baarimestarin eat ei katoa

baarimestarin eat ei katoa

1

Ensilumi toi mukanaan toivotun vastauksen Opetushallituksen Aikuiskoulutuksen yksiköstä. Kysymys kuului: ”Miltä näyttää Baarimestarin erikoisammattitutkinnon tulevaisuus?” Ja vastaus (suora lainaus): ”Baarimestarin erikoisammattitutkintoa ei olla poistamassa tutkintorakenteesta”. Jep – Kiitos – tällä mennään 🙂 Arvostettu ammattinimike pysyy edelleen tutkintokartalla ja hyvä niin, sillä ”valistunut ammatillinen” näkemys, että baarimestareita ei enää ole eikä heitä tarvita oli….. 😉 En tiedä teistä, mutta itse olen helkkarin tyytyväinen lopputuloksen suhteen, vaikka ”vanha tutkinto” onkin vääjäämättä lähitulevaisuudessa uudistettava. Kaikki puhina ja lobbaus eivät olleet turhaa. Jotkut syttyivät taistelemaan tutkinnon puolesta heti, jotkut viiveellä, jotkut pakotettuina ja jotkut vaan eivät syttyneet – yhtä kaikki, hyvä näin. Omasta puolestani ISO Kiitos kaikille tutkinnon säilymisen ja laadukkaamman alan koulutuksen puolesta puhuneille tahoille.

Tutkinto vetelee nykymuodossaan viimeisiään. Sen vanhentuneet perusteet on kirjoitettu niin kevyesti, että ne antavat koulutuksenjärjestäjille mahdollisuuden läpi viedä tutkinto hyvinkin kevyesti – ja näin ilmeisesti on tehty sillä tutkintoa ei kaikkialla arvosteta ja sen arvo tuntuu määräytyvän koulutuksenjärjestäjän (suorituspaikkakunnan) mukaan, sille jopa naureskellaan. Näinhän se ei saisi olla. Toivottavasti tulevaisuudessa tapahtuva uudistustyö nostaa Baarimestarin erikoisammattitutkinnon riman niin korkealle, että on ihan sama missä olet sen suorittanut, kuka oli ohjaavaopettaja, ketkä kävivät luennoimassa jne. – tutkinto on yhtä laadukas kaikkialla ja kaikille, sillä kiinnostusta baarimestarin ammattinimikettä kohtaan löytyy yhä kasvavassa määrin, vaikka toisenlainenkin näkemys tuntuu olevan olemassa. Fakta on, että esim. hyvin usealla salipuolen tarjoilijaopiskelijalle baarimestarin ammattinimike on samankaltainen ammatillinen kliimaksi kuin tatuoitu luu ulkona Porschella kohti auringonlaskua kurvailu kokeille – ja kölvit tiskaa 😉 Hullua olisi jos tutkinto olisi kadonnut ja unelma olisi riistetty. Hullua olisi ollut jos osaamista olisi tämänkin suhteen pitänyt lähteä hakemaan Suomen rajojen ulkopuolelta. Vaikka ala ei välttämättä vedä entiseen malliin, niin tällä erikoisosaamisen saralla toistaiseksi kaikki hyvin – nyt se on sitten valtakunnallisesti näytön paikka nostaa tutkinnon arvostus Mestari-nimikkeen arvoiselle tasolle esim. koulutuksenjärjestäjien välisen yhteistyön muodossa. Haaste kaikille tahoille on jälleen voimassa – jatketaan!

2

Toiko raikas ensilumi mukanaan myös ennenaikaisen Joulun? Ovelle ilmestyi Juhani Karttusen Baarimestarin eat:n opetusmateriaali – täältä saatte kodin joka arvostaa. Jo pelkästään tuo läjä ”pokkari-Shakereita” ja päällimmäisen lehden kansikuva olisivat riittäneet 😉

 

Kuvat © Ari Manninen

Vastaa