Finlandia XV Vodka Cup – Day 1

Finlandia XV Vodka Cup – Day 1

Lapin matkailuopiston Baarimestarin erikoisammattitutkinto mallia 2012 alkaa olla pulkassa. Piste iin päälle oli odotettu työkeikka Finlandia Vodkan 15. kansainväliseen finaaliin Levin ja Lainion talvisiin maisemiin. Kolmeen päivään reilu 30 työtuntia, 500 km pöllyäviä ja polanteisia uria, joita myös teiksi kutsutaan, uusia ammatillisia tuttavuuksia ja odotuksen mukanaan tuomaa jännitystä oikeasti kansainvälisessä ympäristössä – ”Äffä-Cuppi” ei pettänyt tälläkään kertaa. Lähdetään reissuun. (Kuva ja logo © Finlandia Vodka Worldwide Ltd. Kuvassa Katri “sauna bucketin” kimpussa)

ma 28.1.

Lumimyräkän kourissa patsastellut Levi saavutettiin maanantai-iltana. Majoittuminen, sauna ja nukkumaan, sillä ilmoittautuminen järjestävälle organisaatiolle olisi tiistai aamusella klo 09:00 ja päivän ohjelmassa mm. kilpailijoille ja muille kisavieraille pidettävän ”Taste trainingin” rakentaminen sekä kilpailun ensimmäisen osion ”Quick Mixin” toteuttamisessa mukana oleminen.

Kuva yllä © Finlandia Vodka Worldwide Ltd.

ti 29.1. – Day 1

Ja päivä valkeni edelleen lumisateisena…

Mr Raittinen – Lapland Tourism College at your service. Tällä sairastumisten verottamalla porukalla mennään. Vasemmalta Eini, Jessi (vieraileva vahvistus), Maikka, Niina, Katri, ”vieraileva veteraanivahvistus” Juha, Marjut ja Arska.

Tastingsämppeleitä väsäämässä

Samaan aikaan toisaalla – Mr Vainanen tervetuliaismaljojen kimpussa

Welcome! 28 Countries – if that is not international I wonder what is!?

Yleisen kisabriiffin ja Master Taster Raittisen vetämän Taste trainingin jälkeen oli ohjelmassa “Quick Mix” kisaosio, joka oli ohjelmassa yllätyksellisesti jo ensimmäisenä päivänä. Kuvassa Finlandia Vodkan Global Brand Mixologist Pekka Pellinen avaamassa Quick Mix-teemaa. (Kuva © Finlandia Vodka Worldwide Ltd.)

Kilpailijoiden ilmeiden perusteella yllätys onnistui täydellisesti – paineita paineita 😉 (Kuva © Finlandia Vodka Worldwide Ltd.)

Jessi rakentamassa Quick Mix-torin marja- ja yrttisektoria

Ja valmis lopputulos (Kuva © Finlandia Vodka Worldwide Ltd.)

Marjut Jamin opissa Ice Bar:ssa

Not bad at all 😉

Kuten ei myöskään kilpailuosion työpisteet ainutlaatuisine ”back baareineen”

Quick Mix Market (Kuva © Finlandia Vodka Worldwide Ltd.)

Kilpailijoiden tuli valmistaa saunakiuluun juoma(sekoitus) viidelle hengelle, jonka tuli sisältää vähintään neljää eri ainesosaa. Maksimissaan juomassa ja sen esille panossa sai olla yhdeksän eri elementtiä (“unit”). Raaka-aineet ja ainesosat hankittiin torilta (”Quick Mix Market”) ja aikaa ostoksien tekemiseen oli enintään seitsemän minuuttia. Ostosajan jälkeen oli vielä seitsemän minuuttia aikaa laatia resepti eli kaikkinensa kilpailija tuli olla tältä osin valmis 14 minuutissa. Reseptien tarkistuksen jälkeen juoman valmistamiseen oli varattu viisi minuuttia (viiden minuutin ylityksestä rokotettiin -5 pistettä jokaista 30 sekuntia kohti).

