Baarimestarin ammatti-identiteettiä etsimässä

Baarimestarin ammatti-identiteettiä etsimässä

Materia ei ole tärkein asia maailmassa, mutta kyllähän jokaisen Baarimestarin varustukseen ja ammatti-identiteettiin kuuluu oma salkku. Tarkemmin kuin ajattelee, niin tuo salkkuhan on todella tärkeä ammatillinen väline, suoranainen symboli. Jotain joka on hankittava (saatava), ja vielä mieluummin aikaisemmin kuin liian myöhään. Itse ainakin muistan ensimmäisen salkkuni, ja sen tyhjyyttä humisevan sisällön, enemmän kuin selkeästi – se oli hieno hetki.

Oppimisympäristöjen kehittämishankkeeseen, jonka yksi elementti tämä sivusto on, sitoutuneiden yhteistyötahojen myötävaikutuksella tämäkin ammatillinen askel ”saatiin hoidettua pois päiväjärjestyksestä” – oli tänään toki ohjelmassa muutakin kuin salkkujen jako.

Lapin matkailuopiston Baarimestarin erikoisammattitutkinnon kolmas lähiopetusviikko (jäljellä vielä vajaat seitsemän viikkoa) käynnistyi perinteisesti, puolin ja toisin, rauhallisesti vääntäen, turhia kiirehtimättä, kuten maanantait aina. Takana on nyt 11 yhteistä työpäivää ja noin 80 tuntia opiskelua. Voisikin sanoa, että kuherruskuukausi tutkintoon liittyen on jo ohitse, on aika alkaa oikeasti töihin.  Ja niinhän sitä jälleen alettiin.

Syvennettiin tuotetietoutta ja purettiin alkoholin valmistamiseen liittyviä asioita – puhuttiin paljon viinasta ja suomalaisesta juomakulttuurista. Katsottiin missä mennään tutkinnon 1. osaan liittyvän baarimanuaali-tehtävän (baarin perehdyttämisoppaan) osalta sekä suunniteltiin samalla seuraavaa tehtävää eli myyntikampanjaa – mitä, miten, milloin, miksi…

Avattiin brändi-termiä ja lähestyttiin aihetta mm. alla olevan tehtävän muodossa. Baarimestarihan (yrityksen koko henkilöstö) on parhaimmillaan brändi. Se juttu johon ravintola profiloituu. Yksi niistä (se?) jutuista joka vetää asiakkaita sisään. Juttu jonka takia jonnekin mennään. Vai onko se sittenkin se oluthana joka on samanvärinen kuin edellisessä paikassa, ja sitä edellisessä, ja..!?

Ja siitä salkusta

Salkku on vielä koulutuksen järjestäjän omaisuutta, mutta opiskelijalla on siihen täysi käyttöoikeus joka pitää sisällään mm. velvoitteen sen sisällön rakentamiseen liittyen. Salkussa on jo olemassa perusvälineistö, mutta suotavaa on, että sen sisältö muokkaantuu koulutuksen aikana oman persoonan ja ammatti-identiteetin näköiseksi; oli se sitten välineistöä, ammattiylpeyttä, asennetta, halua, tietoa, taitoa jne. (mielellään kaikkea tuota ja paljon muuta). Salkun omistusoikeus siirretään pysyvästi opiskelijalle kun opinnot on suoritettu menestyksekkäästi = valmistuminen aikataulussa tutkinnon ammatillisten tavoitteiden ja vaatimusten mukaisesti.

Huomenna jatketaan aamusella klo 09:00. Mukana on myös vieras – kuka? 😉

Vastaa