Turvetta ja Teerenpeliä osa 1

Turvetta ja Teerenpeliä osa 1

Viskistä on vuosien varrella ansiokkaasti kirjoitettu enemmän kuin paljon, ja tullaan kirjoittamaan, joten on turha edes yrittää lähteä sen kummemmin analysoimaan tuota maailman monimutkaisinta (-muotoisinta) alkoholia. Edellä mainitusta johtuen yritän pitää tämän tekstin sävyn matkakertomusmaisena, kiva tietää infolla ryyditettynä, koskien suomalaista viskiä sekä yhtä maailman tunnetuinta viskibrändiä – lähdetään kohti Lahtea. Ohjelmassa on tutustuminen Teerenpelin Lahden tislaamoon ja Laphroaig-viskikoulutus.

Edessä oli siirtyminen Helsingistä Lahteen ja matkaseurana Maxxium Finlandin Veli Salonen ja Laphroaig Distilleryn vierailukeskuksen, jossa nykyisellään vierailee yli 17.000 viskin ystävää ympäri maailman, päällikkö Vicky Stevens. Mikä mahtava tilaisuus käyttää tuo suljetun tilan aika ”kiusaamalla” kuskia ja vierasta, takapenkkimatkustajan ominaisuudessa, oman ammattitaidon syventämiseen tähtäävillä kysymyksillä.

Laphroaig ja Vicky

Aloitetaan Laphroaig:sta (äännetään ”La-froyg”) jo pelkästään sen vuoksi, että kyseinen tuottaja Islayn saarelta Skotlannista omaa hieman pidemmät perinteet (vuodesta 1815) kuin suomalainen kollegansa joka aloitti tislaamisen vuonna 2002.

Laphroaig tislaamo (Kuva: Laphroaig Distillery)

Kaikkiaan Islayn saarella toimii kahdeksan viskitislaamoa (Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg, Caol lla, Bunnahabhain, Bowmore, Kilchoman ja Bruichladdich). Alueen viskit ovat tunnettuja erityisesti voimakkaista aromeistaan kuten savu ja terva, sekä merellisistä vaikutteistaan.

Laphroaig on yksi niistä harvoista tuottajista joka vielä käyttää perinteistä lattiamallastusmenetelmää (Kuvat yllä ja alla: Laphroaig Distillery)

Mallaksen kuivatuksessa käytetään vain käsinleikattua kosteaa turvetta, joka runsaasta kosteudestaan johtuen palaa hitaammin, muodostaen enemmän savua ja siten antaen enemmän aromia maltaalle.

Suomeen Vickyn oli tuonut Maxxium Finland ja se seikka, että maailma janoaa tietoa, niin myös suomalaiset alan osaajat ja viskin ystävät. Itse sain mahdollisuuden osallistua hänen vetämiin viskikoulutuksiin kahdesti – kertaus on opintojen Äiti – ja kyllähän se niin on, että tieto lisää tuskaa, mutta vain hetkellisesti. On aina hienoa päästä kuulemaan todellista ammattilaista. Henkilöä joka oikeasti tietää ja tuntee, ja vielä oman intohimoisen lähestymisensä kautta saa sinutkin innostumaan aiheesta – vaikka kuuntelijana olisi voimakkaasti savuisia mallasviskejä ”vieroksuva” henkilö kuten minä.

Laphroaign tynnyri uusiokäytössä Teerenpelin tislaamolla

Laphroaig käyttää Maker`s Markin Bourbontynnyreitä vain kerran, jonka jälkeen ne myydään maailmalle. Käytettävien tynnyrien sisäpinnan hiiltymisaste on yhdestä neljään (1-4) asteikolla kolme (3), yhden ollessa kevyimmin hiiltynyt ja siten miedoin. Yksi oleellinen piirre Maker`s Markin tynnyreissä on seitsemän kuukauden ulkosäilytyksen mukanaan tuoma kuivan puun todella voimakas tanniinisuus, seikka jonka Laphroaig haluaa hyödyntää omassa tuotannossaan.

Koulutuksen tastingtuotteet. Triple Wood (Bourbontynnyrissä, Quarter casktynnyrissä ja lopuksi sherrytynnyrissä), Quarter Cask (8 kuukauden nopea kypsytys pienessä intensiivisessä tynnyrissä), tynnyrivahvuisena (Cask Strength 55.3til-%) jne.

Nykyisellään Laphroaig on Islayn saaren viskeitä myydyin 40% markkinaosuudellaan. Islayn saarella muuten asuu 3500 henkilöä jotka kaikki ovat tavalla tai toisella tekemisissä viskin kanssa. Laphroaig sanana on gaelin kieltä ja tarkoittaa: ”The beautiful hollow by the board bay” (vapaasti käännettynä: Board bayn kaunis notkelma).

Vicky ja Veli koulutuksen esivalmisteluiden kimpussa Teerenpelin tislaamolla

Itselle ainakin koko mallasviskien maailma avautui koulutusten ja käytyjen keskustelujen (vielä oli edessä paluumatka Helsinkiin ;)) myötä ihan uudella tavalla, ja mukaan tarttuikin monia käytännön ”jippoja” esim. tastingeihin liittyen (”Breath to your teeth my friend” tai vaikkapa viskin muiluttaminen suussa veden lävitse), puhumattakaan yleisestä viskitietoudesta – ehkäpä se ymmärtämys jälleen syveni turvelapion terän mitan verran, tosin pintaa raavitaan vieläkin.

Asialleen vihkiytynyttä Lahtelaista kuulijakuntaa

(Kuva: Laphroaig Distillery)

“Very peaty, unique, huge smoke, richly flavoured, hint of sweetness and salt” – Lang may yer lum reek – Slainte !

 


2 Comments

  1. Pingback: Moderni baari kansainvälisessä virtuaalimaailmassa » Blog Archive » Täyttä Teerenpeliä

  2. Pingback: virtuaalibaari.fi » Blog Archive » lok in

Vastaa