Vodkat ovat erilaisia

Vodkat ovat erilaisia

Baarimestarit jatkoivat opintojaan kipakan pakkasaamun kera. Kuten otsikko jo paljasti, oli päivän teema vodka. Aihetta oli Rovaniemelle saapunut avaamaan…

Students of Specialist Qualification for Bartenders continued their 3rd contact week studies. Tuesday`s agenda was: vodkas are not alike, they are different. Who else should be a better persons to share his knowledge on subject than…

Markku Raittinen, Master Taster of Finlandia Vodka

1982 ja ruskasesonki Levillä otti entisen ”kalakuskin” näppeihinsä – ravintola-ala oli saanut uuden ja innostuneen tekijän joka vuosien varrella seikkaili mm. Itämeren aalloilla Silja Linen palveluksessa. Ensimmäinen projekti Finlandia Vodkan parissa vuonna 1990, jonka palveluksessa täysipäiväisenä vuodesta 1994 lähtien. Tuossa välissä Cocktail Olympicsin voitto vuonna 1992 Kanadan Torontossa. 1999 Finlandia Vodkan Brand Ambassadoriksi ja aikanaan Global sellaiseksi. Vuodesta 2011 lähtien Master Taster of Finlandia Vodka. Takana 100 kaupunkia ja 52 maata Finlandia Vodkan väreissä – ja reisaaminen on kivaa edelleen.

Vodka – colourless, odourless and tasteless, they all are alike – is it really like that? Let`s have a tasting and analyse + describe.

Vodkat todellakin ovat erilaisia omine luonteenpirteineen ja ominaisuuksineen – osa on helppoja ja miellyttäviä, osan mennessä ”alas kuin Rapalan uistin”. ”Laavakiveä, timanttimurskaa, hopeahiekkaa ja Ai niin! Aktiivihiiltä.” Kun tarkemmin pysähtyy analysoimaan, niin kyseessä on yllättävän moni-ilmeinen ja mielenkiintoinen alkoholi.

Vodka on mainio ammatillinen haaste juomatuotteen parissa työskentelevälle. Turhan usealla, niin asiakkaalla kuin henkilöstön jäsenellä, kun on ajatusmaailma jossa vodka on vain vodkaa, piste. Yksi baarimestarin rooliin kuuluva oleellinen elementti on tiedon välittämisen asiakkaalle – osaatko sinä kertoa asiakkaallesi yrityksesi vodkasta (vodkista)? Tunnetko muita vodkia kuin ”räkissä olevan” kaatovodkan..!? Kuten Markku totesi: ”Ehkäpä joku päivä asiakas tilaa vodka kolansa tuotemerkillä. Saisinko Finlandia Vodkan kolalla, Kiitos. Se olisi hienoa.”

Samanlaisia – ei todellakaan

Tasting was executed in three categories: classic, superpremium and ”over proof” vodkas. Flowery and aromatic – “medicinal”, or Malty and wheaty – “heavy”, or Clean, dry and smooth – “pure”. Are they same – not even close.

Finlandia Vodka Spices – mitä ihmettä?!! Hunajaa, muskottia, kanelia, neilikkaa, vihreää chiliä, yrttejä…

Temppuradalle maustettujen vodkien kimppuun

Maistaminen on haistamista, erilaisia tuoksuja – 85% maistamisesta on haistamista. Toimiiko nenäsi?  Tunnistatko tuoksujen perusteella makuja, löydätkö esim. maustetut vodkat? The role of the nose – it reveals 85% of the taste. How is your nose?

Easy – by no means. Practice, practice and practice!

Joukossa ainakin yksi helmi – pesty sellainen 🙂

Koivupilkkeellä, -lastulla (koivulla joka tapauksessa) pehmennetty superpremium-tuote

Ja tokihan se pitää saada baariluokan kokoelmiin itse Master Tasterin omistuskirjoituksella päiväyksen kera, ensimmäisten joukossa – Äyh! kuten hyvä ystäväni Folke sanoisi 🙂

What a great souvenir – Finlandia Platinum Vodka Limited Edition / 1st Batch and signed by Master Taster himself

Did we learn anything?

Yes we did. Now we know about the origins of vodka, elements and ingredients, distillation, vodka tasting – we can analyse and describe. We are still novices, but we are learning about it.

Mikä oli päivän saldo?

Pari valittua opiskelijoiden palautetta kertonee kaiken oleellisen: ”Lisää rohkeutta ja itseluottamusta myydä ja kertoa vodkista.”, ”Mahtava oli tajuta kuinka erilaisia vodkat ovat. Itselläkin on ollut aina mielikuva, että vodka kuin vodka”.

Jos opiskelijat yhtään olivat läsnä korvien ja ajatuksen kera, niin kyseessä oli melkoinen tietopaketti, ja kyllähän he olivat palautteen perusteella. Joku jopa valitteli päänsärkyä, eikä kyseessä ollut missattu ruokatunti tai oikeaan juomaväkevyyteen laimennettu etanoli, vaan yksinkertainen tosiasia; tieto lisää tuskaa – mutta vain väliaikaisesti.

Huomenna jatketaan. Ohjelmassa on mm. Etelä-Amerikan matka piscon ja cachacan myötä, sekä tietysti elegantteja Martineja vodkasta. Loppuviikon opinnot päivitetään taas perjantaina.

Kiitos  Make and Finlandia Vodka Worldwide  – always a pleasure ! 🙂

Vastaa