5 x 8 = 40

5 x 8 = 40

Arskan ansiokas muistelu erästä matemaattista yhtälöä kohtaan toi mieleen toisen, joka suorastaan kirkuu tulla julkaistuksi täällä. Mikä parasta se liittyy suoraan asiaan, josta Arskakin puhuu. Olen vahvasti sitä mieltä, että suurin osa ravintola-alalla havaittavista asenne-ongelmista liittyy motivaation puutteeseen, joka taas johtuu kyvyttömyydestä ymmärtää, että tekemänsä työ on tärkeää ja hyvää.

5 x 8 = 40

 4 x 40 = 160

 11 x 160 = 1760

 40 x 1760 = 70 400

Kuka tietää, mitä yllä oleva yhtälö yrittää kuvata? Tämä on minun mielestäni tärkein motivaation lähde missä tahansa työssä, ei pelkästään ravintola-alalla. Joko arvasit? No minäpä kerron mistä siinä on kyse. Kyseessä on elämämme työvuorolista – vakituisen työntekijän työtunnit koko elämän aikana. 5 päivää viikossa, 8 tuntia päivässä. 4 viikkoa kuukaudessa, 11 kk vuodessa (vuosiloma vie yhden kuukauden), 40 vuotta… Toki tämä on keskiarvo, joillain lopputulos on 90 000 tuntia ja toisilla taas 60 000.

Miten tämän nyt sitten pitäisi vaikuttaa motivaation? Ajatelkaapa, että olette tehneet sen 70 000 tuntia ja jäätte eläkkeelle. Sitten joku kysyy: ”Mitä sinä teit työurallasi?” Meneekö siinä vaiheessa leuka rintaan ja vastaatte vihaisesti ”Olin tarjoilija.” tai ”Olin baarimestari.” Seuraavaksi teiltä kysytään: ”Millasta oli?” Onko vastaus siinä vaiheessa: ”Ihan per***stä, 40 vuotta hukkaan!”? Eihän kukaan halua päätyä tuohon tilanteeseen?

Itse mietin omassa työssäni tätä asiaa koko ajan ja pyrin kaikin tavoin itse vaikuttamaan asioihin niin, että työn tekeminen olisi mukavaa ja sitä voisi tehdä hymyissä suin. Suomessa asenne työtä kohtaan on monesti tyyliin: ”Tänne on tultu tekemään töitä eikä pitämään hauskaa!” Älkää kuunnelko tällaisia puheita! Vietämme työpaikalla jopa puolet aikuisiästämme, on hullua ajatella, että sen ajan kuuluu olla raskasta ja epämukavaa. Tehkää työstänne hauskaa ja mukavaa! Kun teillä itsellänne on mukavaa, on myös asiakkaillanne mukavaa, mikä taas tekee teidän työstänne entistä mukavampaa, jne…

Ravintola-ammattilaisella on valta pilata tai pelastaa satojen ihmisten päivä, joka päivä. Miettikää sitä. Eikö sellainen työ ole tärkeää ja hyvää?

Hymyä huuleen!

-Mikael

 

Vastaa