Praha – final verdict

Praha – final verdict

Praha – lähtisinkö uudestaan? Ehdottomasti kyllä. Mikä tekee Prahasta niin miellyttävän ja mielenkiintoisen matkakohteen?

Kaupungin historiaa huokuvassa tunnelmassa on sitä jotain ja joka kulmalta löytyy jotain uutta – kaupungista ja sen leppoisasta fiiliksestä, johon kannattaa tutustua kävellen, ei kerta kaikkiaan voi olla pitämättä. Kuten Raittisen Markku totesi: ”Kaikissa kaupungeissa on vanha kaupunki, mutta se loppuu jossain vaiheessa, Prahassa se vaan jatkuu.”

Prahaan pääsee helposti sinivalkoisilla siivillä lentäen ja siellä on helppo operoida: metro vie, kuten myös raitiovaunut, kaikki on myös kävelymatkan etäisyydellä – kävellessä keskiaikaisille kaduilla tavoitat sen fiiliksen mitä olit hakemassa (muista pistää jalkaan mukavat lenkkarit sillä mukulakiveä on Roomaan asti). Laadukasta majoitusta riittää runsaasti, ja hyvinkin edullisesti kun on tarpeeksi aikaisin liikkeellä. Kaupunki on nykyisellään turvallinenkin, ja esim. juoman ja ruoan suhteen todella edullinen, niin mikä ettei. Oliko mitään negatiivista? Ostoksille ei Prahaan kannata lähteä, sillä hintataso on Suomen luokkaa ja moni merkkituote jopa kalliimpi. Edellinen tuntuu hurjalta kun muistaa, että paikallisten keskiansio, esim. poliisin, on 600-700€/kuussa. Moni joutuukin tekemään kahta työtä jotta arki olisi turvattu. Myös turistien aiheuttamat valtavat ruuhkat tuppasivat tietyillä kohteilla pikkaisen ärsyttämään – Prahan suosio matkailukohteena tuli itselle pienenä yllätyksenä. Milloin Prahaan kannattaa tulla? Ehdottomasti Jouluna, ihmisruuhkista huolimatta, tai myöhään keväällä – ajankohdat ovat syntyperäiseltä paikalliselta taksikuskilta tarkistettu ja ovat siten matkailullinen fakta.

Kaupungin ravintolatarjonta on monipuolinen. Löytyy perinteisiä olutravintoloita, laadukkaita drinkkibaareja (ei tosin turhan montaa), lukemattomia korttelikapakoita kantiksineen, yökerhoja, hyvää ruokaa (ei mitään järisyttävää)…

Itse löysimme sattumalta mm. tämän ruokapaikan Hradcanyn kaupunginosasta (Prahan linnan läheltä), jossa pelätty mestaaja Jan Modlar (reilu kaksikymmentä vääräuskoista kohtasi matkansa pään hänen käsiensä – kirveensä – kautta) tapasi istua oluella 1600-luvun alkupuolella.

Modlarin kantapaikka josta merkkinä seinässä aito käsialanäyte, kaikki muu seinällä on rekvisiittaa, vuodelta 1626 – kävikö mielessä istahtaa hänen paikalleen, ei käynyt!

Kaupungin drinkkikulttuuri ei pienen otannan perusteella vakuuttanut, mutta toisaalta, juomasekoitukset olivat juuri oikein hinnoiteltuja (5€ molemmin puolin) suhteessa niiden laadukkuuteen.

Osaamista kaupungista kuitenkin löytyy. Tämän nuoren herran löytää Hotel U Princen New York Cocktail Baarista Vanhankaupungin aukion reunalta. Baarin drinkkilistalla on hulppeat 120 juomasekoitusta ja kaikki kuvien kera. Samasta osoitteesta löytyy mm. Black Angel`s Bar joka on ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Kulmilta löytyy myös Bugsy`s Bar (osoitteesta Pařížská 10, Praha 1) jonka moni rankkaa kaupungin parhaaksi drinkkibaariksi. Ravintoloiden (baarien) tuotevalikoimat olivat yleisesti ottaen melko suppeita ja noudattelivat pitkälti paikallisten juomatottumuksia: erilaisia yrttilikööreitä ja -viinoja joista näkyvin oli tšekkien oma Becherovka (perinteinen ja Lemon), katkeroita, slivovits tyylisiä hedelmätisleitä jne. Oli myös ravintoloita joiden tuotevalikoima oli selkeästi suunnattu turisteille, mutta niidenkin tuotteet olivat laadullisesti melko mitään sanomattomia ja tavanomaisia. Yksi piirre pisti silmään; useassa ravintolassa oli saatavilla laadukas sikarivalikoima. Tšekeissähän saa ravintoloissa vielä polttaa ja toisinaan savu olikin sakeaa. Vanhasta kaupungista löytyy Celetná kadun varrelta laadukas sikarikauppa Baker Street (Celetná 38): valikoima on laaja, hinnoittelu about hillittyä, tuotteet ovat aitoja ja hyvälaatuisia. Prahan lentokentän verovapaaseen ei sikariostoksia kannata jättää, sillä valikoima on suppea – melkein väittäisin, että surkea, paitsi jos Cohiba on juuri se sikari (sokerina pohjalla humidori-kaapin ovi oli auki).

Olut on jo käsitelty aiemmissa matkaraporteissa, mutta vielä kerran. Joka kulmalta löytyy ravintola jonka hanassa virtaa laadukas lager. Sukella rohkeasti lähiöihin ydinkeskustan ulkopuolelle paikallisten pariin – sieltä löytyvät myös parhaat olutravintolat ja letkein tunnelma. Miksi olut on niin halpaa? Seuraavan vastauksen sain aiheen hyvin tuntevalta sisäpiiriläiseltä, pesunkestävältä prahalaiselta. ”Me tšekit olemme kovia valittamaan joka asiasta. Jotta valittamisen aiheita olisi nykyisessä taloudellisessa tilanteessa yksi vähemmän, pitää valtio oluen hinnan alhaisena.” Kuulostaa ihan järkeen käyvältä 🙂

Absintti kuuluu olennaisesti Prahan katukuvaan. Kyseisen alkoholin ympärille rakennettuja kauppoja on runsaasti, osan ollessa todella laadukkaita, osan enemmän kuin epämääräisiä. Joka tapauksessa, absinttilusikkakokoelman saa täällä helposti perustettua tai sitä täydennettyä – kaikkea absinttiin liittyvää on tarjolla runsaasti, niin uustuotantoa kuin antiikkista.

”Vihreää keijua” pullotettuna joka lähtöön. Mistä tulee ”paras” absintti? Sveitsistä, Ranskasta vai Tšekeistä? Parhaimmillaan absintin sanotaan olevan 65-72til-%:na ja kernaasti perinteisten tarjoilurituaalien mukaisesti tarjoiltuna.

Uutta ja vanhaa sulassa sovussa, ei kuitenkaan ihan 1790-luvulta, jolloin absintti tuli Sveitsissä markkinoille lääkkeenä – huumaavana alkoholina. Maailma on täynnä absinttiin liittyviä sivustoja, tässä yksi laadukas: The Virtual Absinthe Museum

Oluen ystävän paratiisissa kun ollaan, niin totta kai myös hipiälle, ei pelkästään sisäisesti. Beer cosmetics, olkaa hyvä – ja kaikki valmistettu oluesta: kosteusvoiteita, vaahtokylpyjä, suihkugeelejä, shampoota jne. Iho tuntuu nykyisin niin kovin pehmeältä ja kimmoisalta 😉

Näkemiin Praha – ihan varmasti vielä tavataan joku päivä.

 

Vastaa