Maistuisiko savustettu drinkki?

Maistuisiko savustettu drinkki?

Eräänä päivänä miettiessäni baarimaailman uusia tuulia  muistin aivan yht’äkkiä kuulleeni jossain kansainvälisessä baarialan julkaisussa puhuttavan drinkkien savustamisesta.  Tein saman tien alustavaa tutkimustyötä (lue: katsoin googlesta) aiheesta ja löysin useita esimerkkejä ympäri maailman. Seuraava askel oli tietenkin kokeileminen omin käsin. Tämä on raportti kyseisestä kokeilusta.

Savustuslaitteen saa netistä erittäin edullisesti

Etsin netistä sopivaa ostopaikkaa savustuslaitteelle ja löysinkin saksalaisen nettikaupan, joka myy kaikenlaisia keittiövälineitä. Pieni, kannettava savustuslaite oli kaupan alle kympillä! Innostuin välittömästi ja päätin tilata kyseisen aparaatin siltä istumalta. Lopulliset kustannukset rahtikuluineen olivat n. 20 euroa.  Laite saapui kuriirilla kolmen työpäivän kuluessa. Vekotin ei näyttänyt tai tuntunut kovin hääviltä, joten aloin epäillä sen toimivuutta. Eihän siinä auttanut kun ottaa asiasta selvää.

Pilkettä pesään ja tulille!

Kasasin aparaatin, laitoin paristot paikoilleen ja suureksi yllätyksekseni kapístuksen ilmapumppu kehräsi kuin kissa uunin pankolla. Paketissa tuli mukana n. 100 gramman pussi puupilkettä, jota polttamalla savu saadaan aikaan. Lisäsin pilkkeen laitteen ”pesään” ja sytyttelin sitä hetken samalla käynnistäen ilmapumpun. Eipä aikaakaan kun laitteen suuttimesta alkoi tupruttamaan sakeaa savua varsin mukavalla tahdilla. Jouduin olemaan hyvin varovainen laitteen käytön kanssa johtuen toimistomme herkistä savunilmaisimista, joiden takia koko toimistotalo on jouduttu tyhjentämään muutamaan otteeseen.

Jos ei tietäisi mistä on kyse, tämä saattaisi näyttää vähintäänkin epäilyttävältä

Kun olin todennut laitteen toimivaksi, päätin samoin tein ryhtyä testaamaan sen käyttöä drinkin savustamisessa. Näin homma eteni:

Ensin tarvitaan dekantteri tai pullo, jonka voi uhrata savustamiselle. Tässä paino sanalla ”uhrata”, sillä savun aromi ei välttämättä lähde pullosta enää koskaan kunnolla pois. Kun pulloon on saatu riittävä määrä savua, suljetaan pullon suu ja ”savustamo” on valmis.

Seuraava vaihe on savustamiseen sopivan drinkin kehittäminen. Itse päädyin seuraavaan ratkaisuun:

”GININEN SAVU”

2 cl Juniper Gin

2 cl Punainen vermutti

Dash De Kuyper Dry Orange

Dash Chocolate Bitters

Dash Kotitekoinen minttu-vihreä tee-siirappi

Juoma valmistetaan sekoittamalla ja kaadetaan savulla täytettyyn dekanteriin, dekanteri on ensin jäähdytetty pakastimessa.

Kuvassa savu näkyy heikosti, mutta kyllä sitä siellä on

Kun juoma on kaadettu savun sekaan pyöritellään dekanteria hetki, jotta savu sekoittuu juomaan. Savustamisen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä juoma ”ylisavustuu” hyvin helposti. Itse laitoin dekanteriin vain vähän savua ja pyörittelin juomaa pullossa n. 10 sekuntia.

Lopuksi juoma kaadetaan lasiin ja suomalaiseen makuun sopiva juoma on valmis. Tämän tyyppisen juoman koristeluun sopisi esim. liekitetty appelsiinin kuoren eteerinen öljy, mutta itse koin savun aromin niin houkuttelevaksi, että päätin jättää koristelut sikseen.

Uskomattominta tässä on se, että onnistuin saamaan erittäin herkullisen ja tasapainoisen savun aromin juomaan, joka oli sekoittunut mukaan myös juoman makuun. Pyrin jatkossa kehittelemään juomia, joiden kaikki aspektit sopivat yhteen niiden mielleyhtymien kanssa, joita savuinen aromi suomalaisessa herättää. Lisäksi olen miettinyt laitteen muita sovellutuksia, kuten esim. punaviinin savustaminen.  Suosittelen kokeilemaan. Erittäin hauskaa ja jännittävää puuhaa!

-Mikael Karttunen

Vastaa