Vaahtokaljaa ja hiivasia piparkakkuja

Vaahtokaljaa ja hiivasia piparkakkuja

Baarimestarien viikon 22 teema, tai punainen lanka, on enemmän tai vähemmän ollut olut. Tuote johon ihan liian usein suhtaudutaan puolivillaisesti, sen kummemmin laatuun panostamatta, sillä kaikkihan sitä kaljaa osaa loruttaa ja tietää mitä se on – ei siinä mitään erikoista ole. Onko juuri näin – miksi se juuri on noin? Mistä johtuu, että maassa (Suomi) joka on olutmaa, saa ravintolassa yhä useammin ja useammin eteensä huonon oluen? Mikko Pietikäinen Servaali Oy:stä saapui jalostamaan ryhmän olutosaamista, päivän olutkoulun huipentuessa hanakoulutukseen ja täydellisen, ainakin laadukkaan, Pilsner Urquell tuopin laskemiseen. Miten kävi – tekniikkalaji muka?

Alkupuhe

Heti kärkeen: hyvä olut on minulle rakas asia ja sitä myöten suuria tunteita. Oluen kanssa ei pidä pelleillä, mutta ei sitä kannata liian vakavastikaan ottaa, tosissaan kuitenkin.

Millainen on suomalaisen – baarimestarin – baarityöntekijän olutosaaminen? Onko kyseessä olutravintola jos kylmäkaapissa on lukuisa määrä tuontioluita, samassa järjestyksessä ja väärässä lämpötilassa, aivan kuten naapuribaarissakin. Mistä johtuu, että ravintolassa niin kovin usein saa eteensä vaahdottoman kaljan likaisesta lasista, ilman hymyä tai myyntipuhetta. Jokin on todella pielessä kun asiakas pyytää henkilökuntaa myymään hänelle raikkaan oluen (=myy minulta jotain uutta ja ihmeellistä, erilaista, ihan sama mitä, otan sen) ja ”kaljatolppaan” nojaava juomatuoteammattilainen toteaa, että: ”Meillä olis tässä tätä kotimaista laakeria.” Eikö viitsitä tai haluta, vai eikö yksinkertaisesti osata? Miksi osaaminen on niin kovin ohutta? Ketä tässä pitäisi syyttää – Supermarkettien luomaa olutkulttuuriako? Miksi ketään ei tunnu kiinnostavan, kauppiastakaan.

Olutkouluun

Oluetkaan eivät ole samanlaisia, eivät todella. Mitä eroa on katkero- ja aromihumalalla? Mitä tarkoittaa etiketissä sana Amber?  Millaisia ovat perusluonteeltaan brittiläiset Alet? Mikä tekee Amerikkalaisesta oluesta kevyen? Olut ruokajuomana? Miten se vehnäolut oikeaoppisesti tarjoillaan…

Melkoinen repertuaari – ja kaikki niin erilaisia, kaikilla omat ystävänsä

Söör Pietikäinen ja ”Just for fun!”

Pauwel Kvak – belgialainen pintahiivaolut ja kuuluisa ”ajurinlasi”. Tunnetko tarinan?

Vapaalaskuhana – mikä?

Koneiden ja laitteiden ihmeellinen maailma – ei vaikeaa, mutta vaatii opiskelun ja käytännön harjoittelua

Lähes täydellinen 😉

Alkaa sujua – ei ensimmäisellä yrityksellä, mutta pikku hiljaa – ”Feel the tap”

”En ollut ennen käyttänyt vapaalaskuhanaa. Enää en koe sitä niin pelottava asiana.” Kommentti kertonee oleellisen. Onko oluen laskeminen liian helppo kun napin painallus riittää ja kone tekee työn puolestasi – konetta on ainakin helppo syyttää huonosta oluesta.

Oikea paine, lämpötila ja tekniikka – puhtauden kera

Vaahto kuuluu olueen, mutta rajansa kaikella

Mikä vikana kun ei toimi? Soitetaanko aina huolto paikalle, vai hoidetaanko itse?

Löyty!

Puhtaus on puoli tuoppia

Pilsner Urquell, maailman ensimmäinen vaalea lager – klassikko. Syntymäpäivät jälleen 10.marraskuuta jolloin täyteen tulee kunnioitettavat 170 vuotta laatua.

Kiitos

Kiitos Vierailusta Mikko ja Servaali Oy – tätä oli odotettu, tätä kaivattiin. Mielenkiintoinen päivä tietoa täynnä, puhuttiin sitten oluesta, alkoholijuomien markkinoinnista, modernin alkoholiyrityksen toimenkuvasta, autoilevan myyntiedustajan arjesta jne. – ”Erittäin hyödyllinen päivä, hankala sanoin kuvata kuinka hyödyllinen.”

Jatketaan taistelua laadukkaamman oluen puolesta !


Vastaa