Tori koostui eri sektoreista joista kilpailijat ”ostivat” tarvitsemansa tuotteet (units). Sektorit oli jaoteltu seuraavasti: Finlandia Vodkas (Lime, Cranberry, Mango, Tangerine, Raspberry, Blackcurrant, Redberry ja Grapefruit), Juices & Mixers (omenamehu, karpalomehu, appelsiinimehu, ananasmehu, greippimehu, kaksi erilaista mustikkamehua, kaarnikka- eli variksenmarjamehu, tonicvesi, Schweppes Ginger ale, Schweppes Russchian, persikka- ja sitruunajäätee, Sprite, Coca-Cola ja kaksi erilaista inkivääriolutta, Berries (mansikka, vadelma, mustikka, karhunvatukka ja punainen viinimarja), Herbs (basilika, minttu, rosmariini, salvia, sitruunaruoho, selleri, inkivääri, chili, kurkku ja kirsikkatomaatti), Fruits (ananas, banaani, vesimeloni, omena, appelsiini, viinirypäle jne.), Sweets (lakka-, mansikka- ja mustikkahillo, appelsiinimarmeladi, hunajasiirappi, sokeriliemi, kidesokeri), Sours (eli hapot: lime, sitruuna, greippi ja verigreippi) ja Garnish josta löytyi höyhenistä aina kiviin, simpukankuoriin… Yksi unit, joita sai olla maksimissaan yhdeksän, oli valmis pakkaus, pussi, rasia, kuppi tai pullo – esim. Russchian oli kolmen tölkin nipussa (=yksi unit), Sprite kahden pullon nipussa on yksi unit, viisi limeä yhdessä pussissa on yksi unit, kuppi karhunvatukoita on yksi unit, Finlandia Lime pullo on yksi unit jne.

Kuva yllä © Finlandia Vodka Worldwide Ltd.

Kuva yllä © Finlandia Vodka Worldwide Ltd.

Quick Mix osiossa oli käytettävissä vain maustettuja Finlandioita. Jäitä oli tarjolla paloina, murskana ja blokeina jääbaarissa (”Ice Bar”) – jäätä ei laskettu yhdeksi raaka-aineeksi eli unitiksi.

Let`s go shopping!


Master Chef hengessä – hallittua kaaosta 😉 Halutessaan kilpailijat saivat maistaa eri tuotteita ja esim. hillojen ja yrttien kohdalla tätä mahdollisuutta käytettiin hyväksi (Kuvat yllä © Finlandia Vodka Worldwide Ltd.)

5 minutes

Kuva © Finlandia Vodka Worldwide Ltd.

Lienevätkö blokit Marjutin käsialaa!?

Kuva yllä ja kuvat alla © Finlandia Vodka Worldwide Ltd.

Quick Mixin toteutus oli todella mielenkiintoinen ja hauska – saunajuomaviritelmiä (booleja) joka lähtöön. Osion tulokset täältä.

Kuva © Finlandia Vodka Worldwide Ltd.

Kisa-areenan purku, kamojen roudausta suuntaan jos toiseen ja puolen yön maissa pötkölleen. Aamusella kisarotsi niskaan ja kohti Lainion lumilinnaa. Edessä reilun 50 km ajo ”keskelle ei mitään” ja aamupala jo paikalla olevan F.B.S.K.:n Bar Crewn kanssa ennen aamuyhdeksää. Aikainen herätys tiedossa – huomiseen!

Day 1 briefly

This trip (our last official thing to be related to groups studies) was a thing my Master Class of Bartending students had been waiting, and the first day at Levi didn`t let them down – it promised something for the memory books again. To be honest, The International Finlandia Vodka Cup Final has always been a real experience (been in 8th, 10th, 11th, 12th and 15th – students have been in 10th, 11th, 12th, 13th and 15th). There is a something special that makes this “family gathering with a smile” so great, even magic. It could be the competition itself, people involved, a person, relaxed atmosphere, blunders that always happen to us, the weather…

The agenda for first day was to execute Taste training with Global Brand Ambassador and Master Taster of Finlandia Vodka Mr Markku Raittinen, build and disassemble of Quick Mix Market and first day competition area with F.B.S.K. Bar Crew (Finnish Bartenders and Supporters Club`s task force) and professional networking while working – the day kept the students and me busy. Fourteen hours of working and they were still smiling with a buzz. For me that`s professional pride with attitude. Attitude as a word – people (and Bartenders) talk about it a lot, but… 😉

Quick Mix – great execution in an exciting and funny way. The “sauna bucket” and shopping at the Market was something new at a competition, at least for me. I wonder what the second competition day will bring. See you tomorrow!

Tämä oviaukko tulisi huomenna enemmän kuin tutuksi (Kuva © Finlandia Vodka Worldwide Ltd.)

Kuvat / Pics © Finlandia Vodka Worldwide Ltd., Ari Manninen

Vastaa