7éme èdition Concours KAMOK 2013

7éme èdition Concours KAMOK 2013

Millainen on Ranskan baarimestarien järjestön (ABF) opetustoiminnassa toimivien aktiivien omille Baarimestariopiskelijoilleen (MCB) järjestämä kilpailu – monia asioita kun tehdään eri lailla kuin Suomessa.

Kyseessä oli La Roche-sur-Yonissa sijaitsevan hotelli- ja ravintolakoulu Lycée professionnel Edouard Branlyn baaripalveluiden opettajan Patrick Engerbeaudin baarimestariopiskelijoille organisoima kansallinen drinkkikilpailu, joka on järjestetty vuodesta 2005 lähtien. Tänä vuonna kilpailuun osallistui yhdeksän baarimestari-koulutusta järjestävää oppilaitosta ympäri Ranskan – tosin kolme koulua Pariisista ei koskaan saapunut paikan päälle Luconiin, sillä Pariisissa oli lumi maassa, Luconissa ei. Annetaan kuvien kertoa.

Kilpailuun osallistuvat opiskelijat olivat valikoituneet omien oppilaitostensa sisäisissä karsinnoissa – kuvassa yhteistyöoppilaitoksemme toisen opiskelijan oma baarimestarisalkku ja mielenkiintoinen työväline (muskottipähkinänraastin / Marlux) joka löytyi kaikkien salkuista. Salkku koostui perustyövälineistä, tosin Boston shakereita ei salkuista löytynyt vaan isot kaksiosaiset Continental-shakerit, ja hintaa sille tulee n. 150-180€. Opiskelijat olivat salkuistaan todella ylpeitä ja jokaisen salkun kyljestä löytyikin oma nimilaatta.

Tulevan voittajan Anais Bertinin keskittynyt olemus ennen kisasuoritusta.

Koristeiden valmistus käynnissä – valmistukseen oli varattu aikaa kisasuorituksen verran eli seitsemän minuuttia.

Jokainen kilpailija valmisti kolme pitkää juomaa seitsemän minuutin aikana. Juomat arvostelivat kolme tuomariparia jotka arvioi ulkonäön (max. 12p.), aromin (max. 8p.) ja maun (max 20p.) = parhaat mahdolliset kokonaispisteet juoman osalta 40p x 3 = 120p.

Juomien arvostelukuponki

Jokaisen juoman tuli sisältää vähintään 3cl KAMOK-kahvilikööriä ja kaikkiaan ainesosia sai maksimissaan olla kuusi. Kahvilikööriä, Tennessee-viskiä, kastanjalikööriä, karpalomehua, mansikkamehua…

Ja todella mielenkiintoinen kattaus tämäkin.

Vaadittava ainesosa (KAMOK) toi mukanaan haastetta esim. juoman väriin liittyen – juomien koristeet olivat varsin näyttäviä ja kohtuullisen työläitä esivalmistella.

Jokainen kilpailija esitteli itsensä ja valmistettavan juoman tekniikkatuomarilleen ennen kisasuoritusta – hauska tapa joka omalta osaltaan rakentaa niitä kuuluisia esiintymistaitoja. Kilpailijoiden tuli myös kirjoittaa resepti tuomaristolle ennen kilpailua ja laskea siihen käytettävien raaka-aineiden kustannukset.

Let`s go – huomaa vapaakaato myös kilpailutilanteessa.

Kahvia, kastanjaa, eksoottisia hedelmämehuja (passion ja persikka) ja soodavettä – voittajaresepti.

Old schoolia – kaikki talteen kivennäisvedellä tinistä.

Makutuomaristo työssään (kuvassa Ets Vrignaudin eli KAMOK-kahviliköörin tuottajan henkilöstöä). Makutuomareita oli kaikkiaan kuusi ja he toimivat kolmena parina eli jokaisen juomasekoituksen maksimipisteet tältä oslta olivat 120p. (3 paria x 40p.). Arvostelutilanteessa keskusteltiin todella paljon, myös arvosteluparien kesken.

Rohkea veto kilpailutilanteessa – kerroksittain rakentamista maitotuotteilla.

Ja toisinaan se onnistuu, toisinaan ei.

Viittä vaille valmis – Let`s go!

Tuotteiden esittely tekniikkatuomareille käynnissä – tekniikan arvioivat elinkeinossa toimivat Ranskan baarimestarien järjestön baarimestarit.

Tekniikan maksimipisteet olivat 60p. – arvostelukuponki oikealla.

Kisatilanteessa oli kerrallaan kaksi kilpailijaa ja kumpikin tekniikkatuomari pisteytti oman kilpailijansa. Huomaa tekniikkatuomarien sijainti – miksi hengittää ahdistavasti kilpailijoiden niskaan? Kisa-areenana toimi Ets Vrignaudin entisöidyt vanhat tuotantotilat.

Tätä nuorta miestä ei ainakaan voi syyttää innovaation puutteesta – Zipolla ”liekitetty” kahvipapu koristeeseen 😉

Kisaajat yhteiskuvassa tuloksia odottelemassa – kyllä siisti pukeutuminen tuo mukanaan ammattimaisen vaikutelman.

Parhaasta teknisestä suorituksesta palkittiin Anais Bertin (Lychée professionnel Edouard Branly La Roche-su-Yon) – 53 pistettä 60 mahdollisesta.

3. ja 2. – mitalisijatkin muistetaan!?

Ja voittaja on Anais Bertin, Lychée professionnel Edouard Branly La Roche-su-Yon yhteistyöoppilaitoksestamme – Kultaisen KAMOK-kahvipavun ojentaa Ets Vrignaudin omistaja Monsieur Tougeron.

Voittamien on kivaa – kuvassa Lychée professionnel Edouard Branly La Roche-su-Yonin Baarimestariopiskelijoita.

Ensi vuonna uudestaan – olisikohan mukana myös Lapin matkailuopiston Baarimestariopiskelijoita!?

Erinomaisen mukava ja ammattimaisesti toteutettu kisatapahtuma jonka aikana opiskelijoiden opettajat jakoivat keskenään ajatuksiaan liittyen alan koulutuksiin ja niiden sisältöihin jne. – heillä kun on oma ranskalaisten baarimestariopettajien kerho joka kokoontuu varta vasten pari kertaa vuodessa, sponssit ja kaikki. Milloinkahan Suomessa?

Merci beaucoup Patrick, Patrice, all the students around the France and Ets Vrignaud. Allez allez 😉

…Ja kohti Leviä ja Lainiota – XV International Finlandia Vodka Cup Finals. Tulossa pian.

Vastaa