Baarimestarit kesälaitumille

Baarimestarit kesälaitumille

Kevätlukukauden viides (5.) ja viimeinen lähiopetusviikko baarimestarin erikoisammattitutkinnon porukan osalta on pulkassa. Viimeinen viikko pyöri pitkälti mietojen käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien ympärillä, mutta oli lukkarissa muutakin. Seuraavassa on lyhyt yhteenveto loppuviikosta 22 ja koko keväästä tutkintoon liittyen. Kuva: kesän viettoon on perinteisesti lähdetty mansikoiden ja kuplien kera. Paitsi päättynyttä kevätlukukautta, juhlistettiin nyt myös Maikan 30-vuotista taiteilijauraa ja Einin Irlannin reissua – muovimukeista ja lautasilta tietysti koska jossain vaiheessa turha tiski on turhaa tiskiä.

Torstai

Päivän pääagenda oli juomatuotteeseen liittyvä peruslaskentatoimi ja hinnoittelun perusteet kaikkine elementteineen – helppoa? Ei todellakaan, sillä jostain kumman syystä luvut ovat suurimmalle osalle tekijöistä, myös tälle ryhmälle, enemmän tai vähemmän täyttä hepreaa. Laadukkaaseen työskentelyyn (työuraan?) tuntuukin nykyään tiskin takan pystyvän ilman sen suurempia ”taloudellisia paineita”. Kateprosenteista, volyymituotteista, tehoista ja muista fiksuista asioista kyllä puhutaan kovaan ääneen, mutta mitä ne sitten oikeasti ovat – miten ne kuuluvat työskentelyyni, miten ne vaikuttavat rooliini yrityksessä? Niin kauanhan se on ihan sama kun sitä sitruunaa ei ole ostettu omilla rahoilla?

Perjantai

Oli vain ja ainoastaan siivouspäivä, ja hyvä sellainen. Kaikki paikat pistettiin pääkallopaikalla , baariluokassa, palasiksi aina jääpalakonetta myöten. Milloin muuten teidän jääpalakone on viimeksi kuurattu sillä kuuluisalla asenteella? Koneet, laitteet ja välineet – käyttää kyllä osaamme, mutta oikeasti huoltaa? Pystytäänkö (viitsitäänkö) itse vai huudetaanko apua, vai luotetaanko siihen, että se sama tyypppi hoitaa homman, kuten aina ennenkin.

Kun sen kerran tekee, niin jatkossa sen osaa ja siitä tulee toivottavasti arjen rutiini

Jostain kumman syystä viikon pääraaka-aineena kummitteli ananas – kuvassa on paras veto kyseistä tuotteesta. Blenderiin tuoretta ananasta, laadukasta Tequilaa ja mausteeksi laadukasta giniä, tuoretta minttua, rosepippuria ja tuorepuristettua limemehua jäämurskan kera…

Kevätlukukausi

Opinnot ja sitä myöten tutkinto rullaavat eteenpäin. Pikku hiljaa on opittu opiskelemaan ja hyvä niin, sillä kokonaisuus on paljon muutakin (enemmän) kuin lähiopetusjaksoilla touhuamista. Se on omalla työmaalla tutkintoon liittyviä arjen tekoja, sinne lähiopetusjaksoilta vietyjä asioita – hoksaamista ja ymmärtämistä.

Ryhmä on pysynyt hyvin kasassa, pois lukien yksi opiskelut ja tutkinnon telakalle pistänyt – ainakin toistaiseksi. Aina kaikki ei mene niin kuin suunniteltiin, oli kyse sitten opiskelujen ja työelämän yhteen sovittamisesta tai vääristä luuloista tutkinnon vaativuuteen liittyen. Kokonaisuutena on nostettava porukalle hattua jaksamisesta. Töissä puolille öin, jopa yö kahteen, ja aamulla jo kahdeksan jälkeen tikkana uutta omaksumassa. Rankkaa ihan varmasti, mutta hyvällä asenteella ja silmät auki ovat tyypit aamusella tulleet ja laadukkaasti hommansa hoitaneet. Ja niinhän se pitää ollakin – ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön.

Ja miten voi Manninen – hyvin voi. Puhki on itsekin aina lähiopetusviikkojen jälkeen sillä tekeminen (oleminen) on niin intensiivistä. Yhtään ei voi, eikä ole tarkoituskaan, antaa löysää itselle tai ryhmälle, hengailu kun ei mielestäni tämän tutkinnon luonteeseen kuulu. Jos et vaadi itseltä, niin on ihan turha vaati muiltakaan. ”Suoritan” muuten tutkintoa nyt neljättä kertaa ja joka kerta tämä on aivan erilainen, aina tulee jotain uutta.

Opinnot jatkuvat syksyllä viikolla 34, ja taas pykälän parin verran ammattimaisemmin. Tuolla viikolla on ohjelmassa on mm. alan messut ja ammatillista verkostoitumista sekä odotettu viinikoulutus vierailevan asiantuntijakouluttajan toimesta. Toivottavasti tutkinnon etenemisen seuraaminen on ollut mielenkiintoista – palataan aiheeseen baarimestarien osalta taas elokuussa.

Nyt meikäläinen lähtee saunaan ja ottaa yhden saunakal… korjaan saunaoluen 😉 kun tuo kesälomakin alkoi tänään.

Vastaa