Prahan yössä – Living cocktails

Prahan yössä – Living cocktails

Pyörähdinpä tuossa Tšekeissä ja Prahassa joka on hauska ja sopivan liberaali suurkaupunki laadukkaine ravintoloineen, oli sitten kyse drinkkibaareista tai vaikka oluthuoneista, jotka on jo löydetty puolestasi. Seuraavassa pari vierailemisen arvoista baaria: kaikkien tuntema Bugsy`s Bar ja kuuluisan Havanalaisen rommi- ja cocktailbaari La Bodeguita del Medion vuonna 2002 avattu Prahan ”sivukonttori” la B del M, jonka yhteydestä löytyy myös mainio sikarikauppa.

Bugsy`s Bar

Löytyy osoitteesta Pařížská 10 (Praha1), käynti Kostečná-kadun puolelta – baariin on helppo suunnistaa vanhankaupungin Raatihuoneen torilta, ovi löytyy kulman takaa.

Kuva © Bugsy`s Bar

Fiksuimmat tekevät pöytävarauksen baaritiskin vastapuoleiselta seinustalta ja saavat näin nauttia baarimestareiden vauhdikkaasta ja todella ammattitaitoisesta työskentelystä drinkkejä siemaillessaan (ilo silmälle). Ilman pöytävarausta joudut odottelemaan takaosan pimeydessä – jäämään sinne? – huonon ilmastoinnin kera. Paikat baaritiskillä ovat todella haluttuja, mutta niille kyllä pääsee livahtamaan tarvittaessa, avaamalla esim. keskustelun jo tiskillä istuskelevien kanssa – Hups!, ja istutkin jo jakkaralla. Kuva © Bugsy`s Bar

Kuva © Bugsy`s Bar

Baarin miespuoliset baarimestarit (tiskin takana vain miehiä) ovat todella taitavia ja tekemisessä on meininkiä. Joku on sanonut, että tämä baari on se baari Prahassa, ja nähdyn ja maistetun perusteella on tuohon kommenttiin helppo yhtyä.

Työskentely (baari) on enemmän kuin hyvin organisoitua. Naispuoliset hovimestaricocktail-tarjoilijat ohjaavat asiakkaat pöytiin, vastaanottavat tilaukset ja tarjoilevat pöytiin huolehtien myös niiden laskutuksesta – sitä kuuluisaa ”houstaamista”. Baarissa pääbaarimestari ottaa vastaan pöytien tilaukset ja jakaa ne tiskillä työskenteleville mestareilla, joita lauantai-illan ruuhka-aikaan oli töissä neljä, joilla kaikilla ilmiselvästi on omat bravuurinsa – juomat jotka juuri he valmistavat. Tiskillä olevia palvellaan vauhdista. Homma vaan yksinkertaisesti sujuu joustavasti, kuin rasvattu kone, ja baarista lähteekin ulos laadukkaita juomia kiitettävällä vauhdilla. Missään vaiheessa illan aikana tekemisen taso ei myöskään notkahtanut millään saralla. Luonteeltaan klassinen työskentely oli helpon näköistä teatteria, jonka yksinkohtia on näkemän perusteella hiottu kerta jos toinenkin.

Tarjosiko Bugsy`s Bar mitään uutta ja järisyttävää? Ei varsinaisesti, jos ei tuota henkilökunnan laadukasta tasalaatuisuutta sellaiseksi lasketa – tähänhän törmää yhä harvemmin ja harvemmin. Suosituimmat alkoholit näyttivät olevan gini, rommit (tummat) ja samppanja. Myös bittereitä käytettiin ja rohkealla kädellä, josta johtuen niiden luonne alkoi toisinaan muuttua ”ainesosaksi” – jossain juomissa toimi erinomaisesti, toisissa meni yli. Jäiden laatuun kiinnitettiin myös huomiota; niin työskentelyssä kuin tarjoilussa suosittiin isoja jääpaloja. Jos haluat ottaa baarissa valokuvia, kysy siihen lupa.

