Asenteesta

Asenteesta

Suomenna asenne sana yhdellä sanalla – siinä tehtävän anto kaikessa yksinkertaisuudessaan. Mitä asenne meidän alalla on opintoihinsa ja itsensä kehittämiseen sitoutuneen baarimestarin erikoisammattitutkinnon opiskelijan mielestä. Opiskelijoilla oli käytössään yksi mahdollisuus ja ensimmäinen ääneen sanottu sana lukittiin.

Suhtautumista

Se on positiivista ja suvaitsevaa suhtautumista ympärillä olevaan. Ei tämä niin vakavaa ole, mutta muuttuu kyllä sellaiseksi viimeistään siinä vaiheessa kun aletaan ajatella ainoastaan baarimestarin ajattelumallilla. Hyviä ja laadukkaita asioita voi tehdä olematta liian vakava, hyvä, taitava, täydellinen… – Toisaalta, ei ole myöskään väärin tavoitella täydellisyyttä baaritiskin takana, varsinkin kun nimikyltissä lukee Mestari.

Aloittamista

Se on enemmän tekoja ja vähemmän puhetta. Sen sijaan, että äänen voivotellaan ja suunnitellaan, niin aletaan ja tehdään – oli sitten kyse opinnoista, itsensä kehittämisestä, jonkin muuttamisesta tai vaikka vanhaan toimivaan palaamisesta. Joku on sanonut: ”Kyllä maailmaan puhetta riittää…

Aloittamiseen kuuluu olennaisesti myös lopettaminen, asioiden loppuun asti tekeminen, niin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimellä.

Ammattilaisuutta

Homma on ns. hanskassa tai sitten ei. Täydellinen ei tarvitse (voi) olla, mutta hyvä, ehkäpä jopa todella hyvä, ja vielä kaikilla osa-alueilla, erityisesti omalla tontilla. Todellisista ammattilaisistahan on pula, miksi?

On uskomatonta, että löytyy alan yrityksiä, yrittäjiä ja henkilöitä jotka tyytyvät esim. 60/40 suhteeseen: 60% asioista on hyvin ja 40% huonosti – tämä riittää meille ja minulle, tällä pärjää. Miksi kaikki asiat eivät voisi olla hyvin, tai ainakin melkein – onko se muka mahdotonta? Toistan itseäni, mutta miksi meidän alalla pärjää näennäisellä osaamisella, sinne päin tekemällä, ihan liian helposti ja toisinaan jopa hyvin?

Tarvitaanko edes ammattilaisia, sillä eihän tässä kohta tarvitse enää tehdä yhtään mitään. Asiakashan hoitaa jo kaiken puolestamme – hakee, vie, tuo…

Laatua

Laadusta on kiva puhua, mutta mitä se sitten oikeastaan oikein on? Kun tehdään, niin tehdään kunnolla tai ollaan tekemättä – hyvin ja huonosti tekeminenhän vei saman aikaa. Laatu on koko porukan juttu. Laatu on sitoutumista ja jaksamista. Laatu on parhaita juttuja, joskus yksinkertaisuudessaan (nerokkuudessaan) suorastaan naurettavan helppoja. Mistä sitten johtuu, että todellista laatua on kuitenkin niin vähän? Usein kyllä löytyvät puitteet, mutta laadukas sisältö puuttuu, tai sitten mennään tuolla 60/40 mallilla jossa hyvää seuraa enemmin tai myöhemmin jotain huonoa, ja meidän alallahan huono voittaa hyvän. Ketä pitäisi osoittaa sormella? Henkilöstöä joka ei viitsi (osaa), vai kenties asiakasta joka ei vaadi tai tiedä paremmasta. Vai onko syypää ajan henki – niin sen täytyy olla.

Nöyryyttä

Joku sanoi: ”Ammattiylpeä pitää olla, mutta ei ylimielinen” – hyvin sanottu. Mistä sitten johtuu, että alalta löytyy ihan liian paljon ylimielisiä osaajia jotka eivät edes yritä peitellä omaa ylemmyyttään. Mistä johtuu, että ammattia kysyttäessä porukka ei kerro kuuluvalla äänellä, rinta rottingilla, olevansa tarjoilija? Mistä moinen – onko se taas se ajan henki!?

Käytöstä

Ammattilainen on fiksu – vaikka tuo kummittelemaan alkanut ajan henki, kiire töissä ym. ihanat tekosyyt kovasti tätäkin otsikkoa nakertavat.

Aktiivisuutta

Mitä on aktiivisuus? Ajatellaan esim. baarimestarin erikoisammattitutkintoa. Opinnot vaativat hurjasti omaa aktiivisuutta, sillä opiskelijoiden niskaan kaadetaan ämpäri kaupalla tietoa ym., mutta jos opiskelija ei itse ota koppia, niin viemäriinhän se valuu – asiat eivät tartu. Asioita pitää tehdä itse, mennä niiden ja ihmisten luo. Etsiä, selvittää, kysyä, omaksua, rakentaa…

Mielipide: aktiivisuus on positiivinen asia, kunhan sen suhteuttaa olemassa olevaan nykyiseen osaamisen tasoon, olennaiseen keskittyen.

Rock

Kun tykkää tekemästään – työstään – niin asiat on ainakin sillä saralla Rock. Rock on hyvää fiilistä joka näkyy ja tarttuu, kutsuu luokseen. Rock on intohimoa.

Halua

Minä haluan tehdä tätä, tämä on minun juttu. Itse minä päätän mitä haluan ammatillisesti itseltäni ja työuraltani – asiakkailleni haluan antaa.

Ei se voi olla vaativan asiakkaan, joka turhan usein vaikeaksi mielletään, vika jos homma ei vaan toimi – ehkäpä juuri tuon takia asiakas nykyään laitetaankin kävelemään ja hoitamaan homma itse.

One comment

  1. Pingback: Lvi-Elektro Oy » Baarista vinkkejä itsensä johtamiseen?

Vastaa