Eka viikko Sveitsissä takana

Eka viikko Sveitsissä takana

Teksti ja kuvat: Tomi Kaikkonen

Ajaessamme juna-asemalta kohti Weeseniä ja Parkhotel Schwertiä, en pystynyt tuijottamaan mitään muuta kuin edessä siintävää lumihuippuista vuorta, jonka vieressä vilisi vanhoja taloja sekä lehmien ja lampaiden laitumia. Perille saavuttuamme en voinut kuin hymyillä katsellessani ympäröiviä maisemia – tämä on mahtavaa 🙂

Vuorien kokoa on hyvin vaikea käsittää, sillä siellä missä normaalisti näkyisi tähtitaivas, onkin vain talojen valoja

Ensimmäiset kaksi päivää olivat vapaata, joten kiertelin ympäri pitäjää

Ihmiset ovat täällä todella ystävällisiä.  He eivät Suomen tapaan kävele ohitse katse maassa kaikenlaista kontaktia vältellen, vaan kaikki katsovat ohi kävellessään silmiin, hymyilevät ja tervehtivät.

Työilmapiiri on todella hyvä. Työkavereinani on kaksi suomalaista joista toinen on työssäoppimispaikkani keittiömestari, kaksi opiskelijaa ja yksi paikallinen keittiötyöntekijä, sekä tietysti tarjoilijat, joita ei keittiöllä näy kun vilaukselta aina lehmän kellon kilahtaessa. Keittiö on todella siisti ja tilava, mitä sen täytyy ollakin, jo pelkästään ruokalistan valtavan koon takia – tästä myöhemmin lisää. Asuntona on vanha neljä kerroksinen talo joka pienine ominaispiirteinen on todella kodikas. Ensimmäinen viikko on mennyt valmistellessa tulevaa Suomi-listaa, jossa siinäkin olisi ruokia yhden ravintolan tarpeisiin.

Suomi-lista

Alkuun juomaa: alkoholiton Lumikenttien kutsu ja Lapin Kulta olutta

Alkuruokia: Finlandia salaatti jossa on rosollia modernilla tavalla valmistettuna, Tuorejuustolla täytettyä poro-terriiniä ja puolukkaa…, Sibelius Symphonie jossa savu- ja graavilohta, lohimoussea, lohitartar, piparjuuritahnaa ja sinappi- hunajakastiketta. Keittoja: Kermaista metsäsienikeittoa ja Suomalaista hernekeittoa savulihalla. Alkuruuille tarjoillaan lisukkeeksi ruisleipää, näkkileipää ja karjalanpiirakoita munavoilla.

Kalaruokia: Kesämökin ahvenet paistettuina, voi- munakastiketta, ripaus sinappia, piparjuurta ja tilliä, Paistettua kuhaa punajuurimoussella ja voi-fenkolivaahdolla sekä savustettua lohta suomalaiseen tapaan, hollandaisekastikkeella.

Liharuokia: Suikaloitua poroa kantarelli- konjakkikastikkeessa ja puolukkaa, Kokonaisena paistettua poron fileetä ja karpalokastiketta, Grillattu hirven välikyljys, kantarellikastiketta ja pekonia.

Perinteisiä herkkuja: Lihapullat muusilla, kermakastiketta ja puolukkaa.

Kasvisruokia: Pinaattiohukaisia, sieni- perunasalaattia ja puolukkahilloa, Savoyinkaalikääryle perunakuorrukkeella, kantarellikastiketta, kantarellivoileipä höystettynä rapeilla punajuuri chipseillä. Kaikille pääruuille tarjoamme lumiperunaa, porkkanalaatikkoa ja juureksia.

Jälkiruokia: Mustikkatorttu vaniljakastikkeella, Ohukaiset metsämarjakastikkeella ja kermavaahdolla sekä Glögijäädyke Sabayon, Kaneliomenaa. Jälkiruokajuomia: Poronkyynel ja Finlandia Kaffe.

Kaikki on Sveitsissä todella kallista, joten halvin ja antoisin ajanviettotapa vapaa päivisin onkin pitkälle kävelyretkelle lähteminen – välissä sitä saattaa jopa eksyä 😉

Varsinaisista työkuvioista myöhemmin lisää,

Tomi

Vastaa