Täyttä Teerenpeliä

Täyttä Teerenpeliä

Kuten jo aikanaan totesin, on viskistä kirjoitettu, ja kirjoitetaan niin ansiokkaasti, että on turha ruveta kilpasille aiheen tiimoilta. Tyydytään sen sijaan roadtekstiin kuvien kera, kiva tietää tietoudella ryyditettynä – suomalaista viskiä ja Teerenpelin Tislaamo Lahti, olkaa hyvä.

Nuori, mutta sitäkin mielenkiintoisempi perintö vaalittavaksi

Viskimestari Jaakko Joki pannuineen

Nykyinen Viskimestari Joki on ollut mukana alusta alkaen, vuodesta 2002 jolloin tislaaminen aloitettiin. Viskimestarin roolissa hän on työskennellyt viimeiset reilu kaksi vuotta ja tislaamisen saloja on käyty opiskelemassa Islayn saarella Kilchomanin tislaamolla.

Faktaa

Tislauspannuina käytetään pienuudessaan ainutlaatuisia skotlantilaisia 1500-litran pannuja (Wash still ja Spirit still), joissa tislataan kerrallaan 1200 litraa 8til-% vierrettä joka valmistetaan lahtelaisesta ohramaltaasta ja vedestä. Tislaus suoritetaan kahteen kertaan ja lopputulemana saadaan n. 110 litraa (1200 litralta vierrettä) 68til-% tislettä joka laimennetaan vedellä (n. 10 litraa) 63,5til-%:ksi tynnyröintiä varten. Ensimmäisen tislauksen jälkeen tisle on vahvuudeltaan n. 27til-% ja toisen tislauskerran jäljiltä 72til-%. Tisleen talteen ottaminen lopetetaan kun sen vahvuus on 61-62til-%. Teerenpelin Tislaamon vuosituotanto on nykyisellään n. 14.000 litraa tislettä.

Tynnyreitä kastelemalla ehkäistään niiden liiallinen kuivuminen (mahdollinen vuotaminen) ennen tisleellä täyttöä

Tynnyreinä on sekalainen valikoima tynnyreitä Skotlannista, joita käytetään Teerenpelin toimesta vain kerran. Tynnyrit tislaamolle tulevat skotlantilaisen tynnyrifirman Speyside Cooperage kautta, joka on tunnettu laadukkuudesta erityisesti tynnyreiden polttamiseen (sisäpinnan hiillyttäminen) liittyen. Tislaamo käyttää Bourbon, sherry, portviini ja rommitynnyreitä, kokojen vaihdellessa harvinaisesta 50 litran tynnyristä aina 250 litran tynnyreihin (käytettävät tynnyrikoot: 50, 100, 130 ja 250 litraa). Tynnyreiden hankitaan liittyen ovat tärkeimmät seikat koko, ja mitä niissä on aiemmin kypsytetty. Tynnyrien kirjavuudesta ja tuotannon luonteesta johtuen, kaikki erät ovat ”erilaisia”, on kypsyttäminen luonteeltaan vähintäänkin haastavaa.

Vicky Stevens Laphroaig Distilleryltä avaamassa Teerenpelin henkilöstölle Laphroaigin tynnyreiden  ominaispiirteitä (lue salaisuuksia)

Kypsyttämisestä tekee haastavan – vaikean – Suomen rajut vuodenaikojen vaihtelut; suuret lämpötilaerot ja kuiva ilmasto. Edellä mainitusta johtuen on ns. ”Enkelten osuus” korkea 5%. Sadasta litrasta tislettä häviää 6 vuoden aikana 30-40%, suurimman osan ollessa nestettä. Kypsytettävän tisleen alkoholipitoisuus sen sijaan säilyy hyvin. Optimaalisista luvuista puhuttaessa tulisi kypsytysvaraston sisälämpötilan olla 18°C ja ilmankosteuden 65%.

Juuri tällä hetkellä Teerenpelin kypsyttämöissä kypsyy yli 300 tynnyriä mallasviskiä ja vanhimmat viskit alkavat tulla kymmenen vuoden ikään tämän vuoden lopulla – ”maaginen” kahdentoista vuoden ikä lähestyy jo kovaa vauhtia, Nam!

Vicky tutustumassa Teerenpelin Mallasviskikypsyttämön ihmeelliseen maailmaan ja tynnyrien kirjavuuteen

Oikeanpuoleinen ”Poika” pesee lätkän SM-Liigan vastaavan milloin vaan ja mennen tullen – jos minulta kysytään 😉

Ulkoisesti cool, mutta sisällä kiehui – niinku pikkupoika karkkikaupassa 😉

Vicky, Veli (Maxxium Finland) ja Jussi Teerenpeliltä

Kiitos Veli ja Maxxium Finland, että pääsin auton takapenkille matkaseuraksi ja sain mahdollisuuden tutustua suomalaiseen viskiin. Kiitos Teerenpelin Tislaamo avoimuudesta jolla näytitte kaiken, ja kerroitte kaikesta kaiken, mitään salailematta ja turhia kikkailematta – nöyrimmät Kiitokset. Opin paljon ja innostuin aiheesta älyttömästi! Suomalainen viski todellakin on opettamisen, ja toisinaan myös nauttimisen, arvoinen asia – ja paranee vain 🙂

Matkakertomuksen osa 1 Turvetta ja Teerenpeliä

Pullokuvat yllä / Bottle images above: © Teerenpelin tislaamo Lahti / Teerenpeli Distillery Lahti, Finland

One comment

  1. Pingback: virtuaalibaari.fi » Blog Archive » lok in

Vastaa