Hyvää Uutta Vuotta Ranskan maalta

Hyvää Uutta Vuotta Ranskan maalta

Jannen ja Väinön kansainvälinen työssäoppimisjakso Ranskassa on jo melkein puolivälin krouvissa. Mitä pojille kuuluu juuri nyt? Mitkä ovat fiilikset kun Joulukin tuli vietettyä kaukana kotoa – seuraavassa viimeisimmät kuulumiset kavereiden itsensä kertomana kuvien kera. Kuva: Le Balatan Chef näyttämässä Väinölle miten jälkiruokien osasia pistetään kohdilleen.

Janne

”Uskomatontahan se vaan on, että puolet tästä reissusta on jo kohta takana ja miljoona asiaa on tapahtunut. On reissattu uskomattoman makeissa paikoissa täällä ja molemmat ollaan totuttu keittiöporukkaan jo täysin.

Etummaisena on Euroopan paras jälkkärikokki Florian, ja takana La Roche-sur-Yonissa opiskeleva Evans. Oikealla kookospähkinäjäätelöä, mandariini Confit ja mandariinijäädyke jonka ympärillä on Earl Grey-teestä valmistettu jäätelökerros.

Joka päivä oppii uutta ja ammattitaito kehittyy. Minulle yksi isoimpia juttuja on ollut Joulumenun nostaminen: 64 henkilöä ja 7 ruokalajia eli rapiat 460 lautasta nostettiin keittiöstä asiakkaalle nautittavaksi. Laadun piti pysyä korkeana ja asioiden piti ns. tapahtua – pää kylmänä ja päivä kunnialla päätökseen. Uuden Vuoden menu onkin sitten 8 ruokalajia ja henkilöitä 80 kappaletta, eli rimaa nostetaan kokoajan.

Joulumenun kalaentreen misausta: annoksessa mm. sushia. Alakuvassa Väinö on nostamassa entreeseen merilevää.

Osterisushia, mascarponekermaa, merilevää, kalmarin mustetta…

Kyyhkystä, filotaikinaan käärittyä hanhenmaksaa, porkkana-mangopyrettä, yrtti-perunakakku ja sieniä – Joulumenun pääruokaa…

Monet kerrat on Väinön kanssa jääty vaan luuppaileen joitain maisemia tai juttuja / asioita täällä ja naurettu kun on niin makeata tää elämä. Tämä kv-toppi on itse asiassa mun tähänastisen elämän ikimuistoisin kokemus ja just mun tapainen reissu. On Väinön kanssa tosissaan harkittu tänne muuttamista jossain vaiheessa elämää, ainakin tänne palataan, se on varma! Puhetta on ollut kesästä 2012 tai 2013. Aurinko paistaa joulukuussa ihan mukavasti.

Siistejä juttuja omaa ammattitaitoa ajatellen. Chef Bourmaud lupasi hommata tammikuussa Le Petitiin kaikenlaisia raaka-aineita meille treenattavaksi. Hinnat kun laskevat Uuden Vuoden jälkeen, niin David haluaa opettaa meitä kun se kerran on mahdollista. Toinen siisti juttu on että tammikuun ensimmäisellä viikolla lähdetään kolmeksi päiväksi La Roche-sur-Yoniin koululle kattomaan mitä sen keittiötunneilla näkyy ja tapahtuu. Siitä jatketaan sitten yhteisvoimin Le Balataan, eli mie hyppään Väinön saappaisiin (Väinö on ollut nyt viikon Le Petitissä töissä kun Le Balata on sulkenut ovensa loman ajaksi). Mielenkiintoista: reseptejä, reseptejä, uusia tuttavuuksia ja uusia kokemuksia – Bring it on!

Eipä tässä erikoisemmin fiilikset viime blogista eroa. Joulu meni ilman perhettä vieraassa maassa vieraiden ihmisten keskellä, mutta hauskaa oli eikä ikävä päässyt liiaksi yllättämään.

Suurella hymyllä ja suomalaisella positiivisella asenteella tultiin näin pitkälle ja tästä eteenpäinkin jatketaan vähintään yhtä isolla panoksella – Stay tuned!”

Väinö

”Elämä täällä on jatkunut suhteellisen samalla rutiinilla. Joulunalusviikko oli yhtä rumbaa, sillä matkasin koko ajan väliä Golf Des Fontenelles – La Garnache, vuoroin töissä Le Balatassa ja vuoroin Le Petitissä.

…Tein vapaapäivänä täytevuoron ja tutustumiskierroksen Le Petitissä. 22-23.12. oli sitten muun työn ohella Le Balatassa siivousta, jonka jälkeen Balatan väki lähti lomille pariksi viikoksi, tämän jälkeen lähdin taas La Garnacheen 😉

Le Balatassa Joululoman alkua kynnelle kykenevän henkilökunnan ja ystävien kanssa viettämässä

Jouluaaton aamu vieteltiin töissä, misaten joulupäivän menua – tiedossa oli seitsemän ruokalajin hieno menu. Illalla mentiin Francoisin kanssa Le Challansiin perinteiseen joulukirkkoon, joka oli sinänsä mielenkiintoinen, mutta vähemmän muistiin jäänyt tapahtuma.  Siellä oli valtavasti porukkaa, ja tuon perusteella Joulukirkolla onkin täällä enemmän perinteitä kuin Suomessa. Kirkon jälkeen lähdimme Bourmadeille aattoiltaa viettämään Davidin, Magalin ja lapsien, Davidin ja Magalin vanhempien sekä Magalin veljen kanssa. Ilta alkoi lahjojen avauksella, joita me molemmat saimme myös, ja ilmeisesti yksi lahja on vielä tuloillaan aina Pariisista asti. Aivan mahtava fiilis oli, ja oltiin tosi yllättyneitä lahjoista. Ilta jatkui vähän paremmalla illallisella, tosin mitään erikoista jouluruokaa ei syöty. Illallisen jälkeen käppäiltiin kämpille Joulupäivän kattausta odottamaan.

Joulupäivän kattauksessa oli täysi Sali: yhteensä 66 asiakasta. Päivän aikana pistettiin (Jannen ja minun laskelmien mukaan) 462 annosta keittiöstä ulos, noin kolmeen tuntiin. Oli siinä pientä haipakkaa, mutta hyvät misat auttoi asiaa huomattavasti, ja päivä saatiin kunnialla putkeen. Loppuilta meni lepäillessä ja fiilistellessä.

Seuraavana päivänä käytii Les Sables D’Olonnessa ekstemporee reissulla. Hypättiin aamusta Bourmadin perheen kyytiin, ja päivä venyi aivan yöhön saakka. Tähän saakka upein kaupunki käydyistä kaupungeista, ja kesällä paikan täytyy lähennellä paratiisia. Käveltiin rantaviivaa pitkin semmoinen kolmen tunnin reissu, jonka lisäksi David vei meitä ympäri itse kaupunkia ja esitteli paikkoja. Mahtava reissu, pakko myöntää. Illalla tutustuttiin Ranskan kieleen lautapelien merkeissä. Ei oikein sujunut kuin elokuvissa ja väsytti niin kamalasti, ettei se loppua kohden ollut edes hauskaa…

Rantaviiva oli iltapäivällä aivan täynnä porukkaa, ja sää oli mahtava – tunnelma oli käsin kosketeltavan huipussaan

Uutena vuotena on tiedossa toinen seitsemän ruokalajin kattaus ja täysi sali. Saa nähdä mitä tuleman pitää.”

Hyvää Uutta Vuotta – Bon année ! Meilleurs Voeux – Joie – Santé – Bonheur !

 

 

Vastaa