavan Jennan Hollannin valloitus jatkuu ja raporttia on tuolta suunnalta tulossa jatkossakin, niin maailmalle lähtemiseen ja kansainvälisyyteen, kuin Hollantilaiseen baarikulttuuriin ja -työskentelyyn liittyen. Juuri nyt hänen päivät rientävät Andrew Nichollsin ja kumppanien uutta baaria – ”Dvars” – avatessa, joten pienellä viiveellä.

“Clover Club” by Jenna  – giniä, sitruunamehua, vadelmasiirappia, kananmunan valkuaista…

Ollaan kuulolla !

Vastaa