XIV International Finlandia Vodka Cup Finals

XIV International Finlandia Vodka Cup Finals

Helmikuun alussa kilpailtiin Finlandia Vodka Cupin järjestyksessään 14. kansainvälinen finaali. Seuraavassa tulokset ja fiilikset tuosta legendaarisesta kisatapahtumasta joka tänä vuonna järjestettiin Helsingissä.

Kaksikymmentäkolme (23) baarimestaria eri puolilta maailmaa oli kokoontunut Helsinkiin tavoittelemaan yhtä baarimaailman arvostetuinta palkintoa, Finlandia Vodka Cupin kansainvälisen finaalin voiton mukanaan tuomaa katoamatonta mainetta. Tämän vuoden finaaliin kilpailijat, kahta kansallista esikarsintaa lukuun ottamatta, valittiin edellisvuosista poiketen yhdessä ammattilaisraadin ja suuren yleisön (internetissä tapahtunut äänestys) toimesta. Kyseinen järjestely, jossa ammattilaisraadin näkemys oli painavampi kuin suuren yleisön, takasi korkealaatuisen kisatapahtuman – voisi todeta, että tällä kertaa aperitiivit todellakin olivat aperitiiveja.

Day 1

Tämän vuoden Quick Mix-osio pääsi yllättämään kilpailijat, muutenkin kuin raaka-ainekorin sisällön suhteen, sillä kisa järjestettiin ilman ennakkovaroitusta Groteskin terassilla, lempeän merituulen puhallellessa pikku pakkasen (-16°C) kera – kylmyys selkeästi veroitti osion juomien laadukkuutta, ja oli myös havaittavissa, että kilpailijat eivät osanneet tehdä esim. tietyn tyylisiä martineja (sellaisia joita kisajärjestäjä ehkä haki).

Quick Mix korista löytyi mm. seuraavia raaka-aineita: limeä, sitruunaa, verigreippiä, granaattiomenaa, rosmariinia, timjamia, basilikaa, persiljaa, ruohosipulia, sitruunaruohoa, koivunmahlasiirappia, hunajaa, Finlandia Vodkan omaa bitteriä by Laboratoriumm bartending, kuivaa sherryä…

Finlandia 101°:seen (50,5til-%) valmistettu bitter by Laboratoriumm bartending

Platinumiin pohjaava ”täydellinen martini” by Pekka Pellinen – Finlandia Platinumia, ruohosipulia, koivunmahlasiirappia, kuivaa vermuttia…

Day 2

Varsinaisen finaalitapahtuman näyttämönä toimi Suomenlinna

Finalistit olivat kokonaisuutena korkeatasoisia ammattilaisia ja tekeminen hyvännäköistä. Myös juomasekoitukset olivat kauttaaltaan laadukkaita eikä ylilyöntejä tapahtunut esim. ainesosien suhteen, vaikka kilpailu siihen mahdollisuuden antoikin.  Juomien koristelu oli hyvätasoista – selkeää ja yksinkertaista. Koristeiden suhteen tuli uutta vastaan esim. hattaran muodossa – hauskan näköinen ja hyvän tuoksuinen. Yleisesti ottaen oli juomasekoituksissa havaittavissa ns. ”cocktailargeologian” mukanaan tuomat vaikutteet sekä tietynlainen retrohenkisyys.

Juomien osalta on huomioitavaa myös ns. ”presentaation” lisääntyminen = juomaan kuuluu esim. lautanen (”ylimääräisiä liikkuvia osia”) jolta se tarjoillaan jne. Kyseessä onkin kisaelementti joka vaatii selkeän ohjeistuksen (säännön?) ajatellen tulevaisuutta.

Price Ceremony

Quick Mixin voittaja Norjan Monica Berg

Suomen edustaja Jarkko Issukka (American Bar, Sokos Hotel Torni Helsinki) sijoittui kokonaiskisassa hienosti toiseksi. Jarkko muuten voitti Aperitiivi-osion.

Voittajan on helppo hymyillä – Krzysztof Rathnau Puolasta

14th International Finlandia Vodka Cup Finals tulokset / Results

Lähteet: Markku Raittinen – Master Taster of Finlandia Vodka Worldwide ja Pekka Pellinen – Global Brand Mixologist of Finlandia Vodka
Kuvat © Finlandia Vodka Worldwide

 

Vastaa