Rehellisiä ja selkeitä makuja klassisen baarityöskentelyn, Speakeasyn (muutakin kuin henkilökunnan pukeutuminen) ja tuon aikakauden musiikin hengessä. Baarin drinkkilista on laadukas ja hauska cocktailkirja jonka voi ostaa mukaan (CZK 550,-). Kaksisataa (CZK 200) Tšekin korunaa muuten on n. 8 euroa. Kuvassa Samer`s Old Fashioned joka tuunattiin Orange Bittersillä.

Bugsy`s on auki ilta seitsemästä yö 02:een joten saavu paikalle ajoissa. Bugsy`s Bar – Living cocktails – on ehdottomasti vierailemisen ja viivähtämisen arvoinen paikka, baari meikäläisen makuun 🙂

La Bodeguita del Medio

A piece of Havana in Prague” osoitteessa Kaprova 5 (Praha1). Mojitoja ämpäreistä, savuavia sikareita joka kulmalla, tanssivia ja hymyileviä ihmisiä tanssivien portsareiden kera, kuumia latinorytmejä – aivan kuten Kuubassa? Paha sanoa kun en Kuubassa ole käynyt, mutta hetken aikaa ainakin tuntui, että olen siellä 😉 – tähän baariin tullaan pitämään hauskaa rommin voimalla, tämä toimisi satavarmasti ”kotisambaajien” Suomessa. Toivota itsesi tervetulleeksi ravintolaan kättelemällä kohteliaasti ovella seisova jämäkkä ovimies. Yksinkertainen ele helpottaa kummasti pöydän saantia ja nostaa palvelun tasoa – kiitoksenhan jo osasit sanoa tšekiksi!?

Praha on sen verran eläväinen ja iso kaupunki (1,3 miljoonaa asukasta), että pöytävarausten tekeminen on suositeltavaa, oltiin sitten vaikka vain menossa drinkille. Porukka tykkää käydä (istua) ravintoloissa – pöytävarauksella pääset sisään, kunhan et ole myöhässä.

Kuva © La Bodeguita del Medio Prague

Kuva © La Bodeguita del Medio Prague

Ja ei muuta kuin portaat ylös sikarikaupan puolelle – kysy ja sinut ohjataan, kysy ja sinua opastetaan. Kuva © La Bodeguita del Medio Prague

Aarreaitta

Ja arpomiseksihan se meni kun ympärillä oli kaikkea todella hyväkuntoista ja aitoa sellaista. Kaupanpitäjän humidorihuoneessa esittämä kysymys ”Are you gonna sleep here?” saikin aikaan (vauhditti) ostopäätöksiä. Mukaan tarttui mm. jokaisen sikarinpolttajan ainakin kerran elämässä poltettava ”megajööti” Partagasin Lusitania, Cohibaa…

Kohtuullisen tyylikkään oloinen humidori

Tarvitseeko baarimestari sikariosaamista? Kyllä tarvitsee, vaikka niiden polttaminen tehdäänkin vaikeammaksi ja vaikeammaksi kaikkialla maailmassa. Jokaisen baarimestarin tulee osata valita (suositella) tilanteeseen sopiva sikari, leikata se pyydettäessä, sytyttää oikeaoppisesti jne. – yleissivistystä jos minulta kysytään. Praha muuten on sikarinpolttajan taivas. Ravintoloilla on järkiään laadukkaat valikoimat, toisinaan hulppeasti ylihinnoitellut, huipentuen La Bodegita del Medion kaltaisiin sikarikauppoihin. Lentokentältäkin löytyy mainio tax-free sikarikauppa (humidorihuone), joten jos et kyliltä muistanut ostaa humidoriisi täytettä, niin kerkiät vielä kentältä.

Praha1

Tältä alueelta, Raatihuoneen torin ja Vltava-joen välistä ja kulmilta, löytyvät kaupungin hauskimmat baarit – ei muuta kuin yöhön jossa ei tarvitse pelätä, sillä kaupungin yö-elämän fiilis on turvallinen ja leppoisa.

Tämän vapaammaksi anniskelu tuskin voi mennä – onko tässä kuitenkaan mitään järkeä?

Jatkoa seuraa – lähdetään oluelle.

 

 

Pics / Kuvat © Bugsy`s Bar, La Bodeguita del Medio Prague, Ari Manninen

Vastaa