Bunnabunnaa & fissareita

Bunnabunnaa & fissareita

1

Parhaimmillaan juomatuotteen parissa työskentely vie kauas kotikulmilta, ammatillisesta vinkkelistä satumaisen upeisiin kohteisiin, aistimaan asioita paikan päälle. Yksi tällainen elämyksellinen opintomatka lennätti Interbrands Wines & Spiritsillä työskentelevän Lokan Juhon, Rovaniemellä Baarimestarin eat:n vuonna 2008 suorittaneen Kainuun lahjan pääkaupunkiseudulle, Skotlantiin Burn Stewart Distillersin kolmatta kertaa järjestämään Whisky Academyyn. Seuraavassa Juhon fiiliksiä muistiinpanojen muodossa valokuvien kera. Helsinki – Amsterdam – Glasgow – Highland – Islay – Isle of Mull…

”Nukuttu vain 3 tuntia, ei jännittänyt. Herätessä fiilis, että miksi pitää herätä? Vieressä sanottiin että lähdet Skotlantiin – cool – ylös ulos ja kahville. Lentokentälle. Nähdään viikonpäästä. Matka Amsterdamiin ok, ei unta. Amsterdamissa pikku kiire ja ruuhka. Lyhyt lento – Glasgow. Ei unta. Taxi – väärällä puolella tietä, hassua. Mukavia ihmisiä. Kaunista. Tästä ei voi seurata kuin hyvää.”

2.1

Kirstie McCallum – Burn Stewart Global Brand Ambassador

Day1

”Aamupala English breakfast. Matka Deanstonille – bussi 40min. Luento viskin valmistuksesta. Tislaamokierros – mukava nainen – jonka jälkeen tastingissä tislaamon parhaat tuotteet + mietimme mitkä viskit sopisivat cocktailien valmistukseen. Puhetta tynnyreistä. Lounas. Black Bottle. Mitä maailmalla tapahtuu ja viskihistoriaa. Blending – mielenkiintoinen. Cocktail Class. Black Bottle ja Black Bottle 12yo Old Fashioned ja viskiä sokerilla, ananasmehulla, sitruunalla ja bittereillä. Hauskaa porukalla ja matka takaisin hotellille. Jalkapalloa ja olut. Väsynyt, mutta Wow! Viskiä ja ostereita.”

2

Day 2

”Herätyskello oli sammunut kun laturi on huono, mutta heräsin ihmeellisesti just minuuttia ennen. Jännitystä ilmassa? Aamupala oli kevyempi kuin mihin tottunut. Bussilla lentokentälle ja rivakka Airport, josta pikkukoneeseen. Lentoaika 24min. Passi. Pomppunen lento. Silmissä Bunnahabhain. Kuvat olivat miellyttäneet jo silmää aiemmin, mutta kun pääset paikanpäälle, rakastut välittömästi. Heti aamusta pihalla tislaamon työntekijät tulivat sanomaan kättäpäivää kun saavuimme. Distiller Manager Andrew Brown oli innossaan. Esitteli tislaamon kokonaan ja melkein kotinsa. Maisteltiin mäskiä. Pitkä lounas, jonka jälkeen tasting, normirange ja Special range. Andrew halusi esitellä vielä erikoiskellarin, jossa ovat vanhimmat tynnyrit. Aukaistiin porukalla tynnyri ja maisteltiin. Opeteltiin mittaamaan alkoholiprosentti ja kippis Andrewin kanssa. Päivä oli mennyt nopeasti – 8h tislaamolla tuntui yhdeltä tunnilta. Kentällä ja elämäni lyhin lentomatka.”

3

4 5.2

Ja tästä linkistä elävää kuvaa – Whisky Academy Bunnahabhain

5Day3

”Odotukset on kovat, sillä huippuammattilaiset puhuvat, että Tobermoryn tislaamo (historia) on nousussa. Sen savuviskeissä on paljon makua ja ne ovat pehmeitä. Siis herätys, breku ja bussiin – skottivuoret näkyvät ja alkaa hahmottua miten rikas tämä maa on. Matka on pitkä ja tie mutkikas, mutta perillä Skotlanti antaa parastaan – kaunista. Lauttamatka Isle of Mullille on uskomaton. Kaunista, aurinko paistaa yhden suodattamattoman oluen ajan.”

6 7

”Kuvankaunis Tobermory. Tislaamo heti kun saavut – ei edes huomannut että siinä on tislaamo. Mahtava lounas. Tour ahdas. Kellari vakuuttava, tulossa on huikeita viskejä. Tasting intensiivinen. Ostin 20yo, joka tullut myyntiin kaksi päivää aikaisemmin. Veneajelu ja historiaa + leffa + merileijona + golf. Hotelli on vanha ja idyllinen. Kantaja. Dinneri tislaamomestarin kanssa ja vedonlyönti.”

8.1

Porukkaa Liettuasta, Taiwanista, Kanadasta, Jenkeistä, Etelä-Afrikasta, Saksasta, Hollanista, Itävallasta ja Suomesta

8

Elävää kuvaa – Whisky Academy Tobermory

Day4

”Kävely kauniissa kylässä. Breku, menu paikallinen lohi. Bussi – laiva – bussi ja Glasgow. Relax. Kaupungille + lahja + pubi + fissarit + tori – Yes! Dinneri ja kierros ykköspaikoissa. Glasgow Marriott Hotel ja unta.”

9Mielipide eri – hinta sama

10

Day5

”Uutiset. Matka – Nurn Distillers Head Office. Blendaaminen ja tynnyröinti. Blendauskaramelli. Kierros pullotustehtaassa, jossa oli parhaillaan menossa blendi. 25yo ja labranäytteet – maistelu. Jo varasto oli meille taivas. Bitterit. Valokuvaaminen ei sallittua. Presentaatiot pareittain ja voitto. Kiitospuheet ja hotellille. Puku päälle. Päikkärit. Deanston – säkkipillivastaanotto. Cocktail Black Bottle ja diplomit. Huikee ruokailu ja viski joka ruoalle. Pöydässä Kirstie, Big Boss, Itävalta ja Hollanti. Puhe. Hauskaa seurustelua. Ilmoitus mellakoista – hotellille juhlimaan. Haikea mieli. Hyvä ryhmä. Nukkumaan.”

11Day6

”Herätys ulos ja fissarit (=Fish & Chips). Kentällä. Kotiin. Kiitokset. Kohti Rovaniemeä…”

 

Kuvat © Juho Lokka

Vastaa