Nyt ymmärrän

Nyt ymmärrän

Vertaansa vailla olevia tuliaisia Skotlannista ja tuuliselta Orkneylta. Jonkun mielestä nokiset puupalaset, turve ja outo tisle eivät ole kummoinen lahjapaketti, mutta kyllähän se on, sillä noiden avulla se opittu alkaa kääntyä ymmärtämiseksi. Vitoskerroksen baariluokan estradille astui tulevia mestareita sivistämään alansa karismaattinen kansainvälinen huippu – kuka?

Ja kylään saapui Mr Martin Markvardsen, Senior Brand Ambassador Highland Park – Danish Dynamite with a Scottish accent, Fantastic! 😉

Highland Park Distillery (vuodesta 1798), Orkney Islands. Norjalaisen perimän omaavalta karulta ja kauniilta, mutta tuuliselta, Orkneylta, joka koostuu 70 saaresta ja n. 20.000 asukkaasta (parikymmentä asutettua saarta), löytyy myös Scapan tislaamo (ei avoinna vierailuille) jonka historia juontaa vuoteen 1885.

Viskit – yksinkertaista ja enemmän kuin monimutkaista. Tuoteryhmä jonka suhteen ei ”mutulla” pärjää, vaikka kovin usea yrittää – niitä myyntipuheita höpöhöpöllä höystettynä.

Keski-iältään 3000 vuotta vanhan turpeen kolme kerrosta: fogg, yarphie ja moss. ”Cutting the peat” tehdään kestävän kehityksen hengessä.

Moni kirjoista luettu ja kuvina nähty asia aukeaa vasta kun sen kokee, esim. tuntee ja haistaa – Scottish peat olkaa hyvä!

Orkneyn aromaattista turvetta, joka vuosisatojen ajan on imenyt itseensä meren suolaa ja vaikutteita kanervien peittämien soiden kasvillisuudesta

Floor malting (katoavaa kansanperinnettä) jolloin märkä mallas saa kuivaamisen aikana turpeesta tervaisia, turpeisia ja savuisia aromeja – Skottiviskin ominaispiirteitä.

Wash ja Spirit stills – ensimmäisen tislauskerran jälkeen tisle on 28til-% ja toisen 70til-% vahvuista

50til-% New Make Spirit Drink – kirkas tisle “straight from still”. Tislattu helmikuussa 2010 ja pullotettu heti perään saman vuoden maaliskuussa.

Yksi Highland Parkin valmistuksen kulmakivistä, lattiamallastuksen ja tietynlaisen turpeen ohella, on kypsytykseen käytettävät laadukkaat Bourbon- ja sherrytynnyrit – sherryssä on sen salaisuus

Pari kysymystä Martin. Millaista viskiä maailmalla juodaan?

”Eurooppalainen kuluttaja hakee juuri nyt täyteläisyyttä, turpeisuutta ja savua. Amerikassa skottiviskit pärjäävät myös mukavasti Bourbonien ja Tennessee-viskien puristuksessa, mutta siellä savu ei ole se juttu, vaan he haluavat viljaisen hedelmäisiä ja täyteläisiä viskejä kuten The Macallan. Venäläinen arvostaa enemmän hintaa kuin pullon sisältöä. Aasia onkin sitten oma juttunsa. Japanissa ovat suosittuja omat japanilaiset Single Maltit. Kiina on kääntämätön kortti. Tällä hetkellä juomatuotteeseen liittyen keskus on Shanghai. Taiwan on todella mielenkiintoinen maa. Siellä kuluttaja arvostaa laatua – Taiwan on se paikka Aasiassa. Intiasta en sano mitään.”

Mitä tapahtuu tulevaisuudessa viskiin liittyen?

”Etiketeistä alkavat häipyä ikäluokitukset. Aletaan tehdä laadukkaita viskejä, mutta ilman etiketin tisleiden vuosimerkintöjä – ihan samalla ajatusmaailmalla kuin konjakkiteollisuuskin jo tekee. Maailma kun juo yhä enemmän ja enemmän viskiä, erityisesti Aasia, ja tuo on aikakautensa näköistä bisnestä. Todella laadukkaista tynnyreistä tulee jossain vaiheessa varmasti pula, niitä on jo nyt hankala saada.”

Mikä on se mielenkiintoinen juttu maailmalla alkoholiin liittyen?

”Tequila ja rommit. Katsotaan mitä tapahtuu.”

Joku sanoi, että Ruotsi olisi muka viskimaa?

”Ruotsi on viskimaa. Ruotsalaiset harrastavat viskiä ja tietävät siitä todella paljon. Ruotsissa on esim. pitkästi toistasataa aktiivista yli kymmenen hengen viskiseuraa, kun taas Amerikassa vastaavanlaisia viskiseuroja on vain pikkaisen toistakymmentä. Tukholmassa järjestetään myös loistava viskitapahtuma, jos ei jopa maailman paras sellainen, nimeltään Stockholm Beer and Whisky Festival. Jos mahdollista, niin kannattaa ehdottomasti ilmestyä paikalle. Ruotsihan lasketaan nykyään myös virallisesti viskintuotantoalueeksi, sillä tuottajia on jo sen verran monta.”

Thank You Sir,

Pleasure like always – learning all the time. The Lapland Tourism College and “Master Class of Bartending” highly appreciated your visit and that passion you have for whisky and educating people, and I won`t say anything about that huge amount of information you left here. Your words: “See you” – the sauna will be ready. Keep up the good kanerrrrva 😉

Pics / Kuvat © The Edrington Group and Highland Park, Edrington Finland, Ari Manninen

Vastaa